Εργατικό κίνημα
Οι εργαζόμενοι στις εταιρείες διανομής δίνουν μάχες

4/1, Συγκέντρωση εργαζόμενων στη Γενική Ταχυδρομική στα Γλυκά Νερά

Η ηλεκτρονική αγορά πλέον ανθεί με αποτέλεσμα μάλιστα μερικές επιχειρήσεις να μπλοκάρουν και την παραγγελιοληψία τους, λόγω των πολλών παραγγελιών που ήδη δέχτηκαν. Όλες αυτές οι παραγγελίες όμως κάπως πρέπει και να πάνε! Αυτή η δουλειά περνάει κυρίως στις εταιρείες κούριερ και σε τμήματα διανομής. Παρόλο που πολλές εταιρίες έχουν πλέον δικούς τους διανομείς, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν μόνες τους και συνεργάζονται και με τις εταιρίες κούριερ. 

Το μεγάλο μερίδιο αυτής τις πίτας, το έχουν κλασσικά οι μόλις 4 μεγάλες εταιρίες: η ACS, η ΓΕΝΙΚΗ, η SPEEDEX και τα ΕΛΤΑ-COURIER. Επειδή όμως έχουν ήδη μπλοκάρει, αυτές τις μέρες έχουν ξανά-βρει τις πρόσφατες «πρωτοφανείς λύσεις» για να τα ξανά-βγάλουν πέρα. Έτσι όπως την Άνοιξη, έτσι και το Φθινόπωρο! Σαν να μην πέρασε μια μέρα και εποχικά – εποχιακά μας σερβίρουν για μόνιμα τα προσωρινά.

• Η ACS ξανά-βρίσκει «φίλους» και «γνωστούς φίλων» για τα πρακτορεία της που συχνά είτε είναι άνεργοι, είτε έχουν ήδη βγει σε αναστολή (παίρνουν δλδ τα 800 ή τα όσα) και τους αναθέτει να μοιράζουν (φακέλους, δέματα κ.λ.π.) μαύρα και χωρίς κάποια σύμβαση! Μαζί με τους κανονικά δηλωμένους εργαζόμενους στο δίκτυο της! Προσλήψεις; Ορισμένου χρόνου! Καταστήματα του δικτύου της κλείνουν το μάτι και στην ταξι-μεταφορά! Χωρίς ευθύνη κεντρικών… Άριστο-θεσμικά.

• Η SPEEDEX του Ομίλου Σφακιανάκη που διαθέτει και θυγατρικές εμπορίας και εκμετάλλευσης αυτοκινήτων, ξανά-βρίσκει και κάποιους ''γνωστούς - γνωστών'' και κάνει την δουλειά της, χωρίς κάποιου είδους σύμβαση, δηλαδή πάλι μαύρα, δίπλα-δίπλα με τους νόμιμους! Προσλήψεις; Ενοικιαζόμενοι!

• Τα ΕΛΤΑ συνεχίζουν το τροπάρι να δίνουν πολύ λιγότερες αμοιβές ακόμη και από τον κατώτατο μισθό, με έμμεσους τρόπους. Πατώντας στην ανάγκη και την ανεργία, προχώρα σε προσλήψεις. Ενοικιαζόμενοι 15 ημερών! μέσω διαφόρων εργολαβικών εταιρειών.

• Η ΓΕΝΙΚΗ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ, αθέτησε ανακοινωμένες - δεσμεύσεις της για το ύψος του κατώτερου μισθού στην εταιρεία στα 940 ευρώ μεικτά. Κατέβασε σημαντικά πλέον τον κατώτερο μισθό στα 740 ευρώ μεικτά (σχεδόν στα 640 ευρώ του κατώτατου μισθού) στις νέες προσλήψεις, όμως οι προσλήψεις της είναι λιγοστές, ορισμένου χρόνου! και σίγουρα πολύ λιγότερες από τους ελεύθερους (και μάλλον παράνομους) συνεργάτες της! Από τον περασμένο Απρίλη, η Γ.Τ. έχει εισάγει στον κλάδο των ταχυμεταφορών τις εταιρίες ταξί για να μοιράζουν ταχυδρομικές αποστολές! Κυβερνητική γραμμή, ακόμη και στην παρανομία!

Με όσα περιγράφουμε παραπάνω φαντάζεστε και πόσο τηρούνται τα μέτρα για την ασφάλεια του συνόλου των εργαζομένων σε αυτές τις εταιρίες. Το κερασάκι στα παραπάνω είναι ότι 8 μήνες πλέον και δεν έχει γίνει σχεδόν κανένας έλεγχος από την πολιτεία!! Και όπου έγινε, είχε θλιβερό χαρακτήρα: «περιμένουμε (σχεδόν ένα μισάωρο) να έρθει ένας υπεύθυνος της εταιρείας για να μας οδηγήσει στους χώρους ελέγχου»! Εν τω μεταξύ πρόλαβαν και φόρεσαν μάσκες και αρκετά μέλη οικογενειών των συναδέλφων… στα σπίτια τους!

Το περίεργο; Το περίεργο είναι που οι αντιδράσεις όλων μας αλλά και των θεσμικών οργάνων μας είναι λίγες, απέναντι σε όλα αυτά που διαδραματίζονται. Κι όμως υπάρχουν εξηγήσεις όπως π.χ. τα τυράκια! Ναι, τα τυράκια που πετάνε οι εργοδότες στους εργαζόμενους και δυστυχώς αρκετοί τα βλέπουν απλά σαν περιστασιακή ευκαιρία π.χ. για να βγάλουν κάποια χρήματα παραπάνω και να καλύψουν κάποιες ανάγκες τους. Λογικό; Με τόση ανεργία, πτώση μισθών και τελικά ανέχεια; Λογικό. Όμως είναι και επικίνδυνο συνάδελφοι. 

Με εποχιακά τυράκια, προσπαθούν να μας αποπροσανατολίσουν από την μαύρη πραγματικότητα, που μεθοδικά σχεδιάζουν, για το αύριο όλων μας ως μονιμότητα. Ταυτόχρονα; Στοχεύουν να μας ξεκόψουν από τα θεσμικά μας όργανα και τα δικαιώματά μας. Όμως και από την μεριά των οργάνων σήμερα κάποιοι λανθασμένα π.χ. για να μην φανούν «κακοί» σε αυτή χρονική στιγμή και σας «στερήσουν» κάποια έξτρα έσοδα, κακώς δεν αντιδρούν. Μετά όμως; Δυστυχώς αν δεν αντιδράσουμε όλοι σήμερα, θα είναι πολύ πιο δύσκολο να αντισταθούμε μετά. Μετά θα μας ζητάνε να δουλεύουμε παραπάνω τρεις ώρες την ημέρα και εφτά ημέρες την εβδομάδα και σαν ανταμοιβή κάποιο ρεπό στο… μέλλον! ΟΙ ΚΑΚΙΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ δύσκολα κόβονται ΜΕΤΑ!!

Άλλωστε μην ξεχνάμε ποια είναι ήδη η νέα στρατηγική των εταιρειών στο επάγγελμα: Καθιερώνουν το προσωρινό ως μονιμότητα με στυλ: Απροετοίμαστοι τον Απρίλη; Απροετοίμαστοι και τον Νοέμβρη! Όπως άλλωστε σε όλη «την πρώτη γραμμή του αγώνα» για την νέα πραγματικότητα: στα Νοσοκομεία… στα Μέσα Μαζικών Μεταφορών… στα Σούπερ Μάρκετ… κ.λ.π.

ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΤΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ. ΜΕΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΡΓΑ. Να σπάσουμε το φόβο μέσα μας, γύρω μας, στο κατάστημα, στην εταιρεία, στον κλάδο, στον τόπο μας, σύντομα και πριν να είναι αργά. Η ατομικότητα (και η ευθύνη της) είναι το δόλωμα για την διάλυση όλων των δικαιωμάτων μας. Μετά, θα μας λένε: «Μα έτσι λέει ο ΝΟΜΟΣ»…

Περιμένουμε τις συνεδριάσεις, τις αποφάσεις και τις ανακοινώσεις των συλλογικών οργάνων μας. Συμμετέχουμε, πιέζουμε, είμαστε ενεργοί στη ζωή και στην δουλειά μας και δεν αποπροσανατολιζόμαστε από τίποτα και από κανέναν.

Οι πολλοί, τα σύνολα και οι εργαζόμενοι είμαστε οι βάσεις και οι κολώνες της κοινωνίας. Το ανώτερο όργανο κάθε οργανισμού και οργάνου.

Ο Λαός θα σφραγίσει τις Λύσεις για τον Λαό.
 
#Μείναμε_στο_δρόμο
(ομάδα εργαζόμενων στις ταχυμεταφορές)

STOP στους τραμπουκισμούς της εργοδοσίας

Συνάδελφος διανομέας έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από την εργοδοσία στις 4 Γενάρη σε κατάστημα franchise της Γενικής Ταχυδρομικής στα Γλυκά Νερά, στο οποίο δουλεύει εδώ και 20 χρόνια. Σε μέρα με πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες λόγω βροχής δεν κατάφερε να παραδώσει όλα τα δέματα που είχε χρεωθεί και όταν γύρισε για να σχολάσει, διαπληκτίστηκε με τον αδερφό του αφεντικού του καταστήματος, ο οποίος τον χτύπησε, σπάζοντάς του τη μύτη, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να μεταφερθεί στο ΚΑΤ. Μετά από 2 μέρες, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα στα Γλυκά Νερά από το Σωματείο Εργαζομένων Ταχυδρομικών και Ταχυμεταφορικών Επιχειρήσεων Αττικής (ΣΕΤΤΕΑ) και το Σωματείο Εργαζομένων Γενικής Ταχυδρομικής (ΣΕΓΕΤΑ) .

Αυτό είναι ένα δείγμα της τρομοκρατίας που επικρατεί στη Γενική Ταχυδρομική. Τον τελευταίο χρόνο η συγκεκριμένη εταιρία έχει προχωρήσει σε διώξεις συνδικαλιστών με μηνύσεις -μέσα στο μήνα θα ξεκινήσουν τα δικαστήρια- και σε απολύσεις εργαζόμενων οι οποίοι “τόλμησαν” να συνδικαλιστούν και να διεκδικήσουν από την εταιρία. Οι διώξεις ξεκίνησαν στις 18 Δεκέμβρη του 2019 μετά από την 4ωρη στάση εργασίας του ΣΕTTEA και τη συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Γενικής Ταχυδρομικής ενάντια στις απολύσεις συναδέλφων. Η εταιρία τότε απείλησε ότι θα απολυθούν όλοι όσοι ήταν στη συγκέντρωση και φαίνονταν από τις κάμερες. Και όντως ξεκίνησε να το εφαρμόζει με αποτέλεσμα να απολυθούν αρκετοί συνάδελφοι. 

Όλα αυτά γίνονται από την εταιρία για να μας σταματήσει από τη διεκδίκηση για επιχειρησιακές συμβάσεις. Αρνείται να έρθει σε επικοινωνία με το σωματείο που διαρκώς την καλεί σε διαπραγμάτευση. Η Γενική Ταχυδρομική είναι η μόνη από τις μεγάλες εταιρίες κούριερ που δεν έχει συνάψει επιχειρησιακή σύμβαση με τους εργαζόμενους.

Την ασυδοσία των αφεντικών την καλύπτει η ίδια η κυβέρνηση. Ενώ οι ταχυμεταφορές είναι από τους ελάχιστους κλάδους που εκτίναξαν την κερδοφορία τους μέσα στον κορονοϊό, προστέθηκαν στις πληττόμενες επιχειρήσεις με ό,τι συνεπάγεται αυτό, δηλαδή διευκολύνσεις για αναστολή καταβολής ΦΠΑ και οφειλών, μειώσεις ενοικίου, κτλ. 

Κ.Δ., Ε.Β.
εργαζόμενοι στη Γενική Ταχυδρομική