Γράμματα και σχόλια
ΑΑΔΕ: Η αξιολόγηση δεν θα περάσει

Με διαδικασία fast track προσπάθησε μέσα στις γιορτές να εκκινήσει την διαδικασία Αξιολόγησης στην ΑΑΔΕ η Διοίκηση του οργανισμού.

Ένα μήνα πριν, είχε προηγηθεί προσπάθεια διαβούλευσης-express του νομοσχεδίου για το Ειδικό Μισθολόγιο (το οποίο προέβλεπε σύνδεση μισθού-αξιολόγησης), ώστε μέχρι τα τέλη Νοέμβρη να μπορούσε η κυβέρνηση να ισχυριστεί ότι κατάφερε να εφαρμόσει στο Δημόσιο το πρώτο ειδικό μισθολόγιο - καθηκοντολόγιο, στην λογική των ατομικών συμβάσεων του ιδιωτικού τομέα. Ωστόσο η προσπάθεια έληξε άδοξα, καθώς μετά την απεργία των εργαζομένων στις 24/11, ο υπουργός δεν τόλμησε να κατεβάσει το νομοσχέδιο καν προς ψήφιση.

Στα τέλη του Δεκέμβρη η Διοίκηση επανήλθε, ζητώντας από τους υπαλλήλους να υλοποιήσουν το πρώτο στάδιο της Αξιολόγησης του 2018, επικαιροποιώντας τα στοιχεία τους. Η συγκεκριμένη διαδικασία είχε αποτύχει ήδη δυο φορές στο παρελθόν (εξ ου και ακόμα προσπαθούν να την ολοκληρώσουν για το προπέρσινο έτος), λόγω συντριπτικής αποχής των εργαζομένων με ποσοστά άνω του 80%. Μετά από νέο κάλεσμα των Ομοσπονδιών για συνέχεια της απεργίας, οι συνάδελφοι απείχαν εξίσου μαζικά και τώρα με αντίστοιχο υψηλό ποσοστό.

Η πίεση και ταυτόχρονα η αδυναμία κυβέρνησης – Διοίκησης να εφαρμόσουν την Αξιολόγηση άμεσα φάνηκαν ακόμα περισσότερο με το νέο έτος, όταν οι συνάδελφοι κλήθηκαν ξανά την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου να προχωρήσουν στο επόμενο πλέον στάδιο της διαδικασίας, δηλαδή να βαθμολογήσουν τους εαυτούς τους και τους διπλανούς τους, αγνοώντας και υποτιμώντας το γεγονός ότι το πρώτο στάδιο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Είναι προφανές ότι και στο Υπουργείο Οικονομικών η ΝΔ κινείται όπως και στα υπόλοιπα ζητήματα, προσπαθώντας εκβιαστικά και με το “έτσι θέλω” να υλοποιήσει αντεργατικά μέτρα εκμεταλλευόμενη την πανδημία, καθώς η επιρροή της μέσα στην κοινωνία έχει εκμηδενιστεί προ πολλού και η καρέκλα της “τρίζει”.

Προς το παρόν αναμένεται η αποχή από τους συναδέλφους να συνεχίσει με μεγάλα ποσοστά. Ωστόσο δεδομένου ότι η κυβέρνηση θα επανέλθει για την ψήφιση του Ειδικού Μισθολογίου και οι πιέσεις για εφαρμογή της Αξιολόγησης θα συνεχιστούν, αντίστοιχη θα πρέπει να είναι και η απάντησή μας με νέες απεργίες, ώστε αυτή την φορά να πετύχουμε όχι μόνο αναβολή των μέτρων, αλλά την οριστική απόσυρσή τους

Νίκος Τουρνάς
μέλος ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων ΓΓΔΕ