Διεθνή
Οι θεσμοί τους τρέφουν τον «τραμπισμό»

Οι οπαδοί του Τραμπ έξω από το Καπιτώλιο. Φωτό: Ρομπέρτο Σμιτ/AFP

Κρίση, διχασμός, αβεβαιότητα, αποπροσανατολισμός, πανικός. Η 6η Γενάρη του 2021 έγινε ο καθρέφτης της άρχουσας τάξης των Ηνωμένων Πολιτειών. Ένας καθρέφτης που έδειξε τον Τραμπ σαν έναν τύπο γυμνό με κέρατα. Έδειξε το ατσαλάκωτο πολιτικό κατεστημένο να τρέχει να κρυφτεί πίσω από την αστυνομία. Έδειξε τους “αδέκαστους” και “ανεξάρτητους” μηχανισμούς καταστολής σε ανοιχτή επικοινωνία με τον πιο βαθύ υπόνομο των φασιστικών ορδών. Κι έφερε την υπερδύναμη, λίγες μέρες πριν την αλλαγή φρουράς στην Προεδρία, όχι να πανηγυρίζει, όχι να κάνει σχέδια για το μέλλον, αλλά να συζητάει συγκρίσεις με την εισβολή στο γαλλικό κοινοβούλιο το 1934 και με το αποτυχημένο πραξικόπημα του Χίτλερ το 1923. 

Το Καπιτώλιο, ο χώρος συνεδρίασης του αμερικάνικου κοινοβουλίου δέχτηκε επίθεση από την ακροδεξιά, κατ’ εντολή του προέδρου της χώρας. Η συγκέντρωση που είχε καλέσει ο Τραμπ για να αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα μετατράπηκε σε πορεία με δικό του κάλεσμα. Ο ίδιος ζήτησε από τους οπαδούς του να δείξουν “δύναμη” και να μην είναι ευγενικοί με τους βουλευτές και γερουσιαστές. Τους είπε ότι θα βρεθεί κι αυτός μαζί τους. Οι μυστικές υπηρεσίες και η αστυνομία ήξεραν ότι ο φασιστικός όχλος ήταν οπλισμένος, ότι πήγαιναν να σπάσουν, να απειλήσουν και να σκοτώσουν. Την ώρα της συγκέντρωσης ανακαλύπτονταν εκρηκτικοί μηχανισμοί.

Όλοι τώρα δηλώνουν έκπληκτοι. Παραιτούνται υπουργοί. Ο αντιπρόεδρος του Τραμπ και ένα μεγάλο κομμάτι του μπλοκ που τον είχε υποστηρίξει, καταγγέλλουν τις κινήσεις του. Οι Δημοκρατικοί προχωράνε σε ταχύτατη διαδικασία για καθαίρεση του Προέδρου πριν την επίσημη αλλαγή. Τα μέσα ενημέρωσης που τον στήριξαν τώρα τον λένε ανεύθυνο. Οι σύνδεσμοι των καπιταλιστών δηλώνουν το σεβασμό τους στο αμερικάνικο Σύνταγμα και δίνουν την υποστήριξή τους στον Μπάιντεν. Η αστυνομία και οι δικαστές βάζουν μπρος τις συλλήψεις και λένε πως ετοιμάζονται καλύτερα μπροστά σε πιθανή επανάληψη των επεισοδίων μέχρι τις 20 Γενάρη.

Δεν πρέπει να έχει κανείς την παραμικρή εμπιστοσύνη σε όλους αυτούς. Αγνόησαν, υποτίμησαν, προκάλεσαν σύγχυση ή στη χειρότερη περίπτωση χρηματοδότησαν και υπηρέτησαν τον Τραμπ. Υπήρξε μόνο μία δύναμη που προέβλεψε τον κίνδυνο της προεδρίας Τραμπ και οργάνωσε για να τον σταματήσει. Το αντιφασιστικό κίνημα και όλοι και όλες όσοι οργάνωσαν τις αντιστάσεις στα τέσσερα χρόνια της προεδρίας του.

Προειδοποίηση

Καταγράφονται πέντε τουλάχιστον νεκροί στις συγκρούσεις στο Καπιτώλιο και όλοι δηλώνουν σοκαρισμένοι. Όμως, τον Αύγουστο του 2017 η αντιφασίστρια Χέδερ Χέγιερ έπεφτε νεκρή από τις ίδιες συμμορίες φασιστών στη Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια. Στην Ελλάδα η ΚΕΕΡΦΑ και το αντιφασιστικό κίνημα κυκλοφορούσαν αφίσα με τον Παύλο Φύσσα και την Χέδερ Χέγιερ. Έκαναν τη σύνδεση για το φασιστικό κίνδυνο και την ανάγκη για χτίσιμο αντιφασιστικών μετώπων παντού. Οι Δημοκρατικοί και οι φιλελεύθεροι έλεγαν πως η λύση θα έρθει από τις κάλπες και τις ενδιάμεσες εκλογές του 2018. Η Χέδερ Χέγιερ έγινε μάρτυρας του αντιφασιστικού κινήματος και ο θάνατός της προειδοποίησε για αυτό που θα ερχόταν τριάμισυ χρόνια μετά.

Όσοι καλλιεργούσαν τις αυταπάτες ότι οι ίδιες οι ακρότητες του Τραμπ θα τον απομόνωναν έπεσαν έξω. Δεν τον ξέρασε το σύστημα τον Τραμπ, οι αγώνες του έκλεισαν το δρόμο. Αντίθετα, ο Τραμπ φεύγει αλλά αφήνει πίσω του ένα Ρεπουμπλικανικό κόμμα πολύ πιο “τραμπικό” από όταν ανέλαβε, και έναν κρατικό μηχανισμό πολύ πιο οσμωμένο με την ακροδεξιά και τους ρατσιστές. Το 45% των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικάνων, σύμφωνα με μία έρευνα, στηρίζει την επίθεση στο Καπιτώλιο. Είναι μειοψηφία αλλά καθόλου ευκαταφρόνητη. Πάνω από 85% των ψηφοφόρων του Τραμπ αποδέχεται τις θεωρίες συνωμοσίας ότι η εκλογική νίκη του Μπάιντεν ήταν αποτέλεσμα νοθείας. Η κίνηση του Τραμπ να οργανώσει την εισβολή στο Καπιτώλιο είχε βασικό σκοπό να συσπειρώσει τον φασιστικό οχετό για τη συνέχεια, όπου όπως προδιαγράφεται, ο Τραμπισμός για ένα διάστημα τουλάχιστον θα είναι αντικειμενικά ένα “τρίτο κόμμα”.

Γι’ αυτό και η στρατηγική των Δημοκρατικών θα ήταν καταστροφική αν την ακολουθούσε το αντιφασιστικό κίνημα. Οι Δημοκρατικοί ανοίγουν τις πόρτες για μέτωπο με τους Ρεπουμπλικάνους που εγκαταλείπουν τον Τραμπ. Φτάνουν να πανηγυρίζουν για τον Πενς που πήρε αποστάσεις από τον Τραμπ. Ο Πενς είναι ο βασικός οργανωτής των παραθρησκευτικών οργανώσεων που μετατράπηκαν τα τελευταία χρόνια σε γέφυρα ανάμεσα στη ακροδεξιά πτέρυγα των Ρεπουμπλικάνων και τις ανοιχτές νεοναζιστικές συμμορίες. Προετοιμάζονται για συναινέσεις στη διάρκεια της θητείας του Μπάιντεν που ξεκινά σε λίγες μέρες. Θα θέλανε πολύ να κυβερνάει ο Μπάιντεν με στήριξη από τα Δεξιά και να παρουσιάζουν τη συμμαχία τους ως “αντιφασιστική”. Ο Τραμπ και η ακροδεξιά θέλουν να μετατραπούν σε αιχμή της αντιπολίτευσης. Το κρίσιμο ζήτημα είναι να μπει η Αριστερά στην πρώτη γραμμή και να μετατραπεί αυτή σε αντιπολίτευση, απομονώνοντας τους φασίστες.