Κορονοϊός
Ενισχυμένο σύστημα Υγείας με εργατικό έλεγχο για να πετύχουν οι εμβολιασμοί

16/6/20, Απεργία στα νοσοκομεία. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

«Το δεύτερο κύμα χτύπησε τη Βόρεια Ελλάδα και μάλιστα με τραγικές συνέπειες. Εάν πυροδοτηθεί αυτό στην Αθήνα, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες» δήλωσε ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Ν. Καπραβέλος.

Η ταχύτητα με την οποία θα επιτευχθεί ο εμβολιασμός του απαραίτητου 60-70% του πληθυσμού είναι καθοριστική καθώς η διάρκεια της ανοσίας που προκύπτει από τον εμβολιασμό δεν είναι ακόμα γνωστή. Η ύπαρξη ενός πιο γρήγορα μεταδιδόμενου στελέχους του ιού καθιστά την ταχύτητα των εμβολιασμών ακόμα πιο σημαντική. Αν γίνουν σταδιακά -όπως συμβαίνει εώς τώρα στις περισσότερες χώρες- δίνονται περισσότερες ευκαιρίες στον ιό να αναπτύξει μεταλλάξεις που θα είναι πιο ανθεκτικές στα εμβόλια.

Τα εμβόλια όμως δεν αποτελούν από μόνα τους λύση απέναντι στην πανδημία. Ο συνδυασμός μιας γρήγορης εμβολιαστικής εκστρατείας με τα απαραίτητα μέτρα επιδημιολογικής επιτήρησης και ιχνηλάτησης είναι απαραίτητος. Αυτά μόνο ένα δυνατό σύστημα Υγείας μπορεί να τα εξασφαλίσει.

Η διατήρηση ενός χαμηλού δείκτη μεταδοτικότητας, μέχρι την ολοκλήρωση των εμβολιασμων, αποτελεί σημαντικό μέρος μιας τέτοιας διαδικασίας: όσους λιγότερους μπορεί να κολλήσει μέσω των επαφών του ένας ασθενής τόσο μικρότερος θα είναι ο συνολικός αριθμός εμβολιασμένων που θα χρειαστούν για να επιτευχθεί στη πράξη ανοσία στον γενικό πληθυσμό.

Για αυτό τον λόγο όλα τα μέτρα για τα οποία παλεύουν τα σωματεία των εργαζομένων όλο το προηγούμενο διάστημα είναι απαραίτητα. Ο μειωμένος αριθμός μαθητών ανά αίθουσα στα σχολεία και η αύξηση του προσωπικού καθαριότητας, η αύξηση του αριθμού των μέσων μαζικής μεταφοράς που κυκλοφορούν, η αυστηρή τήρηση και επιτήρηση των υγειονομικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων στις βιομηχανίες και στους χώρους δουλειάς κ.ά. είναι προϋποθέσεις για την επιτυχία των εμβολιασμών και όχι “υπερβολικές απαιτήσεις” που το εμβόλιο θα καταστήσει “ξεπερασμένες”.

Το ίδιο το σύστημα όμως που δεν μπορεί ακόμα και τώρα να προσφέρει τις απαραίτητες μη φαρμακευτικές λύσεις αποτυγχάνει και στη διανομή των φαρμακευτικών λύσεων.  

Διπλή αποτυχία

Στις ΗΠΑ έχουν κάνει την πρώτη δόση περίπου 7 εκατομμύρια άτομα ενώ σύμφωνα με τα πλάνα του Φάουτσι θα έπρεπε να είχαν εμβολιαστεί πάνω από 20 εκατομμύρια. Και ενώ δεκάδες χιλιάδες αρρωσταίνουν καθημερινά ήδη αναπτύσσεται μια μαύρη αγορά. Όπως αναφέρουν οι Τάιμς του Λος Άντζελες “πλούσιοι ασθενείς προσφέρουν δεκάδες χιλιάδες δολάρια για να πάρουν το εμβόλιο ... Οι κατευθυντήριες γραμμές που δίνουν προτεραιότητα σε άτομα που εργάζονται σε βασικές βιομηχανίες, ή έχουν υποκείμενες συνθήκες υγείας αποτελούν τεράστιες γκρίζες ζώνες. Αυτή η ασάφεια δημιουργεί ευκαιρίες για όσους έχουν τις κατάλληλες συνδέσεις ... για να περάσουν μπροστά στη λίστα αναμονής. Με αρκετά χρήματα και επιρροή, μπορεί κανείς να επιχειρηματολογήσει πειστικά για το οτιδήποτε”.

 Στη Βρετανία όπου υπολογίζεται ότι εάν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων με τον τωρινό ρυθμό την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχει έλλειψη 1500 κλινών, οι εμβολιασμοί προχωράνε οχτώ φορές πιο αργά απ' ό,τι προβλεπόταν. Για να καλύψει τις καθυστερήσεις, ο Τζόνσον αποφάσισε να γίνουν οι δεύτερες δόσεις 12 εβδομάδες μετά τις πρώτες. Τζογάρει με τις ζωές απλών ανθρώπων. Ακόμα και η Pfizer χρειάστηκε να βγάλει την ουρά της απ' έξω επισημαίνοντας πως “δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι διατηρείται η προστασία της πρώτης δόσης πέρα από τις 21 ημέρες”.

Οι καθυστερήσεις αυτές δεν είναι τυχαίες. Η ταχύτητα των εμβολιασμών εξαρτάται από τις υποδομές και το διαθέσιμο προσωπικό. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές έχουν όμως αποδεκατίσει τα δημόσια συστήματα Υγείας. Στην Βρετανία σύμφωνα με το NHS, το αντίστοιχο ΕΣΥ, οι ελλείψεις σε προσωπικό φτάνουν τις 120.000. Στις ΗΠΑ ξεπερνούν τις 200.000.

Στην Ελλάδα που υποτίθεται πως προετοιμάζεται για το “τρίτο κύμα” οι κενές οργανικές θέσεις αγγίζουν το 40%. Το προσωπικό μειώθηκε κατά 25.000 από το 2010 και ο προϋπολογισμός του 2021 για την Υγεία είναι κατά 550 εκατομμύρια ευρώ χαμηλότερος.

Στις πιο φτωχές χώρες του Παγκόσμιου Νότου οι εμβολιασμοί δεν προβλέπεται να φτάσουν τα επιθυμητά νούμερα, σύμφωνα με το καλύτερο σενάριο, πριν το 2023.

Όσο ο έλεγχος των εμβολιασμών και των μέτρων προστασίας συνεχίζει να υποτάσσεται στις ανάγκες των μεγάλων αφεντικών για κέρδη και στους ανταγωνισμούς μεταξύ των κρατών, χιλιάδες άνθρωποι θα χάνουν καθημερινά τη ζωή τους. Μόνη λύση είναι να περάσει στα χέρια αυτών που γνωρίζουν καλύτερα απ' όλους τις υγειονομικές ανάγκες των ανθρώπων, των εργατών της Υγείας.