Εργατικό κίνημα
Άνοιγμα του Επισιτισμού με τους όρους των συνδικάτων

Με κινητοποιήσεις απαντούν οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό-Τουρισμό και οι διανομείς απέναντι στο υγειονομικό και εργασιακό σφαγείο που ετοιμάζουν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τα αφεντικά με το άνοιγμα του κλάδου. Την Τετάρτη 31/3 κατεβαίνουν στο δρόμο και απεργούν οι εργαζόμενοι στη σίτιση και οι διανομείς με στάση εργασίας 10πμ – 2μμ που έχει κηρύξει το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού Ν. Αττικής και συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 12μ. Την Παρασκευή 9 Απρίλη οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό, τουρισμό και ξενοδοχεία διαδηλώνουν σε όλη τη χώρα με καλέσματα από τα τοπικά σωματεία και κάλυψη της Ομοσπονδίας η οποία προχωράει σε πανελλαδική απεργία στις 20 Απρίλη. 

Η απεργιακή συγκέντρωση της Τετάρτης 13/3 αποτελεί κλιμάκωση του αγώνα, καθώς με τη στάση εργασίας δίνει τη δυνατότητα και στους ενεργούς εργαζόμενους να συμμετέχουν στις δράσεις του Συνδικάτου κι όχι μόνο σε αυτούς που είναι σε αναστολή ή άνεργοι. Είναι και η πρώτη κινητοποίηση του Συνδικάτου που βάζει στο κέντρο και τους διανομείς στο delivery, που είναι στην πρώτη γραμμή της έκθεσης στον κορονοϊό, αλλά και της άγριας εκμετάλλευσης και εργασιακής επισφάλειας. Είναι ένα μεγάλο και πολύ σημαντικό εργατικό κομμάτι στον τομέα της σίτισης. Ο αγωνιστικός συντονισμός τους με τις άλλες ειδικότητες του κλάδου και με το Συνδικάτο είναι δύναμη για όλους. Μια απεργία που θα συμμετέχουν ψήστες, εργαζόμενοι στα ταμεία, σε εργοστάσια επεξεργασίας τροφίμων που προμηθεύουν τα μαγαζιά, στα catering μαζικής εστίασης και διανομείς θα προκαλέσει παράλυση σε ένα τεράστιο κομμάτι της παραγωγής. Αυτός ο συντονισμός και η απεργιακή κλιμάκωση θα πρέπει να είναι η κατεύθυνση των σωματείων για μια νικηφόρα προοπτική.

Η πανελλαδική κινητοποίηση της 9 Απρίλη με τη συμμετοχή και των εργαζόμενων στον Τουρισμό είναι ευκαιρία να ξεδιπλωθεί όλη η δυναμική της εργατικής τάξης στην «βαριά βιομηχανία» της χώρας. Με την επανεκκίνηση του Τουρισμού, τα μεγάλα αφεντικά και ξενοδόχοι βάζουν πλώρη να ισοφαρίσουν τη χασούρα της προηγούμενης χρονιάς. Κι αυτό δεν θα επιτευχθεί μόνο με τη μεγαλύτερη προσέλκυση τουριστών, αλλά κυρίως πάνω στην περαιτέρω εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού, με το τσάκισμα στους μισθούς και την επιβολή εργασιακών συνθηκών γαλέρας. 

 Οι συνεχείς κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στον Επισιτισμό-Τουρισμό, από το πρώτο λοκντάουν, έχουν καταφέρει νίκες απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης που θέλει να τα χαρίσει όλα στους εργοδότες. Κέρδισαν επιδόματα στήριξης περισσότεροι από όσους αποκλείονταν αρχικά από το κόσκινο των προϋποθέσεων που έβαζε το Υπουργείο Εργασίας, ενώ δεν πέρασε η μείωση μισθών που ζητούσαν οι ξενοδόχοι τον Νοέμβρη μπροστά στην υπογραφή της νέας σύμβασης εργασίας. Και μαζί με όλο το εργατικό κίνημα που βγαίνει αδιάκοπα σε απεργιακούς αγώνες έχουν φρενάρει τον εργασιακό και τον συνδικαλιστικό νόμο που θέλει να περάσει ο Χατζηδάκης -και πριν από αυτόν ο Βρούτσης- που θα νομιμοποιούσε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία και θα εμπόδιζε την αντίσταση και τον συνδικαλισμό. 

Αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων είναι και η μεγαλύτερη συσπείρωση στα σωματεία σε έναν κλάδο που ο κατακερματισμός των εργαζόμενων, οι ατομικές συμβάσεις και η απουσία συνδικαλισμού είναι ο κανόνας στην πλειοψηφία των εργασιακών χώρων. Μεγάλο προχώρημα είναι και η μαζική αποδοχή του αιτήματος για εφαρμογή συλλογικής σύμβασης εργασίας, που ένα προηγούμενο διάστημα φάνταζε μαξιμαλιστικό και ουτοπικό.

Η αντικαπιταλιστική κίνηση στον Επισιτισμό-Τουρισμό “Καμαριέρα” καλεί σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και παλεύει για την ενίσχυση των συνδικάτων, τη δημιουργία επιτροπών αγώνα σε χώρους δουλειάς, την απεργιακή κλιμάκωση και συντονισμό. Για να κερδίσει απέναντι στην καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης η εργατική εναλλακτική: εφαρμογή συλλογικών συμβάσεων με αυξήσεις για όλους, επαναπρόσληψη όλων, εμβολιασμός κάτω από τον έλεγχο των εργαζόμενων και ενίσχυση του ΕΣΥ, επίταξη κλειστών ξενοδοχείων και κρατικοποίηση της σίτισης για τις ανάγκες της πλειοψηφίας, των εργαζόμενων, των αστέγων και των προσφύγων.