Γράμματα και σχόλια
ΣΥΡΙΖΑ για Ελληνικό: Πάνω απ’ όλα οι “επενδυτές”

Ο Αλέξης Τσίπρας το 2014 σε εκδήλωση ενάντια στην πώληση του Ελληνικού στην Αργυρούπολη

Και με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (με εξαίρεση τους Φίλη και Δρίτσα που απείχαν από την ψηφοφορία) πέρασε την περασμένη βδομάδα στην Βουλή το νομοσχέδιο με τις διατάξεις που περιλαμβάνουν περισσότερα δώρα για τους «επενδυτές» και επιτάχυνση των εργασιών στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και τον Άγιο Κοσμά.

Στην πλευρά της μη υπερψήφισης τάχθηκε και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ που σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «το νομοσχέδιο του κ. Μητσοτάκη κινείται ενάντια στο περιβάλλον, στους δημόσιους χώρους και στα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Κινείται δηλαδή, ενάντια στους πυλώνες που βασίζεται το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να ψηφίζεται ένα τέτοιο σχέδιο απέναντι στο δημόσιο συμφέρον, το περιβάλλον και την ανάγκη ανοιχτών, δημοσίων χώρων για όλους και για όλες». Σε άρθρο του στην Αυγή ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κυρίτσης υποστήριξε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει απλώς να συσπειρώσει όσο το δυνατόν περισσότερους αριστερούς και προοδευτικούς ψηφοφόρους» και «επιλογές όπως η υπερψήφιση του νομοσχεδίου Γεωργιάδη για το Ελληνικό σίγουρα δεν βοηθούν σε αυτή την κατεύθυνση». 

Στην ομιλία του στην Βουλή αυτό που λίγο-πολύ υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας είναι ότι ψηφίζει το νομοσχέδιο γιατί πέρα από κάποιες διατάξεις, αυτά που περιλαμβάνει είναι συνέχεια του έργου της δικής του κυβέρνησης. Όπως σημειώνει η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Πέτυ Πέρκα με άρθρο της την περασμένη Κυριακή στην Αυγή: «Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου αυτό που σίγουρα αναδείχθηκε, για πρώτη φορά τόσο καθαρά, ήταν η δουλειά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκεκριμένη επένδυση. Δεν υπήρξε σοβαρός αντίλογος στο γεγονός ότι εκπληρώσαμε τις περισσότερες αναβλητικές αιρέσεις και παραδώσαμε την επένδυση κατά 85-90% περίπου ολοκληρωμένη και σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με τις προβλέψεις της αρχικής σύμβασης». 

Δομικό πρόβλημα

Είναι τουλάχιστον ντροπή για τον Τσίπρα να υποκρίνεται ότι δεν στήριξε ποτέ τις κινητοποιήσεις ενάντια στο ξεπούλημα του Ελληνικού. Αλλά λέει την αλήθεια όσον αφορά τουλάχιστον στην προσήλωση με την οποία η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να πορεύεται πολιτικά με βασικό και κύριο άξονα τους «επενδυτές» και τους «εταίρους». Πρόκειται για ένα δομικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο η απάντηση δεν μπορεί να είναι «πάρε το λίγο αριστερά μπας και μαζέψουμε κάμια ψήφο και μετά βλέπουμε». Το πρόβλημα είναι πως ό,τι και να λένε οι «πυλώνες» του ΣΥΡΙΖΑ για το περιβάλλον και τον δημόσιο χώρο, η κεντρική πολιτική γραμμή του κόμματος είναι να τα βρίσκει με τα αρπακτικά της αγοράς κάνοντας υποχωρήσεις. Υποχωρήσεις με τις οποίες όχι μόνο τα πενιχρά ανταλλάγματα που ανέμενε δεν κερδίζει αλλά τους ανοίγει την όρεξη για μεγαλύτερες επιθέσεις.  Τέτοια ακριβώς περίπτωση είναι και αυτή του Ελληνικού. Σε εκτενές άρθρο με τίτλο «ποιον αφορά το Ελληνικό» στην Εποχή, ειδικός συνεργάτης της εφημερίδας σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Στην πραγματικότητα η επένδυση την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν φυλακισμένη σε ένα θέατρο του παραλόγου: Η κυβέρνηση, που ιδεολογικά και στρατηγικά διαφωνούσε με την επένδυση, έκανε τα πάντα για να την υλοποιήσει... Ο καιρός πέρασε, η “βολική” κυβέρνηση για τον επενδυτή ήρθε… Ο νόμος που πρόσφατα ψηφίστηκε, αποτελεί την κορωνίδα αυτής της αποκατάστασης των κεκτημένων της εταιρείας και της θεσμικής κατοχύρωσης τους».