Εκπαίδευση και νεολαία
Έξω η αστυνομία από τις Σχολές

10/3/21, Χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες στο κέντρο της Αθήνας στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Όλο και περισσότεροι εκπαιδευτικοί της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης καταγγέλουν τις μεθοδεύσεις του Υπουργείου Παιδείας. Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Σύλλογοι Διδακτικού κι Ερευνητικού Προσωπικού των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων, Αιγαίου, Παντείου, Πατρών και ο Ενιαίος Σύλλογος Εκπαιδευτικού Προσωπικού της Πανεπιστημιούπολης της Θεσσαλονίκης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, καταγγέλονται οι αστυνομικές επιθέσεις εις βάρος των φοιτητών στο ΑΠΘ, αλλά και η διαχείριση της πανδημίας για την αύξηση της καταστολή και εις βάρος της εκπαίδευσης. Μεταξύ άλλων σημειώνουν:

“Εμείς, ως μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, δεν θα μείνουμε σιωπηλοί. Θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε την κοινωνία για την απαξιωτική πολιτική της κυβέρνησης έναντι της ανώτατης εκπαίδευσης, γεγονός που έχει ολέθριες συνέπειες για το μέλλον όχι μόνο της επιστήμης και της έρευνας αλλά και για την προοπτική της χώρας και του λαού μας. Θα συνεχίσουμε τις διεκδικήσεις μας για μια δημόσια, δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίησή της. Θα αγωνιστούμε για την κατάργηση του νόμου «Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη» και μέχρι να το πετύχουμε, για την ακύρωσή του στην πράξη. 

Κάνουμε έκκληση στα μέλη των Συγκλήτων των Πανεπιστημίων μας, στους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες, μέλη ΔΕΠ, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων σεβόμενοι τη δουλειά τους, την επιστήμη και το ακαδημαϊκό λειτούργημά τους και: να μην δεχθούν την εγκατάσταση καμερών, περιφράξεων, και καρτών εισόδου, να μη δεχθούν τη συγκρότηση και να μη συμμετάσχουν σε επιτροπές ασφάλειας και προστασίας, να αρνηθούν τη συμμετοχή τους σε πειθαρχικά συμβούλια ενάντια στους φοιτητές και τις φοιτήτριες μας, να μην ορίσουν το ποσοστό για τη βάση εισαγωγής που αποκλείει από τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση χιλιάδες υποψήφιους και υποψήφιες, να απορρίψουν το νομοθετικό πλαίσιο που εξομοιώνει τα ιδιωτικά κολέγια με τα ΑΕΙ. 

Ζητούμε από τα μέλη των Συγκλήτων και τα μέλη ΔΕΠ των Πανεπιστημίων μας να μην ξεκινήσει η αστυνόμευση και καταστολή μέσα στο πανεπιστήμιο με τη δική τους υπογραφή. Έχουμε όλοι και όλες χρέος να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να εναντιωθούμε στα σχέδια αστυνόμευσης και καταστολής των φοιτητικών αγώνων, στο πλευρό όλων όσοι αγωνίζονται ενάντια στις αντιλαϊκές κυβερνητικές επιλογές μέσα και έξω από τα πανεπιστήμια. Καλούμε τα μέλη ΔΕΠ να μην υποβοηθήσουν και να μην συμβάλουν στην επιβολή μέτρων που υπονομεύουν το κλίμα ακαδημαϊκής ειρήνης, την ιδιωτικότητα, τις ελευθερίες και τα ακαδημαϊκά δικαιώματα. 

Απαιτούμε την άμεση απόσυρση όλων των κατηγοριών και τον τερματισμό της δίωξης όλων των συλληφθέντων φοιτητών και φοιτητριών του ΑΠΘ. Απαιτούμε τη λήψη όλων των αναγκαίων υγειονομικών μέτρων (εμβολιασμό της πανεπιστημιακής κοινότητας, εξεύρεση κατάλληλων χώρων κ.λπ.) ώστε να λειτουργήσουν άμεσα και με ασφάλεια τα πανεπιστήμια και να επιστρέψουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες στις αίθουσες διδασκαλίας. Διεκδικούμε την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την πρόσληψη του αναγκαίου διδακτικού, διοικητικού και άλλου προσωπικού με αξιοπρεπείς απολαβές, τη δημιουργία των αναγκαίων υλικοτεχνικών υποδομών που χρειάζεται ένα σύγχρονο πανεπιστήμιο. Διεκδικούμε άμεσα μέτρα ενίσχυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας”.