Εργατικό κίνημα
Αλληλεγγύη στις Καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ

Συγκέντρωση των καθαριστριών στις 29 Μάρτη. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Έξω από το Υπουργείο Οικονομικών βρίσκονται με παραστάσεις διαμαρτυρίας εδώ και βδομάδες οι καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ με το πανό τους ενάντια στις απολύσεις τους στις 31 Μαΐου. Την Παρασκευή 26/3 οργάνωσαν καθιστική διαμαρτυρία από το πρωί, ενώ τη Δευτέρα 29/3 βρέθηκαν μαζί τους συνδικαλιστές και ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης, που έχει ξεκινήσει καμπάνια συμπαράστασης. Ψηφίσματα συμπαράστασης στον αγώνα τους ενάντια στις απολύσεις έχουν βγάλει πάνω από 50 σωματεία, ανάμεσά τους τα σωματεία εργαζομένων του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», του Μετρό (ΣΕΛΜΑ), της ΕΛΣΤΑΤ και η Ομοσπονδία των Τελωνειακών (ΟΤΥΕ).

«Είναι πολύ άδικο που μας διώχνουν χωρίς λόγο μετά από τόσα χρόνια που δουλεύουμε. Είμαστε πια μεγάλες γυναίκες, πολλές κοντά στη σύνταξη», δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Όλγα. «Δεν είναι εύκολο να βρούμε αλλού δουλειά. Στην αρχή ήμασταν με μηνιαίες συμβάσεις, το τελευταίο διάστημα με 18μηνες. Τώρα ζητάμε να γίνουμε αορίστου και όχι να απολυθούμε εν μέσω πανδημίας μετά από 15 και 18 χρόνια. Γι’ αυτό είμαστε εδώ και πιάσαμε το πεζοδρόμιο». 

«Είμαι από το 2002 στη δουλειά με σύμβαση. Το ’13-‘14 κάναμε κατάληψη στο Υπουργείο και αγώνα διαρκείας, κερδίσαμε, αλλά όχι όλες, ήμουν μία από τις δέκα που δεν έγιναν αορίστου», μας είπε η Ειρήνη. «Είμαι χήρα με δύο άνεργα παιδιά, 56 χρονών γυναίκα. Αυτή η δουλειά είναι ζωτικής σημασίας για μένα. Στην εφορία που δουλεύω κάνω και άλλες δουλειές πέρα από την καθαριότητα, γιατί δεν υπάρχουν υπάλληλοι». 

«Έχουμε ανάγκη την συμπαράσταση των υπόλοιπων εργαζόμενων στις εφορίες, στα τελωνεία, στο Υπουργείο, σε όσους χώρους δουλεύουμε. Ζητάμε να βγει στάση εργασίας, να στείλουν ψηφίσματα τα σωματεία στο Υπουργείο», τόνισε η Μαίρη. «Καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αλλά μας διώχνουν γιατί μετά από τόσα χρόνια δικαιούμαστε να γίνουμε αορίστου. Αλλά τους νόμους τους κάνουν ό,τι θέλουν, δεν υπάρχει δικαιοσύνη σε τίποτα».

Μεταξύ άλλων, χαιρετισμό στη συγκέντρωση της Δευτέρας 29/3 απηύθυναν ο Χάρης Λαδικός, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Οικονομικής Πολιτικής του ΥΠΟΙΚ, ο Νίκος Τουρνάς, μέλος ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων ΑΑΔΕ και η Τιάνα Ανδρέου, μέλος ΔΣ ΟΣΥΟ, η οποία τόνισε ότι «σε σας χρωστάμε ότι μπορούμε να πηγαίνουμε με ασφάλεια στη δουλειά μας κι έχουν το θράσος να λένε ότι οι μονιμοποιήσεις σας είναι παράνομες. Παράνομες είναι οι απολύσεις».