Εργατικό κίνημα
Με ΜΑΤ προωθεί η κυβέρνηση την απόλυση Καταραχιά: Δεν θα περάσει!

30/3, Πανυγειονομική απεργία. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

«Αυτό το υπουργείο δεν είναι της Υγείας, είναι των ΜΑΤ και της τρομοκρατίας» ήταν το ξέσπασμα των εκατοντάδων εργαζόμενων του ΕΣΥ και των συμπαραστατών τους την Τρίτη 30 Μάρτη, στην πανυγειονομική απεργία ενάντια στην απόλυση του προέδρου του Συλλόγου Εργαζόμενων στον Άγιο Σάββα, Κώστα Καταραχιά. Ήταν η πιο μαζική απεργιακή κινητοποίηση που έχει γίνει τους τελευταίους μήνες στην Υγεία, εκφράζοντας την μεγάλη οργή για την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας που κλιμακώνεται με την απόλυση ενός γιατρού εξαιτίας της συνδικαλιστικής του δράσης και τους αγώνες του για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας υποδέχτηκε τους υγειονομικούς με την αστυνομία και τελικά με ξύλο και χημικά από τα ΜΑΤ.

Η συγκέντρωση έγινε στον Άγιο Σάββα, πλημμυρίζοντας κυριολεκτικά το προαύλιο και τον εξωτερικό χώρο του νοσοκομείου. Η πολύ μεγάλη συμπαράσταση στον Κ.Καταραχιά, με εκτοντάδες ψηφίσματα και ανακοινώσεις τις προηγούμενες μέρες, αποτυπώθηκε εκεί στην παρουσία πλήθους συνδικάτων, συλλόγων, φορέων, δημοτικών κινήσεων, αριστερών οργανώσεων. Όλες και όλοι μαζί προχώρησαν σε μια μεγάλη διαδήλωση μέχρι το υπουργείο Υγείας 

Με τα πανό τους συμμετείχαν από τα νοσοκομεία ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Κρατικό Νίκαιας, το Γεννηματάς, το Αγία Όλγα, εργαζόμενοι/ες στον Ερυθρό, το Συντονιστικό Νοσοκομείων, ενώ έξω από το υπουργείο τους περίμενε και ο Σύλλογος του Ασκληπείου Βούλας. Εργαζόμενοι από πολλά ακόμα νοσοκομεία, όπως το Θριάσιο, το Αμαλία Φλέμινγκ κ.α, έδωσαν επίσης το παρών. Μαζί τους ο Σύλλογος Δασκάλων Αριστοτέλης και δεκάδες ακόμα εκπαιδευτικοί από πολλές ΕΛΜΕ και Συλλόγους Πρωτοβάθμιας, η κίνηση “Στηρίξτε τους Εργάτες της Υγείας - Support Health Workers”, εργαζόμενοι στο επισιτισμό με το Δίκτυο “Η Καμαριέρα”, η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, φοιτητικοί Σύλλογοι από μια σειρά σχολές, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και άλλες οργανώσεις της αριστεράς και του αναρχικού χώρου..

Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία των μεταναστών και των μεταναστριών από το Καμερούν που μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ ανέδειξαν τα αιτήματά τους για πρόσβαση στην Υγεία για όλους και όλες, για εμβολιασμό και ΑΜΚΑ, για ανοιχτά σύνορα και πόλεις, για άσυλο και χαρτιά, ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Πολλοί και πολλές κρατούσαν τις φωτογραφίες των δυο προσφύγων που πέθαναν στα κολαστήρια της Κορίνθου και τη Κω μέσα σε λίγες μέρες, υπογραμμίζοντας τη δολοφονική ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης. Το παρών έδωσαν και μέλη της Πακιστανικής Κοινότητας με επικεφαλής τον πρόεδρό της Τζαβέντ Ασλάμ.

«Είμαστε εδώ για συμπαράσταση στον πρόεδρο του Συλλόγου μας, γιατί είναι καθαρά εκδικητική η απόλυσή του, γιατί έβγαλε προς τα έξω προβλήματα που υπήρχαν», μας είπε η Διονυσία, τραυματιοφορέας, με το πρόγραμμα των 4000 συμβασιούχων του ΟΑΕΔ. «Στα νοσοκομεία τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, οι συμβασιούχοι είμαστε πάρα πολλοί και είμαστε σε ομηρία, ενώ λείπει προσωπικό. Όλοι προσφέρουμε και πρέπει να μείνουμε στη δουλειά».

Λόγω συνδικαλισμού

«Είμαστε εδώ ενάντια στην απόλυση του Κ. Καταραχιά» μας είπε η Ελευθερία, νοσηλεύτρια στο Γεννηματάς, με το ίδιο πρόγραμμα συμβασιούχων. «Ξέρουμε ότι όπως απολύουν αυτόν, έτσι ετοιμάζουν να απολύσουν κι εμάς που είμαστε συμβασιούχοι. Είναι άλλος ο λόγος που απολύεται έτσι κι αλλιώς, λόγω συνδικαλισμού. Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα, να μείνουν όλοι οι συμβασιούχοι στη δουλειά. Οι ανάγκες στο Γεννηματάς είναι πάρα πολλές, ειδικά τώρα που το κάνουν όλο covid. Δεν υπάρχει προσωπικό, δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό, τα προβλήματα είναι πάρα πολλά». 

«Η κατάσταση τώρα που έχουμε γίνει νοσοκομείο covid είναι πολύ δύσκολη, το προσωπικό λείπει, οι ανάγκες των ασθενών είναι αυξημένες» μας είπε η Φλωρεντία Καραγιαννάκου, συμβασιούχος στον Ερυθρό, επίσης με το ίδιο πρόγραμμα. «Διεκδικούμε σταθερή δουλειά, να γίνουμε όλοι, επικουρικοί και συμβασιούχοι μόνιμοι. Διεκδικούμε προσλήψεις γιατί το προσωπικό δεν φτάνει με τίποτα καθως και περισσότερα μέτρα ασφαλείας. Ο Κ. Καταραχιάς είναι ένας συνάδελφος που πάλεψε πάρα πολύ κάτω από δύσκολες συνθήκες όλα αυτά τα χρόνια και τώρα με τον covid ακόμα παραπάνω. Είναι άδικη η απόλυσή του, γιατί όλοι ανανεώθηκαν, αυτός γιατί; Δεν αφήνουμε τα πόστα μας, το ότι δεν είμαστε ακόμα περισσότεροι σήμερα εδώ είναι επειδή έχουμε καθημερινή εφημερία τα περισσότερα νοσοκομεία, αλλά συνεχίζουμε και τους αγώνες».

Έξω από το υπουργείο, πλήθος συνδικαλιστών/ιστριών πήραν το λόγο για να απαιτήσουν την παραμονή του Κ.Καταραχιά στη δουλειά και να αναδείξουν τον πραγματικό στόχο της κυβέρνησης πίσω από την απόλυση, τη φίμωση των υγειονομικών και το χτύπημα του συνδικαλισμού στα νοσοκομεία κι όχι μόνο. Η παρουσία της αστυνομίας ήταν από την αρχή έντονη, εξοργίζοντας όλους για την υποδοχή που επεφύλαξε για άλλη μια φορά ο Κικίλιας στους «ήρωες των νοσοκομείων».

Έντονες αποδοκιμασίες ακολούθησαν, όταν ο Κώστας Καταραχιάς ενημέρωσε: «Μεταφέραμε το αίτημα για συνάντηση των εκπροσώπων μας με το υπουργείο στην αστυνομία γιατί αυτή υποδέχεται τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία. Κι αυτή μας μετέφερε το μήνυμα του υπουργού. Απάντησε ότι δεν δέχεται να συναντήσει κανέναν για άλλη μια φορά. Και δεν σταμάτησε σε αυτό. Διεμήνυσε ότι για το περιεχόμενο της κινητοποίησής μας, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τοποθετείται αρνητικά. Αυτή είναι η απάντηση του υπουργού Υγείας. Είναι ντροπή, είναι αίσχος να μιλάνε με αυτό τον απαξιωτικό τρόπο για τους υγειονομικούς. Αυτό δείχνει ποια είναι η συνέχεια, τι θέλουν να κάνουν στα νοσοκομεία. Είναι γελασμένοι. Αυτοί είναι κλεισμένοι στα γραφεία τους, εμείς είμαστε ανοιχτά στο δρόμο, στον αγώνα!».

Ούτε τα νέα αιτήματα των απεργών για επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο κι όχι από την αστυνομία βρήκαν ανταπόκριση. Αντίθετα, η δεύτερη απάντηση ήρθε από πίσω από τα κλειστά ρολά της εισόδου από έναν συμβασιούχο εργαζόμενο ότι ο υπουργός επιμένει να μην δεχτεί κανένα. Τότε η οργή ξεχείλισε με τους εργαζόμενους και τους συμπαραστάτες τους να αποκλείουν την είσοδο. Ακολούθησε η απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ, που βγήκαν μέσα από το υπουργείο, με γκλοπιές και χημικά.

Απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στην απόλυση του Κώστα Καταραχιά και την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης στο ΕΣΥ πραγματοποιήθηκαν την ίδια μέρα και σε άλλες πόλεις. «Δεκάδες νοσοκομειακοί γιατροί και νοσηλευτές/τριες από πολλά νοσοκομεία της πόλης, εκπαιδευτικοί, φοιτητές/τριες και συμπαραστάτες από ένα ευρύ πολιτικό φάσμα συμμετείχαν στη συγκέντρωση και παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την 3η και 4η ΥΠΕ στη Θεσσαλονίκη», έγραψαν οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες της Εργατικής Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη. «Σε στάση εργασίας καλούσαν η ΕΝΙΘ και το Ιπποκράτειο ΓΝΘ ενάντια στην απόλυση του Κ. Καταραχιά επικουρικού γιατρού, προέδρου του σωματείου εργαζομένων στον Αγ. Σάββα και μέλους Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ καθώς και ενάντια στη ποινική δίωξη του Θ. Σιούλη, μέλος του ΔΣ της ΕΝΙΘ, ενώ δεκάδες σωματεία της πόλης έχουν εκδώσει ψηφίσματα υπεράσπισης του Κ. Καταραχιά.

Δυνατά

Οι συγκεντρωμένοι/ες φώναξαν δυνατά την αντίθεσή τους στην απόλυση του Καταραχιά και στις συνδικαλιστικές διώξεις των υγειονομικών που αυξάνονται, την ώρα που τα νοσοκομεία βουλιάζουν και ζήτησαν να ενισχυθεί εδώ και τώρα το ΕΣΥ με μαζικές προσλήψεις, μονιμοποιήσεις και επίταξη των ιδιωτικών κλινικών. Συμμετείχαν με πανό η ΕΝΙΘ, οι ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ Θεσσαλονίκης, φοιτητικοί σύλλογοι (Αρχιτεκτονικής, Ιστορικού-Αρχαιολογικού, Μουσικού, Νομικής, Φιλολογικού, Φ.Π., Αγγλικού), η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το Συντονιστικό Νοσοκομείων και η κίνηση “Στηρίξτε του Εργάτες της Υγείας”. Χαιρετισμό στη συγκέντρωση έκανε η πρόεδρος της ΕΝΙΘ Δάφνη Κατσίμπα, ο γεν. γραμματέας Ζ' ΣΕΠΕ Ηλίας Σμήλιος, ο Γιάννης Κούτρας από το Δ.Σ. του Ιπποκράτειου ΓΝΘ και από φοιτητή εκ μέρους των φοιτ. συλλόγων που συμμετείχαν.

Στη συνέχεια αντιπροσωπεία της ΕΝΙΘ επιδίωξε συνάντηση με τους διοικητές των ΥΠΕ που απουσίαζαν, κωφεύοντας προκλητικά μπροστά στις προκλητικές επιθέσεις προς τους υγειονομικούς. Καμία απόλυση, καμία δίωξη δεν θα περάσει! Αυτό είναι το μήνυμα που έρχεται και από τη Θεσσαλονίκη. Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την οριστική δικαίωση του Κώστα Καταραχιά, μέχρι την απόσυρση όλων των αβάσιμων διώξεων ενάντια στους υγειονομικούς!».

Η απεργία της Τρίτης ήταν η κορύφωση ενός πολύμηνου αγώνα με απεργίες, παραστάσεις, συνεντεύξεις τύπου, συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις. Κάθε φορά, η συμπαράσταση ήταν τεράστια και εκφραζόταν έμπρακτα με παρουσία συνδικαλιστών, εργαζόμενων, αλληλέγγυων. Το ίδιο έγινε και την περασμένη Τετάρτη 24/3, όταν ο Σύλλογος του Άγιου Σάββα οργάνωσε συνέντευξη τύπου στην πύλη του νοσοκομείου και συγκέντρωση στο προαύλιο. Στο πλευρό του βρέθηκαν και εκείνη τη μέρα εκπρόσωποι από μια σειρά Ομοσπονδίες και συνδικάτα, ασθενείς του νοσοκομείου, συμπαραστάτες και συμπαραστάτριες από τη γειτονιά. Ανάμεσά τους βρισκόταν ο Φώτης Παπανικολάου, φιλόλογος σε Λύκειο, καθηγητής του Κώστα Καταραχιά πριν αρκετά χρόνια.

«Ήρθαμε να συμπαρασταθούμε στον Κώστα Καταραχιά για την άδικη μετακίνησή του στο νοσοκομείο Σωτηρία αρχικά και την οριστική απόλυσή του στις 31 Μάρτη», μας είπε. «Δεν τιμωρείται απλά ο Κώστας ως πρόσωπο, αλλά το συνδικαλιστικό κίνημα και η διάθεση κάθε ανθρώπου να αντισταθεί σε κάθε παραβίαση της εξουσίας. Είμαστε με τον Κώστα και με τον κάθε Κώστα γιατί μέσω αυτού πλήττεται η κοινωνία ολόκληρη. Τον Κώστα τον είχα μαθητή στη Γ΄Λυκείου το 1997 στα Άνω Λιόσια. Είμαι περήφανος γι' αυτόν και τον στηρίζω πάντα όπως έκανε κι εκείνος πάντα προς τη Β' ΕΛΜΕ στην οποία είμαι μέλος με ψηφίσματα του Συλλόγου του στις δράσεις και τους αγώνες που δίναμε εμείς».

Ο αγώνας συνεχίζεται. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Συντονιστικού Νοσοκομείων αμέσως μετά την απεργία: «Δεν μας λυγίζουν, δεν μας φοβίζουν, μας εξοργίζουν. Δεν πρόκειται να σταματήσουμε τον αγώνα για Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλους, και στις απεργίες μας, μπροστά στην πρώτη γραμμή θα είναι το σωματείο του Αγίου Σάββα μαζί με τον πρόεδρο του Κώστα Καταραχιά. Αύριο Τετάρτη 31 Μάρτη, ημέρα της απόλυσης του Κώστα, μαζικά δίνουμε ραντεβού στα δικαστήρια της Ευελπίδων στηρίζοντας την δίκαιη αίτηση προσωρινής διαταγής για την αναστολή της απόλυσης που ζητάει το σωματείο του Αγίου Σάββα.

ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ. Στις 7 Απρίλη, στην επέτειο του ένα χρόνου από την εμβληματική κινητοποίηση στις πύλες μας ξαναβγαίνουμε ακόμα πιο μαζικά ενάντια στην δολοφονική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση της ΝΔ. Στις 22 Απρίλη απεργούμε πανελλαδικά, πανυγειονομικά, για μαζικές προσλήψεις, μονιμοποιήσεις όλων των συμβασιούχων και για την ανάγκη να τελειώνουμε μια ώρα αρχύτερα με την κυβέρνηση των δολοφόνων».

 

Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης


Συμπαραστέκονται

1. ΑΔΕΔΥ, 
2. ΟΕΝΓΕ, 
3. ΠΟΕΔΗΝ, 
4. ΕΙΝΑΠ, 
5. ΕΝΙΘ, 
6. Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας, 
7. Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Χανίων, 
8. Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ζακύνθου
9. Γεννηματάς, 
10. Αττικό, 
11. Ασκληπιείο Βούλας, 
12. Κρατικό Νικαίας, 
13. Ερυθρός, 
14. Αγία Όλγα, 
15. Αμαλία Φλέμινγκ, 
16. Δρομοκαίτειο, 
17. Θριάσιο, 
18. Αγλαΐα Κυριακού, 
19. Λαϊκό, 
20. Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, 
21. Ικαρίας, 
22. Χανίων, 
23. Βόλου,
24. Σύλλογος ΠΕ Α Αθήνας, 
25. Σύλλογος ΠΕ Αριστοτέλης, 
26. Σύλλογος ΠΕ Νέας Σμύρνης, 
27. Σύλλογος ΠΕ Γλυφάδας-Βούλας-Βάρκιζας-Βουλιαγμένης, 
28. Σύλλογος ΠΕ Μαρουσίου, 
29. Σύλλογος ΠΕ Αιγάλεω, 
30. Σύλλογος ΠΕ Κ. Σωτηρίου, 
31. Σύλλογος ΠΕ Δυτικής Αττικής «Κ. Βάρναλης», 
32. Σύλλογος ΠΕ Άνω Λιοσίων- Φυλής, 
33. Σύλλογος ΠΕ Χανίων, 
34. Σύλλογος ΠΕ Ζ Θεσσαλονίκης, 
35. Σύλλογος ΠΕ Μεσσηνίας, 
36. Σύλλογος ΠΕ Ξάνθης
37. Β ΕΛΜΕ Αθήνας
38. Γ ΕΛΜΕ Αθήνας
39. Ε ΕΛΜΕ Αθήνας
40. ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων- Φυλής, 
41. ΕΛΜΕ Νέας Σμύρνης Καλλιθέας Μοσχάτου, 
42. Β' ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, 
43. Γ’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής,
44. ΕΛΜΕ Χανίων, 
45. ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, 
46. ΕΛΜΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, 
47. A ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, 
48. Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, 
49. Ε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, 
50. ΕΛΜΕ Χαλκιδικής, 
51. ΕΛΜΕ Ημαθίας, 
52. ΕΛΜΕ Ηλείας
53. ΕΛΜΕ Ηρακλείου, 
54. ΕΛΜΕ Α΄ Κυκλάδων, 
55. ΟΛΜΕ, 
56. ΔOE, 
57. ΠΟΣΠΕΡΤ, 
58. ΠΟΘΑ, 
59. ΟΙΕΛΕ, 
60. Εργατικό Κέντρο Αθήνας, 
61. Εργατικό Κέντρο Πειραιά, 
62. Εργατικό Κέντρο Πέλλας, 
63. Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων, 
64. Ομοσπονδία εργαζόμενων στα Ασφαλιστικά Ταμεία (ΠΟΠΟΚΟΠ), 
65. ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ,  
66. Ομοσπονδία Υπάλληλων υπ. Ανάπτυξης, τέως Βιομηχανίας, Ενέργειας Ερευνάς και τεχνολογίας 
67. Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ)
68. ΠΕΝΕΝ, 
69. Λιμενεργάτες Cosco  (ΕΝΕΔΕΠ), 
70. ΣΕΛΜΑ, 
71. ΠΣΕΦΑ, 
72. ΠΣΥΠΕΡΤ, 
73. Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, 
74. Ενωτικός Αγωνιστικός Σύλλογος Εργαζομένων Αλφα Μπάνκ- Εμπορικής , 
75. Σύλλογος εργαζομένων Τράπεζας Αττικής, 
76. Σύλλογος εργαζομένων υπ Γεωργίας Νομού Αττικής, 
77. Κλαδικό Συνδικάτο Ιδιωτικής Υγείας Αθήνας, 
78. Σωματείο εργαζόμενων ΕΥΑΘ, 
79. Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, 
80. Σωματείο Public, 
81. Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αθηνών, 
82. Σύλλογος υπαλλήλων ΥΠ.ΑΝ, 
83. Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού Υπ Πολιτισμού, 
84. Σύλλογος Δανειζόμενου προσωπικού  τραπεζικού τομέα (ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ.), 
85. Σύλλογος εργαζόμενων ICAP OUTSOURCING SOLUTIONS, 
86. ΣΜΤ Μακεδονίας Θράκης, 
87. Σωματείο Ερευνητών/Ερευνητριών και εργαζόμενων στην Ερεύνα Ηρακλείου, 
88. Σύλλογος υπάλληλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής, 
89. ΣΕΔΑΠ-Δήμου Αγίας Παρασκευής, 
90. Σωματείο Εργαζόμενων Δήμου Κορυδαλλού
 

Οι κοινοβουλευτικές ομάδες: ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και ΜΕΡΑ 25, που κατέθεσαν επερωτήσεις στη βουλή, χωρίς ποτέ να πάρουν απάντηση. 

Συλλογικότητες: Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή. Δημοτική Κίνηση Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, Δημοτική Κίνηση «Η Πόλη Αλλιώς» δήμου Νεάπολης-Συκεών, Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού-Πλάτωνα-Σεπολίων, Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα, Ανταρσία στην Κοκκινιά, Ανταρσία στο Λιμάνι, ΠΕ Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις, Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων 6ης Δημοτικής Κοινότητας Αθηνών, Πρωτοβουλία Κατοίκων Εξαρχείων, Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων, Αγωνιστική Συνεργασία στην ΟΤΟΕ