Μια εβδομάδα απεργίας πείνας και διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ έκλεισε η Μαρίνα Βήχου. Η δημοσιογράφος επέλεξε αυτό τον τρόπο για να διαμαρτυρηθεί “για την βίαιη κατάλυση της ελευθερίας της ενημέρωσης” όπως είπε η ίδια σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Η Μαρίνα Βήχου ζητά “από την ΕΣΗΕΑ να σταθεί επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων και να πάρει ξεκάθαρη θέση καταδικάζοντας κάθε φαινόμενο παραβίασης της ελευθερίας της ενημέρωσης” ώστε να μην “αφήνει την κοινωνία να θεωρεί ότι τα συγκαλύπτει και να προσβάλλει συνολικά το κύρος του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.” Σε παρέμβασή της στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ εξέφρασε τα παρακάτω αιτήματα:
- Την δημιουργία Παρατηρητηρίου καθημερινής καταγραφής των περιστατικών παραβίασης του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, προκειμένου το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ να εκδίδει άμεσα ανακοινώσεις.
- Την ενημέρωση εκ μέρους του ΔΣ όλων των επαγγελματιών του κλάδου αναφορικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, που απορρέουν από τον Κώδικα.
- Να θέσει η ΕΣΗΕΑ άμεσα το αίτημα η ΕΡΤ και το ΑΠΕ να τεθούν κάτω από έλεγχο διακομματικής επιτροπής.
- Να απαιτήσει οι ενημερώσεις από την Επιτροπή των Λοιμωξιολογων και τον κ. Χαρδαλιά να γίνονται μέσω τηλεδιάσκεψης με συμμετοχή των δημοσιογράφων και όχι με ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί πριν την ενημέρωση.
- Να απαιτηθεί από την ΕΣΗΕΑ να ασκηθεί έρευνα για το κατά πόσο ο έγκλειστος για συμμετοχή στην ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή Ηλίας Κασιδιάρης έχει δικαίωμα να ηχογραφεί μηνύματα σε διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης μέσα από τις φυλακές του Δομοκού.
Η ανακοίνωση της καταλήγει λέγοντας πως αναμένει “τις απαντήσεις του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, συνεχίζοντας την απεργία πείνας, γιατί χωρίς Ελεύθερη έκφραση και Ενημέρωση δεν μπορεί να υπάρχει ούτε Δημοκρατία”. Μιλώντας σε αλληλέγγυους που είχαν βρεθεί στην είσοδο της ΕΣΗΕΑ, τη Δευτέρα 29/3, είπε μεταξύ άλλων πως “η κοινωνία έχει ανέβει στα κεραμίδια. Τα γκάλοπ δείχνουν πως η ακροαματικότητα των μεγάλων καναλιών έχει πέσει πολύ. Αυτό είναι καλό. Το θέμα είναι προς τα που πάει αυτή η οργή. Γι' αυτό χρειάζεται, σε γειτονιές και χώρους δουλειάς, να στηθούν επιτροπές αγώνα”.
Από την πλευρά της η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στην ΕΣΗΕΑ εξέδωσε ανακοίνωση “Ενάντια στον κυβερνητικό αυταρχισμό, την προσπάθεια λογοκρισίας, φίμωσης και ποινικοποίησης της δημοσιογραφικής δουλειάς” με την οποία καλεί σε “διοργάνωση κοινής μαζικής αγωνιστικής κινητοποίησης ως απάντηση στο κλίμα αυταρχισμού, τις πολλαπλές προσπάθειες λογοκρισίας και φίμωσης και την επιχείρηση ποινικοποίησης της δημοσιογραφικής δουλειάς οφείλει να είναι το πρώτο βήμα σε αυτή τη διπλή διεκδίκηση”.