Εργατικό κίνημα
Ντελιβεράδες: Μέτρα προστασίας και Βαρέα-Ανθυγιεινά

31/3, απεργιακή κινητοποίηση επισιτισμού και διανομέων. Φωτο: Μάνος Νικολάου

Σοβαρό ατύχημα εν ώρα εργασίας έπαθε ένας ακόμα διανομέας, εργαζόμενος σε φαστφουντάδικο Big Bad Wolf στον Πειραιά. Δεκάδες είναι τα εργατικά ατυχήματα που έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες, με θύματα διανομείς. 

Δύο από αυτά ήταν θανατηφόρα. Μέσα στην παρατεταμένη καραντίνα ο φόρτος εργασίας για τη διανομή φαγητού, και όχι μόνο, αυξήθηκε. Χωρίς επιπλέον προσλήψεις οι επιχειρήσεις αύξησαν ακόμα περισσότερο την εντατικοποίηση της δουλειάς των ντελιβεράδων, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα ατομικά μέσα προστασίας και τη συντήρηση των οχημάτων σαν περιττό κόστος.

Ο Κωνσταντίνος, εργαζόμενος ως διανομέας στο e-food, δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη με αφορμή το πρόσφατο ατύχημα στον Πειραιά: “Το παληκάρι δούλευε και κατά τις 8 το βράδυ του βγήκε αυτοκίνητο από το στοπ και τον χτύπησε. Τώρα βρίσκεται σε κώμα. Δεν φορούσε κράνος γιατί η επιχείρηση δεν παρέχει καθόλου εξοπλισμό. Για την επιχείρηση δεν είναι κάτι ακριβό, θα έπρεπε να του τα παρέχει. Γενικότερα υπάρχει πίεση στη δουλειά αυτή, σου δίνουν για παράδειγμα τέσσερις παραγγελίες μαζί και σου λένε 'τρέξε'. Υπάρχει το άγχος, ο κίνδυνος, αλλά και οι καιρικές συνθήκες που την κάνουν ακόμα πιο δύσκολη δουλειά. Και τα ωράρια έτσι όπως είναι, δημιουργούν κόπωση και κάνεις λάθη από ένα σημείο και μετά. 

Θέλουμε λοιπόν βαρέα και ανθυγιεινά και το κανονικό μας οκτάωρο. Και αυξήσεις στους μισθούς. Το συνδικάτο επισιτισμού-τουρισμού θα κάνει παράσταση διαμαρτυρίας με μηχανάκια την Τετάρτη 9 Ιούνη στο Υπουργείο Εργασίας. Και φυσικά στην πανεργατική απεργία της 10 Ιούνη θα συμμετάσχουμε κι εμείς, το οργανώνουν τα σωματεία μας. Και ενάντια στον νόμο Χατζηδάκη αλλά και για τα αιτήματα του κλάδου μας”.