Εργατικό κίνημα
Δήμος Αθήνας: “Προσχολική Αγωγή” σε …κοντέινερ

Μεγάλες αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί η εφαρμογή της Προσχολικής Αγωγής στον δήμο της Αθήνας. Όπως μας είπε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας: 

«Το σχέδιο Μπακογιάννη για τη λειτουργία της δίχρονης προσχολικής αγωγής έχει σημάνει πλιάτσικο αύλιων χώρων με εγκατάσταση κοντέινερ λες και τα παιδιά είναι εμπορεύματα που θα τα βάλουμε σε κονσέρβες να τα συσκευάσουμε. Έχει σημάνει κοντέινερ σε οικόπεδα, έχει σημάνει αρπαγή αιθουσών που βρίσκονταν σε λειτουργία είτε ως αίθουσες καλλιτεχνικών, είτε ως αίθουσες εκδηλώσεων, είτε ως αίθουσες για ένταξη μαθητών, προσφυγόπουλων κλπ.

Αντί λοιπόν να χτιστούν κτίρια για την προσχολική αγωγή εδώ και πέντε χρόνια που είχε πρωτοαποφασιστεί, φέρανε ένα σχέδιο που λειτουργεί διαλυτικά για τα σχολεία, παρεμβαίνει στο πρόγραμμά τους γιατί σταματάνε δράσεις, εκδηλώσεις, δραστηριότητες. Και βέβαια οι αυλές, που έτσι κι αλλιώς είναι πολύ περιορισμένες στα σχολεία του δήμου της Αθήνας, δεν είναι γενικώς κενοί χώροι. Υπάρχουν γήπεδα, γίνονται μαθήματα από τους γυμναστές, και το διάλειμμα είναι δημιουργικός χρόνος, δεν μπορείς να στριμώξεις στη μισή αυλή τα παιδιά, εν μέσω μάλιστα πανδημίας.

Αντιστάσεις

Υπάρχουν αντιδράσεις και αντιστάσεις. Πχ ο Σύλλογος Γονέων του 133ου Δημοτικού Σχολείου στην Κυψέλη (όπου θα μπουν τρία κοντέινερ στην αυλή) κάλεσε τις δημοτικές παρατάξεις για να τις ενημερώσει και μετά προχώρησε σε σύσκεψη με τους Συλλόγους Γονεων του 6ου Διαμερίσματος για συντονισμό. Ενώ υπάρχει σκέψη για μεγάλη εκδήλωση από το Σύλλογο τοπικά. Γενικά αρκετοί Σύλλογοι κινούνται, ώστε τη Δευτέρα 14 Ιούνη στη συνδερίαση του δημοτικού συμβουλίου να υπάρχει κινητοποίηση απ’ έξω.

Από τη μεριά μας, σαν Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, προτείνουμε τη σύνδεσή τους και με τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών, για να γίνει ο αγώνας ενάντια σε αυτά τα σχέδια υπόθεση όλων. Δεν μπορούν να μείνουν τα σχολεία στα χέρια των δήμων, πρόκειται για ένα διαλυτικό χτύπημα που θα κοστίσει θέσεις εργασίας, χειροτέρευση της εκπαίδευσης για τα παιδιά όλων των εργαζόμενων και πίεση στα παιδιά των προσφύγων που τους στερούν δομές. Στηρίζουμε όλες τις πρωτοβουλίες και καλούμε σε κλιμάκωση».