Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Παλιά Κοκκινιά: Τσακίστε τους φασίστες

Ένα από τα θύματα της ρατσιστικής επίθεσης

Μια βδομάδα μετά την προκλητική αποφυλάκιση Πατέλη, τρεις πακιστανοί μετανάστες δέχθηκαν άγρια ρατσιστική επίθεση στην Παλιά Κοκκινιά από τάγμα εφόδου. Το βράδυ της 27 Οκτώβρη, εντελώς απρόκλητα, ομάδα νεαρών χτύπησε τους μετανάστες, με γροθιές και ένα μπουκάλι, ενώ το ένα θύμα σύρθηκε στον δρόμο και χτυπήθηκε με επανειλημμένες κλωτσιές. Στη συνέχεια τα θύματα κατέφυγαν στο σπίτι φίλου τους για να προστατευτούν και οι φασίστες πολιόρκησαν το σπίτι, σπάζοντας την τζαμένια πόρτα με πέτρες και τούβλα και προσπαθώντας για δύο ώρες να εισβάλουν, μέχρι που ανέβηκαν και στην ταράτσα. Την απόπειρα εισβολής κατέγραψαν με τα κινητά τους οι γείτονες.

Στη γειτονιά που έδρασε το πιο σκληρό τάγμα της Χρυσής Αυγής και το οποίο διηύθυνε ο χρυσαυγίτης που δεν έκατσε στη φυλακή ούτε καν έναν ολόκληρο χρόνο από την καταδίκη του, δεν είναι καθόλου τυχαίο που ξαναεμφανίζονται αυτού του τύπου οι επιθέσεις. Οι περίοικοι που μίλησαν στην Εργατική Αλληλεγγύη κάνουν λόγο για μια ομάδα 10-15 ατόμων, κάποιοι από τους οποίους κρατούσαν μαχαίρια. Τονίζουν επίσης ότι αυτή η ομάδα μαζεύεται κάθε βράδυ στην πλατεία Αγίας Σωτήρας και προκαλεί προβλήματα, ενώ η αστυνομία που έχει ειδοποιηθεί δεν κάνει τίποτα. Περιγράφουν την ομάδα ως αποτελούμενη από νέους, 18 έως 25 ετών, μαυροφορεμένους.

Στις 29 Οκτώβρη σε συνέντευξη τύπου στον τόπο της επίθεσης δήλωσαν την αλληλεγγύη τους μια σειρά φορείς. Ο Π. Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, τόνισε μεταξύ άλλων: “Είναι σκάνδαλο ότι αυτό το περιστατικό έγινε στο σημείο όπου είχε γίνει η επίθεση στον Μοχάμεντ Ιλιάς πριν από μερικά χρόνια. Είναι μαθητής του Ανοιχτού Σχολείου Μεταναστών το οποίο βρίσκεται εδώ. Δεν μπορεί να υπάρξει η παραμικρή συγκάλυψη αυτών των επιθέσεων, τις είδαμε να συμβαίνουν στη Σταυρούπολη και στο Ηράκλειο, δεν θα τις δούμε και στη γειτονιά του Παύλου Φύσσα”.

Ο Ν. Μπελαβίλας, επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον δήμο Πειραιά, υπογράμμισε: “Είμαστε πολύ ανήσυχοι. Είναι περιστατικά που επαναλαμβάνονται αυτά. Είναι ανεπιθύμητοι αυτοί οι άνθρωποι και αυτές οι συμπεριφορές στην πόλη μας. Η πόλη μας δεν θα ανεχθεί ρατσιστές και φασίστες”. Ο Τ. Ζώτος, συνήγορος των θυμάτων επισήμανε ότι πρόκειται για ένα “κλασικό ρατσιστικό έγκλημα” και συμπλήρωσε ότι “μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων επιτέθηκε χωρίς προηγούμενη επαφή μόνο και μόνο επειδή τα θύματα είναι Πακιστανοί. Η περιπολία έξω από το σπίτι και η επιμονή να εισβάλουν στο σπίτι δείχνουν οργάνωση, προετοιμασία και στόχευση. Γι' αυτό είναι μια πολύ επικίνδυνη επίθεση που δεν μπορεί κανείς να αποφύγει να συνδέσει αυτή την επίθεση με την πρόσφατη αποφυλάκιση του Πατέλη και την αποχαλίνωση της βίας από τη μεριά της αστυνομίας. Η μεγάλη εικόνα δείχνει αύξηση της ρατσιστικής βίας”.

Δίπλα στα θύματα

Ο Γ. Γώγος, γραμματέας του ΕΚΠ, είπε: “Είμαστε δίπλα στα παιδιά που δέχτηκαν αυτή την επίθεση. Έλληνες και ξένοι εργάτες πρέπει να έχουμε τα ίδια δικαιώματα. Καταδικάζουμε αυτές τις ενέργειες, η γειτονιά και το ΕΚΠ είναι δίπλα στα θύματα. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη ο απεργιακός αγώνας των εργατών της COSCO, είμαστε ενωμένοι όλοι μαζί, δεν υπάρχουν διακρίσης”. Ο Χ. Λαμπρίδης, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά επισήμανε: “Μας ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός αυτό που έγινε δίπλα στο Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών, τον χώρο στον οποίο έρχονται οι πρόσφυγες για να μπορέσουν να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία. Η πειραϊκή κοινωνία είναι αντίθετη σε αυτά τα περιστατικά και απαιτούμε από την κοινωνία όχι μόνο να διερευνήσει την επίθεση αλλά να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες”.

Οι αντιδράσεις σε όλες τις φασιστικές επιθέσεις των τελευταίων βδομάδων υπήρξαν άμεσες και μαζικές, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν θα αφήσουμε την ΝΔ και τον κρατικό μηχανισμό να τσαλαπατήσουν άλλο την καταδικαστική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή. Τη Δευτέρα 1/11 το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών εξέτασε τις εφέσεις για τα αιτήματα αποφυλάκισης των Χρυσαφίτη και Αναδιώτη (καταδικασμένοι για την επίθεση στον Παύλο Φύσσα και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση) και Πανταζή (πυρηνάρχη Περάματος, καταδικασμένο για την επίθεση στο ΠΑΜΕ, την επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση). 

Η άποψη της εισαγγελέως για την αποφυλάκιση Πανταζή είναι: «Ο αιτών υποστηρίζει ότι το κόμμα δεν υπάρχει πια. Εγώ άλλα διαβάζω για το αν υφίσταται. Συνεχίζουν να δρουν και να ενεργούν. Όχι όπως τότε, πιο κεκαλυμμένα. Τα αδικήματα για τα οποία καταδικάστηκε, αφορούν ένα πλαίσιο με μακρά δράση και περισσότερα του ενός περιστατικού. Αν αφεθεί ελεύθερος, είναι ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων». Το δικαστήριο απέρριψε και τα τρία αιτήματα.

Με κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, της ΚΕΕΡΦΑ, της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος "η Ενότητα", της ΠΕΝΕΝ, του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας Πειραιά, δημοτικών κινήσεων, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΣΥΡΙΖΑ, το απόγευμα της Τρίτης 2 Νοέμβρη, την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο, στις γειτονιές της Παλιάς Κοκκινιάς γινόταν αντιφασιστικό συλλαλητήριο (δείτε ρεπορτάζ εδώ). Όπως τονίζει η ΚΕΕΡΦΑ σε ανακοίνωσή της, μετά την απόρριψη των πιο πρόσφατων αιτημάτων, παλεύουμε για να ξαναμπει ο Πατέλης φυλακή!