Περιβάλλον
Όλοι στο Σύνταγμα στις 6Ν

Πληθαίνει ο κατάλογος των σωματείων, των κινήσεων και των συλλογικοτήτων που ετοιμάζονται να διαδηλώσουν στο Σύνταγμα το Σάββατο 6 Νοέμβρη στις 2μμ, τη μέρα της Διεθνούς δράσης για το κλίμα.

«Οι διαμαρτυρίες στη διάσκεψη για το κλίμα Cop26 έχουν ξεκινήσει. Παίρνουμε την σκυτάλη, το Σάββατο 6 Νοέμβρη, διαδηλώνουμε όλες και όλοι στις 2 μμ, στο Σύνταγμα!», αναφέρει στο κάλεσμά της η Πρωτοβουλία ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική αλλαγή. 

Αποφάσεις συμμετοχής στα συλλαλητήρια της διεθνούς μέρας δράσης για το κλίμα έχουν πάρει μια σειρά από σωματεία εργαζομένων, ανάμεσά τους η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ, η ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ, το Σωματείο Εργαζομένων Τομέα Αποχέτευσης ΕΥΔΑΠ, ο Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού ΕΥΔΑΠ, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αγίου Δημητρίου, ο Σύλλογος εργαζομένων Αγίου Σάββα, η ΕΛΜΕ και ο ΣΕΠΕ Χανίων. 

«Στις 6 Νοεμβρίου, η πρωτοβουλία κατά της τοποθέτησης ανεμογεννητριών στην Τήνο “Save Tinos” ενώνει τις δυνάμεις της, κατά της καταστροφής του περιβάλλοντος που είναι στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης, με άλλες συλλογικότητες στην Ελλάδα που είτε αντιστέκονται στην τοποθέτηση αιολικών πάρκων, είτε αγωνίζονται για άλλα περιβαλλοντικά θέματα όπως να μην καταλήξει το νερό να είναι σε χέρια ιδιωτών, κάτι που συνέβη με τη ΔΕΗ», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πρωτοβουλία. 

 Κάλεσμα απευθύνει επίσης ο  Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας. «Στο Φυσικό Αέριο ενημερώνουμε τους συναδέλφους για να υπάρξει συμμετοχή και από τον δικό μας χώρο», δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Γιώργος Φαράντος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εργαζομένων στο Φυσικό Αέριο. 

Νωρίτερα την ίδια μέρα από τις 12 το μεσημέρι, το Σύνταγμα θα γεμίζει ήδη από τους διαδηλωτές, στο συλλαλητήριο που καλούν φορείς από όλη τη χώρα, αγροτικοί σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα πληγέντων από φυσικές καταστροφές. Στα συλλαλητήρια στις 12 και στις 2 το μεσημέρι καλούν επίσης δεκάδες δημοτικές και περιφερειακές κινήσεις που το καλοκαίρι στις πυρκαγιές είχαν πάρει την πρωτοβουλία για την διαδήλωση στις 9 Αυγούστου στην Αθήνα.


Καλούν

Στα συλλαλητήρια στις 6 Νοέμβρη μας καλούν:

Δίκτυο Ενημέρωσης Πολιτών ενάντια στις Εξορύξεις/STOP Πρέβεζα, Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Δυτικό Μέτωπο, Δίκτυο EcoCorfu ΟικοΚέρκυρα, Ενεργοί Πολίτες Α’ Κοινότητας-Όχι λιμάνι στην Πειραϊκή, Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ, Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, Επιτροπή Διάσωσης Παράκτιου Υγρότοπου Λεγραινών, Επιτροπή Πολιτών Γειτονιών Πατησίων, Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών, Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, Κόμμα για τα ζώα, Μας σκάβουν τον λάκκο, Μικρογεωγραφίες, Νομαδική Αρχιτεκτονική, Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, Οικολογικό Δίκτυο, ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ, Σωματείο Εργαζομένων Τομέα Αποχέτευσης ΕΥΔΑΠ, Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού ΕΥΔΑΠ, Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας, Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο) Αττικής, Ποδονίφτης Ρε(ύ)μα Κριτικής των Καιρών και Δράσης, Πρωτοβουλία Αγώνα Ζωγράφου (ΠΑΖ), Πρωτοβουλία Ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή, Πρωτοβουλία Κατοίκων Πεντέλης- Μελισσίων, Ρεματτική, Φορείς κ Κινήσεις για την Προστασία των Ρεμάτων, Support Earth, Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας, Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Σύλλογος Φοιτητών Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού ΠΑΔΑ, Σύλλογος φοιτητών ΗΜΜΥ Βόλου Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αγίου Δημητρίου, Φίλοι της Φύσης-ΦΥΣΗτΗΡες.


Χανιά

«Στα Χανιά στις συνελεύσεις των εκπαιδευτικών που έγιναν το προηγούμενο διάστημα πήραμε αποφάσεις και η ΕΛΜΕ και ο Σύλλογος Δασκάλων να γίνει και στην πόλη μας κινητοποίηση το Σάββατο 6 Νοέμβρη, στην διεθνή μέρα δράσης για το κλίμα» μας λέει η Μαργαρίτα Παπαμηνά, εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια.

 «Είναι μια ευκαιρία για να βρεθούμε μαζί στο δρόμο όλες εκείνες και εκείνοι που δίνουμε τη μάχη στα ανοιχτά μέτωπα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Κρήτη: Ενάντια στις εξορύξεις, ενάντια στην αναβάθμιση των βάσεων και μιας στρατιωτικής μηχανής που είναι η νο1 πηγή μόλυνσης, στον αέρα, στη θάλασσα και στο έδαφος, τις εκατοντάδες επιπλέον ανεμογεννήτριες, την άλωση του φυσικού περιβάλλοντος από την βιομηχανία του τουρισμού”.


Ηράκλειο Κρήτης

“Στο Ηράκλειο διαδηλώνουμε κι εμείς το Σάββατο 6 Νοέμβρη στις 12:00 στην πλατεία Ελευθερίας για να ζητήσουμε να σταματήσει η υποκρισία και να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση και την καταστροφή του περιβάλλοντος. 

Για να πάρει ανάσα η Γη, πρέπει να κόψουμε τον αέρα στο σύστημα που την πνίγει!”, αναφέρουν στο κάλεσμα τους οι Φυσητήρες, η Πρωτοβουλία Κρήτης Ενάντια στις Εξορύξεις Υδρογονανθράκων και η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου.


Τα ρέματα αξίζουν περισσότερο απ’ τα κέρδη

Για τις συλλογικότητες που αγωνιζόμαστε για την προστασία των ρεμάτων και των υγροτόπων, η παγκόσμια ημέρα δράσης για το κλίμα στις 6 Νοέμβρη αποτελεί ευκαιρία να ενώσουμε τη φωνή μας με τα κινήματα σε όλες τις μεριές του κόσμου. 

Κόντρα στην υποκρισία των χωρών του ΟΗΕ,  που εδώ και 25 χρόνια υπεκφεύγουν την εφαρμογή των μέτρων που οι ίδιοι έχουν αποφασίσει  για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την απώλεια της βιοποικιλότητας, το Σάββατο 6 Νοέμβρη 2μμ θα βρεθούμε κι εμείς στο Σύνταγμα και στις συγκεντρώσεις στις υπόλοιπες πόλεις. 

Γιατί η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης προϋποθέτει  το άμεσο σταμάτημα της περαιτέρω περιβαλλοντικής καταστροφής, ενώ στη χώρα μας η κυβέρνηση διαλύει ακόμα και την υπάρχουσα  θεσμική προστασία του περιβάλλοντος, παραδίδοντας ρέματα, βουνά και θάλασσες στα επιχειρηματικά/εργολαβικά συμφέροντα που λεηλατούν τα οικοσυστήματα προς όφελος του κέρδους, απειλώντας και τις ζωές των ανθρώπων. 

Στις 6 Νοέμβρη όλοι μαζί φωνάζουμε: 

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΑΞΙΖΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΣΑΣ

Εμμανουέλα Τερζοπούλου, Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας


Το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό

Είναι γεγονός πως το περιβάλλον αφορά όλο τον πλανήτη και μόνο μια παγκόσμια οργανωμένη προσπάθεια θα μπορούσε να συμβάλει στη διάσωσή του. 

Η πολιτική εργαλειοποίηση της κλιματικής αλλαγής δεν αποτελεί λύση. Πειραματισμοί, όπως στη χώρα μας με τη βίαιη απολιγνιτοποίηση, σε μια γειτονιά του πλανήτη, χωρίς μελέτες, έχουν ως στόχο την κερδοφορία οικονομικών συμφερόντων και όχι μόνο, βάζοντας του πολίτες στο κατώφλι της ενεργειακής φτώχειας. Με την εξάρτηση της χώρας και την ενεργειακή ομηρία της, χωρίς εναλλακτικές λύσεις, μόνο για πράσινη ενέργεια δεν μπορούμε να μιλάμε.

Καλωσορίζουμε κάθε πρωτοβουλία που αντιλαμβάνεται το ρεύμα ως κοινωνικό αγαθό και τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού μακριά από ιδιωτικά συμφέροντα, προς όφελος της κοινωνίας, μέσα από το κοινωφελές έργο που αποδεδειγμένα μπορεί να πράξει.

Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος.

Οι ηγέτες των πλούσιων χωρών που συνεδριάζουν στη Γλασκόβη λένε πολλά αλλά δεν κάνουν τίποτα, συνεχίζουν να υπηρετούν τις πολυεθνικές των ορυκτών καυσίμων που ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η «πράσινη ανάπτυξη» του Μητσοτάκη σημαίνει ιδιωτικοποιήσεις της ΔΕΗ και της ενέργειας, του νερού, των δημόσιων αγαθών, για χάρη των αρπαχτικών της αγοράς. Ενωμένοι μπορούμε να του σταματήσουμε.

Όλες και όλοι το Σάββατο στις 2 μμ στο Σύνταγμα!

Κώστας Μανιάτης, πρόεδρος ΕΤΕ-ΔΕΗ


Από το Κερατσίνι στο Σύνταγμα

Συνεχίστηκαν και την Δευτέρα 1/11, οι κινητοποιήσεις κατοίκων, φορέων, σωματείων και του Δήμου Κερατσινίου-Περάματος στο ΣΜΑ Σχιστού ενάντια στην μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Κερατσίνι ενώ υπήρξε συμμετοχή στην  κινητοποίηση αλληλεγγύης στους απεργούς της Cosco στις 28/10. 

Ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας καλεί σε νέα κινητοποίηση στο ΣΜΑ το Σάββατο 6 Νοέμβρη στις 11 πμ και συμμετοχή στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα στις 2 μμ. Στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα καλεί και ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας.