Διεθνή
Πραξικόπημα στο Σουδάν: Αδυνατούν να ελέγξουν το κίνημα

Διαδηλώτριες στο Χαρτούμ ενάντια στον στρατό. Φωτό: Ashraf Shazly/AFP

Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν στο Σουδάν το Σάββατο 30 Οκτώβρη ενάντια στο στρατιωτικό πραξικόπημα. Ο στρατηγός Μπουρχάν πριν από δυο βδομάδες συνέλαβε τους πολιτικούς υπουργούς της μεικτής πολιτικοστρατιωτικής κυβέρνησης και τον ίδιο τον πρωθυπουργό και έδωσε όλη την εξουσία στο στρατό. Η τεράστια διαδήλωση ήταν ένα ακόμη μήνυμα ότι ο στρατός απέχει πολύ από το να ελέγχει την κατάσταση και να μπορεί να επιβάλει την “τάξη” στη χώρα. 

“Όχι στην εξουσία του στρατού”, “Είμαστε ελεύθεροι επαναστάτες και θα συνεχίσουμε”, έλεγαν τα συνθήματα στους δρόμους του Χαρτούμ. Μαζικές κινητοποιήσεις οργανώθηκαν σε όλη τη χώρα, όχι μόνο στο Χαρτούμ και το Ομντουρμάν. Ο στρατός και η αστυνομία προσπάθησαν να εμποδίσουν τον κόσμο και να αποφύγουν καταλήψεις κεντρικών σημείων. Έστησαν φραγμούς και έκλεισαν γέφυρες, ενώ δολοφόνησαν δύο τουλάχιστον διαδηλωτές. Από τη μέρα του πραξικόπημα καταγράφονται και άλλοι νεκροί από την καταστολή στους δρόμους. Η Ένωση Επαγγελματικών Σωματείων λέει ότι ο στρατός και η αστυνομία “επιτέθηκαν σε ειρηνικούς διαδηλωτές στο Ομντουρμάν με πραγματικά πυρά και δεν επέτρεπαν στους τραυματίες να φτάσουν στο νοσοκομείο”.

Η επανάσταση του 2018 - 2019 ήταν η μαζική εισβολή των απλών ανθρώπων του Σουδάν στο προσκήνιο. Ανέτρεψαν τον δικτάτορα Μπασίρ που κυβερνούσε τη χώρα σχεδόν 30 χρόνια. Ο στρατός έτρεξε να καλύψει το κενό, προσπαθώντας να παρουσιαστεί ως “τμήμα της επανάστασης”. Αποδέχθηκαν έναν σχέδιο για κοινή πολιτικο-στρατιωτική κυβέρνηση που θα οδηγούσε σε εκλογές. Οι δικτατορίες της περιοχής, η Αίγυπτος και οι χώρες του Κόλπου, έδωσαν τα ρέστα τους για να μπλοκαριστεί η πορεία προς τη δημοκρατία και πλέον έδωσαν τη στήριξή τους στον Μπουρχάν για να κινηθεί με πραξικόπημα. 

Όμως, το Σουδάν δεν έχει ένα ισχυρό κέντρο εξουσίας όπως η Αίγυπτος, ενώ υπάρχουν πολλαπλές διαιρέσεις ανάλογα με τις περιοχές. Διαιρέσεις υπάρχουν και μέσα στο στρατό, αλλά και στις σχέσεις των διαφόρων στελεχών του με τους διαφορετικούς προστάτες και χρηματοδότες. Αμέσως υπήρξαν παραιτήσεις και ανακλήσεις πρέσβεων.

Ταυτόχρονα, ο κόσμος που έκανε την επανάσταση το 2019 όχι απλά δεν έχει γυρίσει σπίτι του, αλλά δεν είχε πάψει ούτε μια μέρα να προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να δοθεί καμιά εμπιστοσύνη στο στρατό. Ταυτόχρονα με τις διαδηλώσεις απλώθηκαν και απεργίες, στις μεταφορές, στη βιομηχανία και στα νοσοκομεία. Στο Χαρτούμ, τα περισσότερα κυβερνητικά κτήρια, τράπεζες, καταστήματα, σχολεία και πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά εδώ και μια βδομάδα. Οι νοσοκομειακοί γιατροί λένε ότι δεν δέχονται εντολές από το νέο καθεστώς ενώ αποσύρθηκαν από τα στρατιωτικά νοσοκομεία. 

Η αλληλεγγύη στην αντίσταση στο Σουδάν μπορεί να νικήσει. Αν το πραξικόπημα αποτύχει, δεν θα είναι μόνο ήττα της χούντας του Μπουρχάν, αλλά και των χειρότερων εχθρών της δημοκρατίας στον αραβικό κόσμο, στο Ριάντ, το Άμπου Ντάμπι και το Κάιρο και του καλύτερου φίλου τους στην ΕΕ, του Μητσοτάκη.