Εργατικό κίνημα
Πάλη ενάντια στον σεξισμό

8 Μάρτη 2019. Φωτό: Αρχείο ΕΑ

Μια ακόμη άγρια γυναικοκτονία έλαβε χώρα στην Ιεράπετρα της Κρήτης στις 29/10. Με πάνω από 10 μαχαιριές στον λαιμό και τον θώρακα σκότωσε ο 54χρονος πρώην σύζυγός της τη Νεκταρία Μαράκη, 48 ετών, ενώ τις προηγούμενες μέρες είχε απειλήσει ότι θα το κάνει. 

Η Ν. Μαράκη είχε εκμυστηρευτεί τον φόβο της σε μια φίλη της την προηγούμενη ημέρα. Η κόρη του δράστη δήλωσε ότι τον είχε καταγγείλει για ενδοοικογενειακή βία, ωστόσο ως συνήθως η αστυνομία δεν έκανε τίποτα -αντιθέτως, διέψευσε δια στόματος του διοικητή του Τ.Α. Ιεράπετρας ότι υπήρχαν καταγγελίες. Πρόκειται για τη 13η γυναικοκτονία του 2021, μια ακόμα περίπτωση που ακολουθεί το, δυστυχώς γνωστό πλέον, μοτίβο αδιαφορίας των αρχών, διαζυγίου, αλλά και σεξιστικής εκμετάλλευσης της είδησης από κάποια ΜΜΕ που έσπευσαν να στρέψουν τη συζήτηση σε συζήτηση για «έγκλημα πάθους».


 

Σε 4 χρόνια φυλάκιση με αναστολή καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης καθηγητής Μαιευτικής που είχε καταγγελθεί από φοιτήτριες και πελάτισσές του για σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Έξω από τα δικαστήρια πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση με δεκάδες να συμμετέχουν. Εκκρεμούν σε βάρος του δράστη καταγγελίες ακόμα τεσσάρων φοιτητριών για κακουργηματικά αδικήματα.