Εργατικό κίνημα
Συνταξιούχοι ΕΤΕ: Διεκδικούμε το σωματείο μας

Το επόμενο διάστημα θα έχουμε εκλογές στον Σύλλογο Συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας. 

Στο συγκεκριμένο σωματείο μέχρι τώρα κυριαρχούσαν συντηρητικά, προσωποπαγή σχήματα που αναπαράγονταν από εκλογές σε εκλογές. Πιστοί στο δόγμα ότι τα συμφέροντα των εργαζομένων – συνταξιούχων ταυτίζονται λίγο πολύ με την ανάπτυξη της οικονομίας και την κερδοφορία της επιχείρησης, οι συνδικαλιστικοί αγώνες για αυτούς σήμαιναν συναντήσεις με ‘αρμόδιους’ και ανταλλαγή αλληλογραφίας με τη διοίκηση της τράπεζας και τα υπουργεία. Όμως με την κατάργηση του ΛΕΠΕΤΕ πριν από μερικά χρόνια, μετά από μονομερή απόφαση του διοικητή της Τράπεζας, οι συνταξιούχοι είδαν τις αποδοχές, να μειώνονται ξαφνικά στα 2/3. Κι έτσι άρχισαν να κινούνται. Το Δ.Σ του σωματείου δεν έκανε τίποτα το ουσιαστικό και βρέθηκε να καταψηφίζεται δυο φορές, μία σε έκτακτη συνέλευση και άλλη μία στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση.

Υπάρχει λοιπόν η πιθανότητα ανατροπών στις εκλογές, στις οποίες συμμετέχει η Αγωνιστική Προοπτική Συνταξιούχων, η οποία συγκροτήθηκε από αγωνίστριες/στές που ανέπτυξαν δράση μέσω του “Συντονισμού Δράσεων για τον ΛΕΠΕΤΕ και το ΤΥΠΕΤ” και της “Ανοιχτής Επιτροπής Αγώνα”, που όλο το προηγούμενο διάστημα οργάνωναν τις κινητοποιήσεις ενάντια στην κατάργηση του ΛΕΠΕΤΕ (επικουρικό). Αυτό που επιδιώκουμε είναι να δείξουμε ότι οι κατακτήσεις γίνονται με τον κινηματικό συνδικαλισμό, όχι το συνδικαλισμό των γραφείων. Π.χ. να ανατραπούν οι επιθέσεις που έχουμε δεχτεί από την τράπεζα και τους νόμους Πετρόπουλου του ΣΥΡΙΖΑ και Βρούτση της ΝΔ, που έχουν σημάνει καρατόμηση των συντάξεων και την επίθεση στον ΛΕΠΕΤΕ, κι επίσης του νόμου Χατζηδάκη. 

Να αντιμετωπιστεί άμεσα η ακρίβεια που παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις και απειλεί την επιβίωση των συνταξιούχων. Να διεκδικήσουμε μαζί με όλο το αγωνιζόμενο εργατικό κίνημα την απόκρουση και αντιστροφή των αντεργατικών μέτρων όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Να αντισταθούμε στον πόλεμο και τις φιλοπόλεμες κραυγές των κυβερνήσεων και το μιλιταρισμό. Να ανατραπεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. που όσο πάει γίνεται και πιο επικίνδυνη.

Υπάρχει αυτή η δυνατότητα ή είναι όνειρο θερινής νυκτός; Υπάρχει, αρκεί να αγωνιστούμε πραγματικά και να αναγκάσουμε τις συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες να κινηθούν. Δεν περιμένουμε πολλά από αυτές, είναι αλήθεια. Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι όμως μπορούν να οργανώσουν οι ίδιοι τους αγώνες τους και να νικήσουν. Αν αυτό μπορεί να γίνει το δείχνουν τα πρόσφατα παραδείγματα των διανομέων της e-food που ξεσήκωσαν τη συμπαράσταση όλης της τάξης και τελικά νίκησαν, οδηγώντας την εργοδοσία σε υποχώρηση και της Cosco που συνεχίζουν ακόμη και σήμερα την μάχη τους.

Παρασκευάς Ψάνης
Υποψήφιος με την Αγωνιστική Προοπτική Συνταξιούχων