Εργατικό κίνημα
STOP στις “σκούπες” της ΕΛΑΣ

17/5, Ρατσιστική σκούπα της ΕΛ.ΑΣ στην Ομόνοια. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Τουλάχιστον 248 μετανάστες προσήχθησαν στο πλαίσιο επιχειρήσεων “σκούπα” της ΕΛΑΣ στην περιοχή της Ομόνοιας και του κέντρου, τις ημέρες που ακολούθησαν τις τρεις οργανωμένες ρατσιστικές επιθέσεις σε βάρος Πακιστανών εργατών! 

Στις 13 Μάη, η Πακιστανική Κοινότητα και η ΚΕΕΡΦΑ, είχαν πραγματοποιήσει συνέντευξη τύπου – διαμαρτυρία στην οδό Αναξαγόρα στην Ομόνοια, ζητώντας να βρεθούν οι δράστες. Αντί για αυτό, στις 17 και 18 Μάη η ΕΛΑΣ πραγματοποίησε τεράστιες επιχειρήσεις σκούπα, με 220 και 160 αστυνομικούς αντίστοιχα να επιχειρούν. Έστειλε έτσι μήνυμα ατιμωρησίας των φασιστών και κλιμάκωσης του θεσμικού ρατσισμού που τους τρέφει.

Η ατιμωρησία βγάζει μάτι. Η επίθεση με όπλο που έγινε στην Γ' Σεπτεμβρίου, μια μεγάλη και πλατιά λεωφόρο με καλή ορατότητα, έλαβε χώρα λίγα μέτρα πιο μπροστά από το μεγάλο κτίριο της ΔΕΗ. Η εμβέλεια των καμερών του κτιρίου πιάνει το σημείο της επίθεσης. Η ταυτοποίηση του ταξί από το οποίο πυροβόλησε ο δράστης είναι εφικτή, ενώ και οι σφαίρες έχουν παραδοθεί στην αστυνομία. Αντίστοιχα οι δράστες στα Πετράλωνα ακολούθησαν τα θύματά τους για αρκετά μέτρα στην οδό Πειραιώς, έναν άλλο μεγάλο δρόμο γεμάτο κτίρια με κάμερες. Και στον Κόκκινο Μύλο, στη διαδρομή που έκανε το θύμα προσπαθώντας να αποφύγει τους δράστες υπάρχουν μαγαζιά.

Ατιμωρησία

Το 2009-2011 ήταν τα χρόνια της ατιμωρησίας των ρατσιστικών επιθέσεων και της ανόδου της ΧΑ στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό με δεκάδες ατιμώρητες επιθέσεις. Τον Μάη του 2011 έγινε το πογκρόμ της ΧΑ, με 100 τραυματίες και έναν νεκρό. Δεν τιμωρήθηκε κανείς. Στην έκθεσή του με τίτλο “Το φαινόμενο της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα και η αντιμετώπισή του” που εκπόνησε τον Σεπτέμβρη του 2013 ο Συνήγορος του Πολίτη απέδειξε ότι οι ρατσιστικές επιθέσεις δεν είναι αυθόρμητες ενέργειες απλών “αγανακτισμένων” πολιτών, αλλά οργανωμένο έγκλημα. 

Επισήμανε τον ρόλο του ρατσισμού της ΕΛΑΣ και των επιχειρήσεων “σκούπα” στην έξαρση της ρατσιστικής βίας. Για την επιχείρηση “Ξένιος Δίας” που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2012, ο Συνήγορος αναφέρει: “Ο ΣτΠ έχει επανειλημμένα επισημάνει τον καταχρηστικό χαρακτήρα των προσαγωγών. […] Η πολιτεία με τις μαζικές προσαγωγές μεταναστών, που ονομάζει συστηματικές επιχειρήσεις ‘εκκαθάρισης’, αντικειμενικά ενθαρρύνει τον εθνοφυλετικό διαχωρισμό”. Έτσι η ΕΛΑΣ άνοιξε τον δρόμο για την κλιμάκωση των ρατσιστικών επιθέσεων που οδήγησε στη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν τον Γενάρη του 2013.

Ταυτόχρονα με την ανοχή στους φασίστες και την απεύθυνση στο ακροδεξιό ακροατήριο εν όψει προεκλογικής περιόδου, η κυβέρνηση ποντάρει και στις επενδύσεις των πλούσιων φίλων της, των μεγαλοβιομήχανων του τουρισμού. Για χάρη τους, προσπαθεί να μετατρέψει την Αθήνα σε έναν “εξευγενισμένο” τουριστικό πόλο σε βάρος όσων ζουν και εργάζονται σε αυτή. Δυο βδομάδες πριν τις επιχειρήσεις σκούπα, η Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας είχε δημοσιοποιήσει βίντεο με αστυνομικούς να συλλαμβάνουν άστεγο (!), αφού πρώτα τον χτύπησαν και χειροπέδησαν.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ, ο Μπακογιάνης ψηφίζει τις φαραωνικές αναπλάσεις μαζί με τους ναζιστές δημοτικούς συμβούλους. “Οι ρατσιστικές επιχειρήσεις σκούπα της Αστυνομίας στο κέντρο πάνε χέρι-χέρι με την εκκένωση της μοναδικής δομής φιλοξενίας προσφύγων στη πόλη και την κατάργηση της φιλοξενίας στα σπίτια με το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ”, τονίζει. “Την ίδια ώρα θέλουν να εξαφανίσουν άστεγους και εξαρτημένους από τος δρόμους της Αθήνας όπου φυτρώνουν τα ξενοδοχεία σαν μανιτάρια διώχνοντας τους εναπομείναντες κατοίκους. Αυτές οι χυδαίες επιλογές στρώνουν το δρόμο στους φασίστες να προχωράνε σε νέες επιθέσεις”.