Εκπαίδευση και νεολαία
Φοιτητικές εκλογές: Προχωράμε με αέρα νίκης

Οι φοιτητικές εκλογές στις 18 Μάη σήμαναν μια ιστορικού μεγέθους ήττα για τη δεξιά και τη σαρωτική νίκη των δυνάμεων της αριστεράς στις σχολές. 

Για πρώτη φορά μετά από τρεις δεκαετίες, η ΔΑΠ γκρεμίζεται από την πρώτη θέση χάνοντας 7 χιλιάδες ψήφους και πάνω από 12 ποσοστιαίες μονάδες. Την ίδια στιγμή δυναμώνουν οι δυνάμεις της αριστεράς τόσο σε ψήφους όσο και σε ποσοστά. 

Πρώτη δύναμη αναδεικνύεται η Πανσπουδαστική που πρόσκειται στο ΚΚΕ με περισσότερες από 16 χιλιάδες ψήφους - άνοδο σχεδόν 5 χιλιάδων ψήφων και 10 ποσοστιαίων μονάδων. Τρίτη δύναμη κι επίσης ενισχυμένη σε ψήφους και ποσοστά αναδεικνύεται η επαναστατική αριστερά στις σχολές, τα σχήματα της ΕΑΑΚ – είτε επιχείρησαν αυτόνομη συμμετοχή στις εκλογές, είτε σε συμμαχία με την Αριστερή Ενότητα: Πάνω από 7μιση χιλιάδες ψήφους και ποσοστό που πλησιάζει το 16.5%, δηλαδή περισσότερες από 1.500 ψήφους και 4 μονάδες παραπάνω σε σχέση με το 2019.

Πτώση κοντά στο 4% καταγράφει η ΠΑΣΠ, ενώ μικρή άνοδο κοντά στη μιάμιση μονάδα σημειώνει το Bloco που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ.

Η πτώση της ΔΑΠ και η άνοδος της αριστεράς γίνεται ακόμα πιο εμφανής αν δει κανείς τα αποτελέσματα σχολή – σχολή. Στη Φιλοσοφική της Αθήνας η ΔΑΠ από 27,9% το 2019, πήρε μόλις 50 ψήφους και ποσοστό 5,3%. Οι δυνάμεις της αριστεράς, ΠΚΣ, ΕΑΑΚ – ΑΡΕΝ, Bloco, Aγωνιστικές Κινήσεις, Πορεία αθροίζουν 93,19%! Στα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των σχολών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου τα ΕΑΑΚ έρχονται πρώτα με 41,6% (άνοδο 14.1%), ακολουθεί η ΠΚΣ με 30,72% (άνοδο 8.33%), ενώ η ΔΑΠ χάνει 8.86% και η ΠΑΣΠ καταγράφει 10.4 μονάδες λιγότερες σε σχέση με το 2019. Στο Πάντειο τα ΕΑΑΚ υπερδιπλασιάζουν τις ψήφους τους σε σχέση με το 2019 κι ανεβαίνουν στο 15,3%, η ΠΑΣΠ καταρρέει καταγράφοντας πτώση 42%, ενώ πρώτη δύναμη αναδεικνύεται η ΠΚΣ με άνοδο 11 μονάδων. Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, η ΠΚΣ σημειώνει άνοδο 13.45%, τα ΕΑΑΚ άνοδο 5.62% όπως και το Bloco κατά 4.12% ενώ οι ΔΑΠ και ΠΑΣΠ καταγράφουν πτώση που ξεπερνά τις 11 μονάδες η καθεμιά. Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που η κυβέρνηση έχει εγκαταστήσει τα ΜΑΤ εδώ και βδομάδες, η ΔΑΠ καταγράφει πτώση σχεδόν 16 μονάδων. Η ΠΚΣ λαμβάνει ποσοστό που ξεπερνά το 38% (άνοδος 12.73%) και τα ΕΑΑΚ σχεδόν 22% (άνοδος 5.42%).

Άνοδος

Πανικόβλητη η δεξιά, πρώτα αμφισβήτησε τα αποτελέσματα μετά άρχισε την προσπάθεια απαξίωσης του εκλογικού αποτελέσματος και των φοιτητικών συλλόγων μιλώντας για αποχή. Κάτι το οποίο χρειάζεται να αποκρουστεί, καθώς αφενός οι επιθέσεις της Κεραμέως την τελευταία τριετία έχουν πετάξει δεκάδες χιλιάδες παιδιά εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μικραίνοντας τον αριθμό των φοιτητών, αφετέρου οι παρατάξεις της αριστεράς σημειώνουν άνοδο και σε απόλυτο αριθμό ψήφων. 

Όπως κι αν προσπαθεί να εξηγήσει την ήττα της η δεξιά, αυτό που δείχνουν τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών είναι η αντικυβερνητική οργή της νεολαίας για τις επιθέσεις της τελευταίας τριετίας και η μαζική στροφή αριστερά. Παρά το κλείσιμο των σχολών για δυο χρόνια το φοιτητικό κίνημα συνέχισε να δίνει τεράστιες μάχες στο δρόμο έχοντας τις δυνάμεις της αριστεράς στην πρωτοπορία του. Την ίδια στιγμή το διετές λουκέτο που επέβαλε η κυβέρνηση, γύρισε μπούμερανγκ στη φοιτητική της παράταξη, αποσαθρώνοντας τον μηχανισμό που έχτιζε για δεκαετίες. Κατά πλειοψηφία ο κόσμος των σχολών, και κύρια τα τρία έτη που μπήκαν στα πανεπιστήμια επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, επέλεξαν τις δυνάμεις που έδιναν τις μάχες όλα αυτά τα χρόνια. Οι επιθέσεις είναι μπροστά. Αλλά οι φοιτητικοί σύλλογοι βγαίνουν πιο δυνατοί για να τις αντιμετωπίσουν.

Το  ΣΕΚ στις Σχολές έδωσε όλες του τις δυνάμεις να οργανώσει και αυτή τη μάχη με σύνθημα «Μαυρίζουμε τη ΔΑΠ – Δυναμώνουμε την επαναστατική αριστερά – Χτίζουμε κίνημα ανατροπής». Η ΔΑΠ μαυρίστηκε, η επαναστατική αριστερά δυνάμωσε και ανοίγουν ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες για το χτίσιμο του κινήματος που θα τσακίσει την κυβέρνηση και τις επιθέσεις της.

Στέλιος Μιχαηλίδης

Συζητήσεις στις σχολές
Τα αποτελέσματα των εκλογών και οι επαναστατικές ιδέες


ΑΘΗΝΑ
 
Φιλοσοφική Πέμπτη 26/5, 11πμ, Αίθριο 4ου ορόφου
Ομιλήτες: Πηνελόπη Τρομπέτα, φοιτήτρια Ψυχολογίας, Δημήτρης Δασκαλάκης, Εργατική Αλληλεγγύη
 
ΠΑΔΑ Πέμπτη 26/5, 2μμ, Αίθριο ΣΓΤΚΣ
Ομιλητής: Αλέξανδρος Κοροβέσης, φοιτητής ΣΔΟΚΕ-ΠΑΔΑ
 
ΑΣΚΤ Τρίτη 31/5, 12μεσ, Μπαλκόνι κυλικείου
Ομιλητές: Γιάννης Μαλινάκης, φοιτητής ΑΣΚΤ, Δημήτρης Δασκαλάκης, Εργατική Αλληλεγγύη
 

ΒΟΛΟΣ
 
Θόλος Παρασκευή 27/5, 5.30μμ, 
Ομιλητές: Τζένη Δεμιρτζίδου, φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής, Δημήτρης Δασκαλάκης, Εργατική Αλληλεγγύη

Βόλος

Τα ΕΑΑΚ στο Βόλο πήραν αρκετά υψηλά ποσοστά κι όπως έγινε και πανελλαδικά, έτσι και στις σχολές μας, η ΔΑΠ έφαγε γερή σφαλιάρα. 

Στην Αρχιτεκτονική, το σχήμα μας η Αιχμή ΕΑΑΚ, βγήκε πρώτη δύναμη με 45,6%. Το Ρεύμα ΕΑΑΚ, στους Ηλεκτρολόγους πήρε αυτοδυναμία, στην Ιχθυολογία πήραμε δύο έδρες στο νέο Δ.Σ, μία έδρα στη Χωροταξία ενώ στους Πολιτικούς Μηχανικούς, μια σχολή που έβγαινε με αυτοδυναμία η ΔΑΠ, φέτος ήρθε ισοπαλία με τα ΕΑΑΚ παίρνοντας από 3 έδρες η κάθε δύναμη. 

Πριν τις εκλογές τα μέλη του ΣΕΚ στις Σχολές στο Βόλο, παίξαμε ρόλο για να συγκροτηθούν τρία καινούργια σχήματα ΕΑΑΚ και συμμετείχαμε και στα σχήματα που υπήρχαν ήδη. Φάνηκε πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν μέλη του ΣΕΚ στις Σχολές. Μπορεί να φτιάχτηκαν σχήματα λίγο πριν τις εκλογές, αλλά όλη την προηγούμενη περίοδο υπήρχε η δράση των μελών του ΣΕΚ σε κάθε σχολή, με τις εξορμήσεις μας και τις εκδηλώσεις μας. Και υπήρχε πάντα ένα κέντρο συζήτησης και δράσης που συνέδεε τα ζητήματα των σχολών με τα μεγάλα. Τον πόλεμο, τον ρατσισμό, τον σεξισμό, το σύστημα και τους αγώνες της εργατικής τάξης. Έτσι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες μας ήξεραν ήδη και είχαν κερδηθεί από μια διαδικασία που χτιζόταν όλο το προηγούμενο διάστημα. 

Μετά τις εκλογές οι φοιτητικοί σύλλογοι βγαίνουν πιο δυνατοί και ανοίγονται μεγαλύτερες δυνατότητες για το φοιτητικό κίνημα. Συνεχίζουμε για κερδίσουμε στη δράση όλον αυτόν τον κόσμο που στήριξε την επαναστατική αριστερά στις εκλογές, να συνεχίσουμε με γενικές συνελεύσεις, με καταλήψεις και διαδηλώσεις.

Τζένη Δεμιρτζίδου,
φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής, Αιχμή ΕΑΑΚ

ΠΑΔΑ

Οι φετινές φοιτητικές εκλογές, έγιναν μετά από τρία χρόνια μέσα σε συνθήκες πολέμου, υγειονομικής κ οικονομικής κρίσης. Σε αυτές τις κρίσεις έχουμε φτάσει με συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, κάνοντάς την από τις πιο μισητές. Ταυτόχρονα έχουν ξεσπάσει μέσα σε όλο αυτό το διάστημα, αντιστάσεις σε κάθε εργατικό χώρο και σε κάθε σχολή. Τα αποτελέσματα των εκλογών αποδεικνύουν αυτά τα δύο πράγματα. 

Η κυβερνητική παράταξη της ΝΔ, η ΔΑΠ, πλέον δεν είναι πρώτη δύναμη και τη θέση της την πήρε η ΠΚΣ. Τα ποσοστά της ΔΑΠ μειώθηκαν πάρα πολύ, κάτι που δείχνει την εναντίωση της νεολαίας προς αυτή τη κυβέρνηση και τις επιθέσεις της στην Παιδεία και αποτελεί μια μεγάλη σφαλιάρα στις επιθέσεις που ετοιμάζουν. Επιπλέον, τα ποσοστά της αριστεράς συνολικότερα αλλά και των σχημάτων της ΕΑΑΚ, ενισχύθηκαν κατά πολύ κάτι που δείχνει ότι οι φοιτητές στρέφονται αριστερά για να δώσουν τις μάχες στις σχολές τους. 

Στη σχολή μας το σχήμα των ΕΑΑΚ από 2,33% στις προηγούμενες εκλογές, πήρε 26,09% στις 18 Μάη κερδίζοντας δύο έδρες στο νέο Δ.Σ. Αυτή η εξέλιξη μας δυναμώνει και μας φέρνει μπροστά σε αναβαθμισμένα καθήκοντα. Όλες οι συζητήσεις που έχουμε κάνει και οι μάχες που έχουμε δώσει όλο το προηγούμενο διάστημα ενάντια στο ρατσισμό, το σεξισμό, τον πόλεμο, τις επιθέσεις στη Παιδεία δεν έχουν τελειώσει. Έχουμε να τις συνεχίσουμε εμπλέκοντας ακόμα περισσότερο κόσμο, πιέζοντας για γενικές συνελεύσεις, διαδηλώσεις, καταλήψεις.

Γιάννης Μπαρούτσας,
φοιτητής ΠΑΔΑ, Αν.α.σ.τ.τροφ.οι ΕΑΑΚ

ΣΕΚ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ
Οργανώνουμε τα επόμενα βήματα

Με ανακοίνωσή του το ΣΕΚ στις σχολές χαιρετίζει την επιτυχία της Αριστεράς στις φοιτητικές εκλογές και τονίζει: «Γκρεμίσαμε τη ΔΑΠ, σειρά έχει ο Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτό είναι το ηχηρό μήνυμα που έστειλαν οι φετινές φοιτητικές εκλογές, από τις οποίες η ΔΑΠ βγαίνει πολιτικά και αριθμητικά ηττημένη και την ίδια στιγμή οι παρατάξεις της Αριστεράς ενισχύονται σε όλες τις σχολές πανελλαδικά. 

Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές που όλο το προηγούμενο διάστημα βρέθηκαν μαζί στους δρόμους ενάντια στη διάλυση της δημόσιας παιδείας στήριξαν τα ψηφοδέλτια των παρατάξεων της Αριστεράς στέλνοντας μήνυμα αντίστασης και ριζοσπαστικοποίησης, ώστε από σήμερα να μπορούμε να παλεύουμε πιο δυνατοί, με πιο μαχητικούς φοιτητικούς συλλόγους ενάντια στις νέες επιθέσεις που σχεδιάζουν. 

Το ΣΕΚ στις Σχολές έδωσε από την πρώτη στιγμή με όλες του τις δυνάμεις τη μάχη για να ενισχυθούν τα ψηφοδέλτια της αντικαπιταλιστικής αριστεράς των ΕΑΑΚ στις σχολές, με σύνθημα “μαυρίζουμε τη ΔΑΠ - χτίζουμε κίνημα ανατροπής”. 

Ζωντάνεμα

Συνεχίζουμε από αύριο για την αναδιοργάνωση των φοιτητικών συλλόγων και το ζωντάνεμά τους, με γενικές συνελεύσεις, κινητοποιήσεις και καταλήψεις ενάντια στις περικοπές, τις συγχωνεύσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, το νέο πετσόκομμα των εισακτέων, την πανεπιστημιακή αστυνομία.

Οργανώνουμε την αντικυβερνητική και αντιπολεμική διάθεση που εκφράστηκε στις κάλπες για να μετατραπεί το αποτέλεσμα σε ένα πραγματικό κίνημα ανατροπής, ενάντια στην επιλογή της ελληνικής συμμετοχής στον πόλεμο στην Ουκρανία που πάει χέρι-χέρι με την προσπάθεια διάλυσης της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.

Ενώνουμε τις φωνές μας με αυτές των εργαζόμενων στους δήμους που απεργούν την Τρίτη 24 Μάη ενάντια στις απολύσεις και ζητάμε “Λεφτά για τους μισθούς, την Υγεία, την Παιδεία και όχι για πόλεμο και εξοπλισμούς”. Οργανώνουμε τις σχολές μας για να δώσουν ένα μαζικό παρών στην έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό, στις 15 Ιούνη μπροστά στο Εφετείο, όπως κάναμε και στις 7 Οκτώβρη του 2020. 

Σας καλούμε όλες και όλους στις συζητήσεις – εκδηλώσεις που οργανώνει το ΣΕΚ στις Σχολές σε πανεπιστήμια της Αθήνας και άλλων πόλεων με θέμα “Τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών – Να γκρεμίσουμε την κυβέρνηση του πολέμου και της φτώχειας».