Οικονομία και πολιτική
Από την Ουκρανία στον Ειρηνικό: Ο Μπάιντεν απειλεί ν’ απλώσει τον πόλεμο

Αντιπολεμική διαδήλωση, Σεούλ, 21 Μάη. Φωτό: Εργατική Αλληλεγγύη (Ν. Κορέα)

Τη βδομάδα που πέρασε ο Μπάιντεν έκανε περιοδεία στην Νοτιοανατολική Ασία, επισκέφτηκε με τη σειρά την Ν. Κορέα και την Ιαπωνία. Ο πόλεμος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία μαίνεται στην Ουκρανία. Όμως, το κύριο μέτωπο αυτού του «διμέτωπου» για τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό παραμένει ο ανταγωνισμός με την Κίνα. 

Οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι οι δυο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Ο ανταγωνισμός των πολυεθνικών τους απλώνεται σε όλη την υδρόγειο. Όμως, ο ανταγωνισμός δεν είναι μόνο οικονομικός. Γίνεται, με ταχύτητα και στρατιωτικός, με επίκεντρο την Νοτιοανατολική Ασία και τον Ινδοειρηνικό Ωκεανό. 

Ο Μπάιντεν ξεκίνησε την περιοδεία του από τη Ν. Κορέα, έναν παραδοσιακό σύμμαχο των ΗΠΑ. Επισκέφτηκε ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο της Σάμσουνγκ, στο οποίο κατασκευάζονται τα πιο προηγμένα «τσιπς» για όλα τα ηλεκτρονικά προϊόντα. Η επίσκεψη ήταν συμβολική, οι ΗΠΑ θέλουν να εξασφαλίσουν ότι η Κίνα δεν θα τις ξεπεράσει τεχνολογικά. 

Όμως, ακόμα και αυτά τα ζητήματα που φαίνονται να ανήκουν στην σφαίρα της οικονομίας, είναι αξεδιάλυτα δεμένα με τους πολεμικούς ανταγωνισμούς. Πριν μερικές μέρες η Γιέλεν, η πρόεδρος της Αμερικάνικης Κεντρικής Τράπεζας μίλησε στο Οικονομικό Φόρουμ της Κομισιόν στις Βρυξέλες όπου δήλωσε: «Έχουμε γίνει υπερβολικά ευάλωτοι απέναντι σε χώρες που χρησιμοποιούν τις θέσεις τους σε πρώτες ύλες, τεχνολογίες και προϊόντα για να αποκτήσουν γεωπολιτική επιρροή ή να διαταράξουν αγορές για το δικό τους όφελος». 

Οι ΗΠΑ θέλουν να χτίσουν μια συμμαχία που θα κόψει αυτές τις δυνατότητες στην Κίνα. Από οικονομικής άποψης δεν έχουν να προσφέρουν πολλά. Ο Μπάιντεν πήρε μαζί του μια συμφωνία με τον επιβλητικό τίτλο Indo-Pacific Economic Framework. Θέλει να συμμετέχουν όσο περισσότερες χώρες της περιοχής γίνεται. Όμως, το βασικό, η ελεύθερη πρόσβαση στην αμερικάνικη αγορά, λείπει από την συμφωνία. 

Δεν είναι παράξενο λοιπόν που ακούγονται όλο και πιο δυνατά κριτικές ότι η αμερικάνικη κυβέρνηση δεν προσφέρει πολλά. Για παράδειγμα πριν δυο βδομάδες ο Μπάιντεν συναντήθηκε με τους ηγέτες των κρατών μελών του ASEAN (Ένωση Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας). Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα δώσουν 150 εκατομμύρια δολάρια για διάφορες «δράσεις». Κι όπως σημειώνει σαρκαστικά ο Ε. Λιους στους Φαινάνσιαλ Τάιμς: «αυτό το μηδαμινό ποσό αντιστοιχεί σε κινέζικες επενδύσεις λίγων ημερών στην “Πρωτοβουλία μιας Ζώνης και ενός Δρόμου” ή σε ό,τι ξοδεύει σε δυο ώρες το Αμερικάνικο Πεντάγωνο». 

Πράγματι, το Πεντάγωνο ξοδεύει τρελά ποσά για να ενισχύσει την αμερικάνικη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή κόντρα στην Κίνα που ενισχύει την πολεμική της ισχύ και διευρύνει την ακτίνα της. Είναι μια κούρσα που μπορεί να καταλήξει σε ένα εφιαλτικό ραντεβού στον Αρμαγεδδώνα. 

Συμφωνία

Πέρσι το καλοκαίρι οι ΗΠΑ και η Βρετανία υπέγραψαν μια συμφωνία με την Αυστραλία, την AUKUS, για να παρέχουν στην τελευταία πυρηνοκίνητα υποβρύχια. Η Κίνα απάντησε με δυο τρόπους. Μια «συμφωνία ασφαλείας» με την κυβέρνηση των Νήσων του Σολομώντα που θα επιτρέπει σε κινέζικα πολεμικά πλοία να ελλιμενίζονται και να έχουν εγκαταστάσεις. Οι Νήσοι του Σολομώντα ήταν παραδοσιακά η «πίσω αυλή» της Αυστραλίας. 

Επίσης ο κινέζικος στρατός ανακοίνωσε την επιτυχημένη δοκιμή μιας «πλατφόρμας» τροχιακού βομβαρδισμού που κινείται με ταχύτητα πέντε φορές εκείνη του ήχου. Η απάντηση ήρθε πρόσφατα: η επέκταση της AUKUS στην ανάπτυξη νέων υπερηχητικών πυραύλων. Και «πολεμικές πρόβες» στο Πεντάγωνο, με υπόθεση μια επίθεση της Κίνας στην Ταϊβάν. Σύμφωνα με τις διαρροές στον Τύπο, όλα τα σενάρια αυτής της άσκησης οδήγησαν σε ανταλλαγή πυρηνικών πληγμάτων. 

Ο Μπάιντεν στο Τόκιο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται ότι θα απαντήσουν με πόλεμο αν η Κίνα τολμήσει να επιτεθεί στην Ταϊβάν. Ανεβάζει την ένταση περιμένοντας ο ανταγωνιστής να κάνει πίσω. 

Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι το αντιπολεμικό κίνημα δυναμώνει στην περιοχή. Το Σάββατο 21 Μάη ενόσω ο Μπάιντεν ήταν στην Ν. Κορέα, εκατοντάδες διαδηλωτές/τριες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της πρωτοβουλίας Ειρήνη στην Ουκρανία. Βάδισαν στο κέντρο της Σεούλ με κεντρικά συνθήματα: «Να αποσυρθεί ο ρωσικός στρατός! Ενάντια στην κλιμάκωση από τη Δύση! Ενάντια στην επέμβαση της κορεατικής κυβέρνησης! Σταματήστε τον Πόλεμο!».

Ο ομιλητής εκ μέρους της Εργατικής Δημοκρατίας, της αδελφής οργάνωσης του ΣΕΚ στη Ν. Κορέα, που έπαιξε βασικό ρόλο στην οργάνωση της διαδήλωσης, τόνισε ότι: «Χτες, ο υπουργός Εξωτερικών Παρκ Τζιν, δήλωσε ότι συζητάει με τις ΗΠΑ την αποστολή οπλισμού… Πρέπει να αντισταθούμε σε αυτές τις κινήσεις που κλιμακώνουν τον πόλεμο. 

Το ταξίδι του Μπάιντεν στην Ασία έχει στόχο να σφυρηλατήσει μια συμμαχία που θα ασκήσει πίεση στην Κίνα. Οι κινήσεις της κυβέρνησης του Γιουν Σεοκ Γεολ για την ενίσχυση της συμμαχίας με τις ΗΠΑ θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο την Κορεατική Χερσόνησο. 

Η πραγματική εναλλακτική είναι να χτίσουμε ένα πλατύ κίνημα των απλών ανθρώπων ενάντια και στις δυο αντιμαχόμενες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και στην συμμετοχή της νοτιοκορεάτικης κυβέρνησης. Αυτή η μέρα έδωσε μια ευκαιρία να θέσουμε τα θεμέλια για ένα τέτοιο κίνημα».