Εργατικό κίνημα
Απεργία ΠΟΕ-ΟΤΑ: Πλημμύρισε η Αθήνα απεργούς

24/5, Απεργία ΠΟΕ-ΟΤΑ. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Πλημμύρισε το κέντρο της Αθήνας από τους απεργούς των δήμων την Τρίτη 24/5, ημέρα 24ωρης απεργίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ενάντια στις απολύσεις των 4.500 εργαζόμενων με σύμβαση covid, που έχουν ξεκινήσει από τις αρχές Μάη και θα ολοκληρωθούν στο τέλος του μήνα. Ξέχειλη ήταν και η οργή, αλλά και η μαχητικότητα των χιλιάδων διαδηλωτών από δήμους της Αττικής και της Περιφέρειας, μόνιμων και συμβασιούχων, με κεντρικό αίτημα τη μονιμοποίηση όλων. 

Η απεργία ήταν ένα μεγάλο βήμα για να κλιμακωθεί η μάχη για τις μονιμοποιήσεις όλων των συμβασιούχων, ανεξαρτήτως σύμβασης, σε όλο το Δημόσιο. Ήδη υπάρχουν σωματεία εργαζομένων που ζητούν απεργιακή κλιμάκωση με 48ωρες απεργίες από την ΠΟΕ-ΟΤΑ, όπως του Δήμου Καλλιθέας. Σε αποχή από όλες τις εργασίες μέσα στο Σαββατοκύριακο 28-29/5 καλεί η ΠΟΕ-ΟΤΑ, ενώ η Εκτελεστική της Επιτροπή θα συνεδριάσει τις επόμενες μέρες για τα περαιτέρω βήματα.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε από την πλατεία Καραϊσκάκη, βάδισε προς την Ομόνοια για να φτάσει στο Υπουργείο Εσωτερικών στην πλατεία Κλαυθμώνος. Με πανό συμμετείχαν τα σωματεία εργαζομένων από τους δήμους Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Καλλιθέας, Πειραιά, Νίκαιας-Ρέντη, Μοσχάτου, Ταύρου, Περιστερίου, Νέας Ιωνίας, Αγίου Δημητρίου, Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Περάματος, Βύρωνα, η Ένωση Εργατοϋπαλλήλων Δήμου Αθηναίων, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, το Σωματείο Εργαζομένων Κέντρων Κοινότητας (ΠΑΝΣΕΚΚ), οι Εργαζόμενοι ΕΣΠΑ Παιδικών Σταθμών Παλαιού Φαλήρου, ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας και οι Καθαρίστριες σχολείων Δ. Αθήνας. Από την περιφέρεια κατέβηκαν στην πορεία στην Αθήνα τα σωματεία από τους δήμους Δέλτα και Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, Σπάρτης, Βοιωτίας, Βόλου, Λάρισας, Πύργου-Αρχαίας Ολυμπίας-Ζαχάρως.

Δυναμικό ήταν το μπλοκ του Παναττικού Συντονιστικού Συμβασιούχων covid και της Επιτροπής Συμβασιούχων covid Αθήνας, που έδινε πολιτικά τον τόνο με συνθήματα, όπως “Όχι απολύσεις και ανεργία, παλεύουμε για μόνιμη και σταθερή εργασία”, ”Αγώνας απεργιακός, θα είναι η απάντηση από δω και μπρος”, ”Βορίδη-Μητσοτάκη ακούστε το καλά, οι συμβασιούχοι θα μείνουν στη δουλειά”. Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ που συσπειρώνονται στην Πρωτοβουλία «Σκουπιδιάρα», της οποίας η προκήρυξη για την απεργία έφτασε σε δεκάδες δήμους τις προηγούμενες ημέρες, καλούσαν σε άμεση οργάνωση συνελεύσεων σε κάθε δήμο και αποφάσεις για 48ωρες απεργίες άμεσα με σκοπό να επιτευχθεί όχι άλλη μια παράταση, αλλά νομική ρύθμιση για να γίνουν όλες οι συμβάσεις αορίστου. Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και το Παναττικό Συντονιστικό, που πραγματοποίησε ανοιχτή σύσκεψη στο τέλος της πορείας, έξω από την ΚΕΔΕ. 

Συνελεύσεις

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις των απεργών: «Θέλουμε να παραμείνουμε στην εργασία μας γιατί καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες», τόνισε η Βάσω, συμβασιούχος covid στον δήμο Δέλτα Θεσσαλονίκης. «Η κυβέρνηση προφανώς το ξέρει αυτό και δεν κάνει κάτι, όχι γιατί δεν υπάρχουν λεφτά, αλλά οι ελαστικές σχέσεις εργασίας τούς βολεύουν περισσότερο. Οργανώσαμε μέσα από τον σύλλογο εργαζομένων συνελεύσεις, συμβασιούχοι και μόνιμοι μαζί, και έτσι καταφέραμε να έχουμε καλή συμμετοχή σήμερα».

«Απολύθηκα στις 13 Μαΐου μαζί με άλλα 20 άτομα στο Πράσινο, έμειναν μόνο 11 πίσω και η δουλειά δεν βγαίνει. Στο τέλος του μήνα θα φύγουν και άλλα 74 άτομα από καθαριότητα και λιπάσματα», δήλωσε η Γιώτα Σύριου, συμβασιούχος covid στον δήμο Κερατσινίου. «Υπερφόρτωση εργασίας στους εναπομείναντες σημαίνει όλο αυτό. Κάποιοι λένε ότι είναι άδικο να μονιμοποιηθούμε γιατί δεν θα είναι μέσω ΑΣΕΠ. Το άδικο είναι που απολυόμαστε μετά από δύο χρόνια που ρίξαμε τόση δουλειά».

«Να φύγει και ο Μητσοτάκης και ο Βορίδης», μας είπε η Λίντιτα Μπούζι, από τις καθαρίστριες σχολείων του Δήμου Αθήνας. «Κατεβήκαμε σήμερα για συμπαράσταση στους συμβασιούχους των Δήμων που απολύονται γιατί η μάχη ενάντια σε αυτή την κυβέρνηση είναι κοινή για όλους». 

«Κατεβήκαμε σήμερα στην Αθήνα και αν χρειαστεί θα το ξανακάνουμε, γιατί η κυβέρνηση δεν θέλει να δώσει λύση», υπογράμμισε ο Δημήτρης, συμβασιούχος covid από τον δήμο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. «Μαζευόμαστε συνέχεια μαζί με τους μόνιμους και συντονιζόμαστε. Το σωματείο μας μίσθωσε πούλμαν για να κατέβουμε». 

«Ζητάμε μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις», τόνισε ο Χρήστος Κουραβέλας, από τον Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας. «Είμαστε εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα, γιατί έχουν καταστρατηγηθεί. Ο αγώνας είναι κοινός για όλους τους εργαζόμενους και πρέπει να συντονιστεί και η ΑΔΕΔΥ σε αυτή την κατεύθυνση». 


Ήταν πολύ δυνατή η σημερινή απεργία και σε συμμετοχή πανελλαδικά και σε κινητοποίηση εδώ στην Αθήνα. Μια από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει με κέντρο τους συμβασιούχους από το 2017 μέχρι σήμερα. Μόνιμοι και συμβασιούχοι από όλες τις υπηρεσίες βρεθήκαμε μαζί στον δρόμο. Δίνει τη δύναμη για τη συνέχεια. Απεργίες, καταλήψεις, διαδηλώσεις, αυτός είναι ο δρόμος για να νικήσουμε. 

Οι δικαστικές μάχες και οι καλές προθέσεις των δημάρχων δεν εξασφαλίζουν τίποτα. Αυτή είναι η εμπειρία των συμβασιούχων γενικά, αλλά και σε εμάς στο Βοήθεια στο Σπίτι. Για να παραμείνουν όλοι στους δήμους χρειάζεται να στηριχτούν σε αυτό το ανθρώπινο ποτάμι που ξεχύθηκε σήμερα στους δρόμους. Γι’ αυτό χρειάζεται να μπουν τα σωματεία και η ΠΟΕ-ΟΤΑ μπροστά, να προκηρύξουν και να οργανώσουν άμεσα νέες απεργίες, να κλιμακώσουν με 48ωρες, καθώς στο τέλος του μήνα θα έχουν απολυθεί όλοι και όλες με συμβάσεις covid. Στους δήμους χρειαζόμαστε μονιμοποιήσεις, μαζικές προσλήψεις και όχι απολύσεις.

Νίκος Χατζάρας, 
Βοήθεια στο Σπίτι, ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης
 

Παλεύουμε μήνες τώρα σε έναν δύσκολο αγώνα και ενωμένοι μπορούμε να βγούμε νικητές. Έχουμε τη στήριξη του σωματείου μας και της Εργατικής Αλληλεγγύης. 

Οργανώνουμε στους χώρους μας, το Σαββατοκύριακο γεμίσαμε παντού αφίσες -Μοσχάτο, Ταύρο, Τζιτζιφιές- για τη σημερινή απεργία και συντονιζόμαστε με το Παννατικό Συντονιστικό στην Κουμουνδούρου. Ακόμα και οι κάτοικοι είναι μαζί μας και τους θέλουμε στις κινητοποιήσεις μας. Δουλεύω στα 55 μου στη σκούπα και το φαράσι στους δρόμους, με πρόβλημα στο πόδι, αλλά το παλεύω, όχι μόνο για μένα, αλλά για όλον τον εργατόκοσμο. Κατέβηκα και στην Πρωτομαγιά και στις προηγούμενες πορείες και βλέπω ότι είμαστε πολλοί και σήμερα στους δρόμους.

Γεωργία Καραντάσιου, 
συμβασιούχος covid Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου
 

Κατεβήκαμε εργαζόμενοι σε δήμους από όλη τη Βοιωτία, μισοί μόνιμοι, μισοί συμβασιούχοι, γιατί είναι μεγάλη η μάχη. Οι μόνιμες προσλήψεις δεν είναι απλά ένα συντεχνιακό αίτημα κάποιων που τις δικαιούνται, αλλά ανάγκη της κοινωνίας. 

Ο δικός μας σύλλογος πιστεύει ότι η λύση είναι στο δρόμο, γιατί πρέπει να δοθεί πολιτική λύση για όλους. Επικουρικά θα απευθυνθούμε και στα δικαστήρια, χωρίς να κάνουμε ανάθεση της ελπίδας μας εκεί, γιατί ξέρουμε πόσο «ανεξάρτητη» είναι η δικαιοσύνη.

Μπούρας Νίκος, 
πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων ΟΤΑ Βοιωτίας
 

Την προηγούμενη ημέρα της απεργίας κάναμε μια μαζική συνέλευση με κέντρο τη σημερινή απεργία με μόνιμους και συμβασιούχους. 

Συζητήσαμε για τις απολύσεις μας, αλλά και για αυξήσεις στους μισθούς και την υπεράσπιση των ΒΑΕ. Συζητήσαμε για τη συνέχεια των κινητοποιήσεων, γιατί αλλιώς δεν θα νικήσουμε. Στην Καλλιθέα οι απεργιακές μας κινητοποιήσεις τον χειμώνα κέρδισαν και μας έδωσαν λεφτά για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας που μας χρωστούσαν τα προηγούμενα χρόνια. Μόνο αν δεν μαζευτούν τα σκουπίδια πιέζονται. Τους συμφέρουν οι συμβάσεις και μετά να τους διώχνουν, για να τάζουν πάλι μήπως κερδίσουν καμία ψήφο.  

Μουταφίδου Μαρίνα, 
συμβασιούχος covid Δήμου Καλλιθέας

 

24/5, Απεργία ΠΟΕ-ΟΤΑ. Φωτό: Μάνος Νικολάου