Αντιπολεμικό κίνημα
Τρεις μήνες πολεμικής βαρβαρότητας

Εικόνες καταστροφής στην πόλη Μπούτσα. Φωτό: Atef Safadi

Την Τρίτη 24 Μαϊου έκλεισαν τρεις μήνες από το ξεκίνημα του πολέμου στην Ουκρανία και τίποτε δεν δείχνει ότι πρόκειται να τελειώσει στο άμεσο μέλλον. 

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 3.838 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή του πολέμου μέχρι τις 19 Μάη ενώ σε 6,5 εκατομμύρια υπολογίζονται οι πρόσφυγες και σε 8 εκατομμύρια οι εκτοπισμένοι μέσα στην Ουκρανία. Ο αριθμός των νεκρών στρατιωτών και παραστρατιωτικών και από τις δύο πλευρές κυμαίνεται αναλόγως με την προπαγάνδα. Μέχρι τις 10 Μάη η Ουκρανία ισχυριζόταν ότι έχουν σκοτωθεί πάνω από 20.000 Ρώσοι στρατιώτες και 2.500-3.000 Ουκρανοί. Σε μια από τις σπάνιες ανακοινώσεις της, από τις 25 Μαρτίου, η ρωσική κυβέρνηση έκανε λόγο για 1.351 νεκρούς Ρώσους στρατιώτες και 14.500 Ουκρανούς και έκτοτε υπάρχουν γενικόλογες ανακοινώσεις για «σημαντικές» ρωσικές απώλειες.

Σε κάθε περίπτωση, οι εικόνες και οι ανακοινώσεις από καταστροφές σε κτίρια, υποδομές, στρατιωτικό εξοπλισμό που συνεχίζουν να έρχονται από την εμπόλεμη ζώνη δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία ότι ο πόλεμος  είναι καταστροφικός και θανατηφόρος – και κλιμακώνεται με την ολοένα και μεγαλύτερη χρήση βαρέων όπλων και από τις δύο πλευρές. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από την ρωσική φάλαγγα που αποδεκατίστηκε όταν βομβαρδίστηκε επιχειρώντας να διασχίσει τον ποταμό Σέβερσκι Ντονέτς, την περασμένη εβδομάδα. 

Στο στρατιωτικό επίπεδο ο ρωσικός στρατός, έχοντας πλέον καταλάβει ολοκληρωτικά την Μαριούπολη, εντείνει τις επιθέσεις του στο Ντονέτσκ και τον Λουχάνσκ, εμμένοντας στο σχέδιό του να προχωρήσει στην σταδιακή κατάληψη ολόκληρου του Ντονμπάς στην Ανατολική Ουκρανία με βραδύτερους ρυθμούς - και με το κύριο μέτωπο να απλώνεται γύρω από την πόλη Σεβεροντονέτσκ. Αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται και στην υπόλοιπη Ουκρανία με μάχες να μαίνονται γύρω από το Χάρκοβο αλλά και γύρω από την Χερσώνα όπου οι ουκρανικές δυνάμεις επιχειρούν αντεπιθέσεις. Ενώ η Ρωσία συνεχίζει τους βομβαρδισμούς στα μετόπισθεν - ανακοινώνοντας ότι πριν λίγες μέρες κατέστρεψε με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύθηκαν από θαλάσσης, μια μεγάλη παρτίδα νατοϊκών όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού, δυτικά του Κιέβου. 

Σε διπλωματικό επίπεδο, η ειρηνευτική πρόταση που έστειλε η ιταλική κυβέρνηση Ντράγκι στον ΟΗΕ και στις εμπλεκόμενες χώρες προς το παρόν είχε άμεση αρνητική ανταπόκριση – κυρίως από την ουκρανική κυβέρνηση. Τα τέσσερα σημεία που προτείνει για συμφωνία είναι τα εξής: Πρώτο, «κατάπαυση του πυρός», δεύτερο, «ουδετερότητα με την παροχή πολιτικών εγγυήσεων» και συμφωνία «συμβατή με την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ», τρίτο, «αυτονομία των περιοχών υπό αμφισβήτηση» και τέταρτο σημείο, υπογραφή μιας νέας πολυμερούς «συμφωνίας για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη» με τελικό βήμα την «χαλάρωση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας».

«Από την πλευρά μας, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον διάλογο», είπε ο Μεντίνσκι, στον οποίο έχει αναθέσει ο Πούτιν τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, σε συνέντευξη στη Λευκορωσία προσθέτοντας ότι «το πάγωμα των συνομιλιών έγινε αποκλειστικά με πρωτοβουλία της Ουκρανίας» - δηλώσεις που στην πράξη βέβαια συνοδεύονται από ένταση των ρωσικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία και όχι αποκλιμάκωση. 

Από την άλλη, η κυβέρνηση Ζελένσκι απέκλεισε το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός ή παραχωρήσεων στη Μόσχα. Σύμφωνα με την Corriere della Sera, σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον Ντράγκι, ο πρόεδρος της Ουκρανίας υποστήριξε ότι «η χώρα του δεν είναι ακόμη έτοιμη για μια πραγματική ειρηνευτική διαδικασία» προσθέτοντας ότι «θα μπορέσουμε να το συζητήσουμε, μόνον όταν επανακαταλάβουμε τα εδάφη που η Ρωσία μας αφαίρεσε, από την αρχή του πολέμου». Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε, κλείνοντας τρία χρόνια στην κυβέρνηση, μίλησε ακόμη πιο καθαρά: «Δεν αρχίσαμε εμείς τον πόλεμο. Αλλά πρέπει να τον τελειώσουμε. Η νίκη με πόλεμο θα είναι αιματοβαμμένη… Η Ουκρανία μπορεί να χάσει έως και 100 στρατιώτες την ημέρα πολεμώντας στην ανατολική περιοχή… Αλλά, στο τέλος (η νίκη) θα έρθει μέσω της διπλωματίας. Θέλουμε τα πάντα πίσω».

Πακέτο

Η στάση της ουκρανικής κυβέρνησης εξηγείται εύκολα γιατί στην ουσία συμπίπτει με τη στάση της κυβέρνησης Μπάιντεν στις ΗΠΑ, στην Γερουσία των οποίων την περασμένη Πέμπτη ψηφίστηκε το μεγαλύτερο πακέτο ξένης βοήθειας στην ιστορία των ΗΠΑ, ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μόνο ένα κομμάτι αυτής της «ουκρανικής βοήθειας» θα ενισχύσει κατευθείαν τον ουκρανικό προϋπολογισμό, ενώ ένα άλλο θα πάει κατευθείαν στην αμερικανική εξοπλιστική βιομηχανία για την παραγωγή και παροχή όπλων στην Ουκρανία, ένα ακόμη θα πάει για την ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη και ένα τελευταίο για τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ! Την απόφαση αυτή θέλουν οι ΗΠΑ να συνοδεύσουν και συμβολικά με την αποστολή «ειδικών δυνάμεων» για να φυλάνε την πρεσβεία τους στο Κίεβο, μια αποστολή που «αντιπροσωπεύει τα αξίας δεκάδων δις δολαρίων όπλα που έχει παραλάβει η Ουκρανία τους τελευταίους μήνες», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Wall Street Journal.  

Για ακόμη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι βρισκόμαστε σε ένα πόλεμο που διεξάγεται ανάμεσα στην Ρωσία και του ΝΑΤΟ δι’ αντιπροσώπου στο ουκρανικό έδαφος. Για όσο διάστημα ο Ζελένσκι θα είναι διατεθειμένος να θυσιάζει 100 στρατιώτες τη μέρα στο πεδίο των μαχών για άλλο τόσο, το οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό κατεστημένο των ΗΠΑ, θα μπορεί να διεξάγει τον δικό του πόλεμο, χωρίς ανθρώπινες απώλειες, στην Ουκρανία. 

Είναι τέτοια η πολεμική φρενίτιδα, ώστε την ίδια στιγμή που ο γγ του ΟΗΕ Γκουτέρες επιχειρεί να μεσολαβήσει προκειμένου να αρθούν έστω και μερικώς ο θαλάσσιος αποκλεισμός της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι κυρώσεις της Δύσης στην Ρωσία προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών και των ρώσικων λιπασμάτων για την αντιμετώπιση της επερχόμενης επισιτιστικής κρίσης, τα γεράκια των ΗΠΑ ετοιμάζονται να «λύσουν» το εμπάργκο με άλλους τρόπους: Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, οι ΗΠΑ ετοιμάζουν ένα νέο «φορτίο» όπλων που θα περιλαμβάνει «φονιάδες των πλοίων», δηλαδή αντιπλοϊκούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. «Εάν ο Πούτιν επιμείνει, τότε η Ουκρανία θα μπορούσε να καταστρέψει τα μεγαλύτερα ρωσικά πλοία, καθώς δεν έχουν που να κρυφτούν στη Μαύρη Θάλασσα», είπε στο Reuters ο Μπράιαν Κλαρκ, του αμερικανικού Hudson Institute. 

 

Πρόσφατη αντινατοϊκή διαδήλωση στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. Φωτό: Ιωάννα Υψηλάντη