Οικονομία και πολιτική
Μητσοτάκης-Τραμπ: «Προσηλωμένος» μέχρι τον πάτο

Φωτό: Eurokinissi

«Η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στην ισχυρή στρατηγική μας εταιρική σχέση και προσβλέπει στη συνεργασία με την κυβέρνησή σας για την προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της κοινής ευημερίας» δήλωσε ο Μητσοτάκης χαιρετίζοντας την ορκωμοσία Τραμπ.

Πίσω από τα περί ασφάλειας, σταθερότητας και κοινής ευημερίας η κυβέρνηση Μητσοτάκη μεθοδεύει: τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Την ακόμη μεγαλύτερη συνεργασία και στήριξη του σιωνιστικού κράτους δολοφόνου του Ισραήλ. Την επικίνδυνη πολεμική όξυνση για τις ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο -προς όφελος της «κοινής ευημερίας» αφενός των αμερικάνικων κολοσσών των εξορύξεων και της πολεμικής βιομηχανίας αφετέρου του ελληνικού ενεργειακού και εφοπλιστικού κεφαλαίου. Αυτό αναδεικνύουν ξεκάθαρα μια σειρά γεγονότα που είναι σε εξέλιξη: 

Μια μέρα πριν ορκιστεί ο Τραμπ, ο υπουργός Αμυνας Δένδιας είχε πάρει ήδη το αεροπλάνο για τις ΗΠΑ προσκεκλημένος στο Σικάγο ανάμεσα σε άλλα σε κοινή εκδήλωση του Hellenic American Leadership Council (HALC) και της φιλοσιωνιστικής American Jewish Committee (AJC). Αλλά και στην Οκλαχόμα για να επισκεφθεί εταιρείες κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) και anti-drones συστημάτων στο πλαίσιο του σχεδιασμού που προωθεί για τη δημιουργία «διπλού θόλου» στο Αιγαίο  - με τα ΜΜΕ να προσθέτουν ότι «θα επιδιώξει να έχει επαφές με πρόσωπα τα οποία θα διαδραματίσουν ρόλο στην κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ». 

Πριν φύγει «ονομάτισε» στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας τέσσερα νέα παράκτια περιπολικά του Πολεμικού Ναυτικού  τονίζοντας ότι «το Ναυτικό μας, της νέας εποχής, θα υπερβαίνει επί τη βάσει των δυνατοτήτων που θα έχει, την απλή προστασία του Αιγαίου και θα αποκτήσει δυνατότητες ανάπτυξης στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο, πιθανόν και πέραν αυτής» αναφερόμενος ξανά στο δωδεκαετές εξοπλιστικό πρόγραμμα που προωθείται στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων της «Ατζέντας 2030» των ενόπλων δυνάμεων, το οποίο επεκτείνεται από το Αιγαίο στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου».

Μια ιδέα του «πέραν αυτής» μας δίνει το ψήφισμα που κατέθεσαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ από κοινού η Ελλάδα, ως νέο του μέλος, με τις ΗΠΑ και πέρασε με 12 ψήφους υπέρ και τρεις αποχές (Ρωσία, Κίνα, Αλγερία): «Καταδικάζει τις επιθέσεις των Χούθι» χωρίς φυσικά να λέει κουβέντα  για τον γενοκτονικό πόλεμο του Ισραήλ στην Γάζα, τον αποκλεισμό και τους συνεχείς βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ και του Ισραήλ στο έδαφος της Υεμένης. Ενώ ο πρέσβης της Ελλάδας Τσέκερης κομπάζει για την «Ελλάδα, ως συντάκτρια της απόφασης μαζί με τις ΗΠΑ» τονίζοντας ότι «η Ελλάδα ως ναυτικό κράτος δεσμεύτηκε να συμβάλει στη διασφάλιση της προστασίας των ναυτιλιακών οδών και της ασφάλειας των ναυτικών μέσω πρωτοβουλιών όπως η ναυτική επιχείρηση «Ασπίδες» της οποίας η Ελλάδα έχει και τη διοίκηση.

Ευθυγραμμισμένη

Ευθυγραμμισμένη πλέον με τη γραμμή Τραμπ «εξορύξεις, μωρό μου εξορύξεις», το υπουργείο Περιβάλλοντος της κατά τα άλλα «πράσινης» κυβέρνησης Μητσοτάκη ανακοίνωσε δια τυμπάνων την «εκδήλωση ενδιαφέροντος από την αμερικανική Chevron για έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα» με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Μαρινάκη να πανηγυρίζει γιατί «το ενδιαφέρον της Chevron, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ήδη δραστηριοποιείται στη χώρα μας η Exxon Mobil, ενισχύει την πεποίθηση πως η Ελλάδα μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά ενέργειας».

Φυσικά τα «επενδυτικά σχέδια» συμβαδίζουν με τα πολεμικά. Τις επόμενες εβδομάδες θα γίνει στη Βουλγαρία, την Ρουμανία και την Ελλάδα η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ για το 2025 υπό την ονομασία «STEADFAST DART 2025» με θέμα την επέκταση του πολέμου από την Ουκρανία στα Βαλκάνια και συγκεκριμένα την ταχεία μετακίνηση στρατευμάτων της Βρετανίας, της Γαλλίας, Ιταλίας  και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ προς την Ανατολική Ευρώπη, μέσω  Αλεξανδρούπολης.

Πόλεμος, εξοπλισμοί, εξορύξεις, ΝΑΤΟ, το μάρμαρο για τα κέρδη των καπιταλιστών και τα σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη καλούνται να πληρώσουν για ακόμη μια φορά οι εργαζόμενοι και η νεολαία. Αποκαλυπτική από αυτήν την άποψη ήταν η κατάθεση στη δίκη που διεξάγεται σε δεύτερο βαθμό για την πυρκαγιά στο Μάτι του κατηγορούμενου, τότε επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων Ι. Φωστιέρη, καθώς εξηγούσε την εντολή που δόθηκε τα πυροσβεστικά να πάνε στην Μότορ Όιλ αντί για το Μάτι: «Στο σημείο εκείνο αποθηκεύονται περίπου 2,8 εκατ. κυβικά καυσίμων, κηροζίνη, λιπαντικά, μαζούτ και άλλα εύφλεκτα υλικά (...) Χωρίς να επεκταθώ, η Ελλάδα είναι ΝΑΤΟ, η συγκεκριμένη εγκατάσταση είναι ΝΑΤΟ. Εδώ θα βάλω τελεία. Δεν είναι απλά τα πράγματα…».