Στη διαδήλωση της Κυριακής 26 Γενάρη, ξεχείλισε η οργή για τα εγκλήματα των ιδιωτικοποιήσεων, αυτές τις μέρες η νεολαία βρίσκεται μαζικά στους δρόμους διαδηλώνοντας ενάντια στην κυβέρνηση και τις ιδιωτικοποιήσεις. Η πανεργατική απεργία στις 28 Φλεβάρη έρχεται να ξαναβγάλει στον δρόμο όλα αυτά τα ποτάμια της οργής και η 8η Μάρτη είναι η επόμενη πραγματική συνέχεια, μία απεργία που θα αποτελέσει ένα ακόμη χτύπημα απέναντι στην κυβέρνηση και θα μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην προοπτική του να βάλουμε τις ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους, με την εργατική τάξη πραγματικά στο επίκεντρο αυτής της κοινωνίας.
Η Κίνηση για την απεργιακή 8 Μάρτη διοργανώνει το Σάββατο 15 Φλεβάρη ανοιχτή σύσκεψη-συζήτηση για να συζητηθούν τα βήματα οργάνωσης της φετινής 8ης Μάρτη. Θα είναι κομμάτι της διεθνούς αντίδρασης απέναντι σε μία άρχουσα τάξη που ακριβώς επειδή βρίσκεται σε κρίση (πολιτική και οικονομική), προσπαθεί να βάλει χέρι στους πάντες και πρώτα και κύρια στην εργατική τάξη και τις γυναίκες. Όλα τα ζητήματα ανοίγονται σαν βεντάλια.
Αρχικά, οι επιθέσεις που εξαπολύει η κυβέρνηση έχουν στο στόχαστρό τους τις γυναίκες. Στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στους δήμους χτυπά κλάδους που στην πλειοψηφία τους εργάζονται γυναίκες, ενώ η ίδια η διάλυση αυτών των δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών φορτώνει επιπλέον βάρη στην εργατική οικογένεια και μέσα εκεί στις πλάτες των γυναικών.
Στα νοσοκομεία, οι περικοπές σημαίνουν αποκλεισμό για τη μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών της εργατικής τάξης από την πρόσβαση σε δημόσια δωρεάν υγεία. Στο νοσοκομείο Έλενα Βενιζέλου, στο μαιευτήριο της εργατικής τάξης, αποφάσισαν να κόψουν 1 εκατομμύριο ευρώ από τον φετινό προϋπολογισμό, συμβάλλοντας στην παραπάνω διάλυση του. Περικοπές επίσης σημαίνει το να μην υπάρχουν ξενώνες κακοποιημένων γυναικών, συμβουλευτικά κέντρα στις γειτονιές, συνολικά υπηρεσίες στήριξης και προστασίας των γυναικών που τις έχουν ανάγκη.
Στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός σε κάθε εφημερία υπάρχει τουλάχιστον μία κακοποιημένη γυναίκα ενώ παρόμοια εικόνα επικρατεί στο νοσοκομείο Γεννηματάς. Η 8 Μάρτη έχει συμβάλλει στο να ανοίγουν τα αιτήματα των κακοποιημένων γυναικών μέσα στα σωματεία όλο τον χρόνο. Παράλληλα, στον Ευαγγελισμό έχει ωθήσει τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στα επείγοντα να βρίσκουν συλλογικές λύσεις, φτιάχνοντας επιτροπές αγώνα που ασκούν πίεση για να λάβει μια κακοποιημένη γυναίκα την καλύτερη περίθαλψη και να οδηγηθεί σε ξενώνα.
Η διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών στους δήμους φάνηκε με τον χειρότερο τρόπο στη δολοφονία του Άγγελου στο Ηράκλειο της Κρήτης, οπού η κοινωνική υπηρεσία ήταν απούσα. Την ίδια στιγμή, η συζήτηση για την άμβλωση ξαναέρχεται στο προσκήνιο με δηλώσεις του τύπου “ας κάνει ένα παιδί και ας το πετάξει μετά”. Μάλλον μία γυναίκα θα χρειαστεί να το πετάξει γιατί της καθίσταται αδύνατο να το μεγαλώσει.
Οι διεκδικήσεις για ισότητα στους μισθούς, για μόνιμες σχέσεις εργασίας και για αντιστροφή των ιδιωτικοποιήσεων είναι κομμάτι των απεργιακών διεκδικήσεων της 8ης Μάρτη. Η άμβλωση επίσης, όπου η συζήτηση γύρω από αυτή ξαναήρθε στη δημόσια συζήτηση, αποτελεί κομμάτι των κατακτήσεων των αγώνων της μεταπολίτευσης που έφτιαξαν το ΕΣΥ.
Αιματοβαμμένος απολογισμός
Στις 26 Γενάρη, στο βήμα της διαδήλωσης ανέβηκε η μητέρα της δολοφονημένης από τον εν διαστάσει σύζυγο της Ερατούς, ανοίγοντας ξανά το ζήτημα των γυναικοκτονιών. 16 γυναικοκτονίες και πάνω απο 18.000 καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία είναι ο αιματοβαμμένος απολογισμός του 2024 για τον σεξισμό που η κυβέρνηση της ΝΔ απλώνει. Στην ίδια διαδήλωση, το πανό ΤΕΜΠΗ-ΠΥΛΟΣ-ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ συνέδεε τις ιδιωτικοποιήσεις με τον πόλεμο, τα ανοιχτά σύνορα και τις επαναπροωθήσεις. Η οργάνωση της 8 Μάρτη θα γίνει μαζί με τις Παλαιστίνιες και τις Σύριες γυναίκες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή απέναντι στον δολοφόνο Τραμπ και των σφαγέα Νετανιάχου. Θα γίνει μαζί με τις μουσουλμάνες που φοράνε μαντήλα, απέναντι στην ισλαμοφοβία.
Η εμπιστοσύνη στους θεσμούς και την κυβέρνηση είναι πλέον μηδαμινή. Είναι η κυβέρνηση που συγκαλύπτει κυκλώματα βιαστών, που νομοθετεί υπέρ κακοποιητών και γυναικοκτόνων. Με το νομοσχέδιο για την αυστηροποίηση του πλαισίου για την ενδοοικογενειακή βία προσπάθησε να μας πείσει ότι χρειάζεται παραπάνω αστυνόμευση αλλά η γυναικοκτονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το αστυνομικό τμήμα το αντίθετο αποδεικνύει, όπως και οι αποκαλύψεις για το κύκλωμα της ΕΛΑΣ που πουλούσε προστασία σε οίκους ανοχής.Τα περιστατικά βιασμών μέσα στα ΑΤ ή των κακοποιήσεων από αστυνομικούς δεν είναι οι “εξαιρέσεις” στον κανόνα αλλά ο κανόνας για την ΕΛΑΣ.
Ο Τραμπ λέει ότι υπάρχουν δύο φύλα και ο Μητσοτάκης τρέχει να συμφωνήσει. Λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο όμως γιατί υπάρχει μια νεολαία σε αναβρασμό, που τώρα κάνει καταλήψεις για τα Τέμπη, την ιδιωτικοποίηση της υγείας και τα Ωνάσεια σχολεία. Που πέρυσι έκανε καταλήψεις ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και τις πολιτικοποιούσε ανοίγοντας τα ζητήματα του σεξισμού μέσα στις σχολές. Οι συνελεύσεις των καταλήψεων παίρνανε αποφάσεις για να έχουν παρουσία οι φοιτητικοί σύλλογοι στη δίκη των δολοφόνων του/της Ζακ/ Ζάκι, και παράλληλα οργανωνόντουσαν εκδηλώσεις για τις γυναικοκτονίες.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες, που τώρα βγαίνουν στην πρώτη γραμμή για τα Ωνάσεια, πέρυσι διαδήλωναν έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων για τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα και έβαφαν κόκκινα τα χέρια τους συμβολίζοντας πως η κυβέρνηση έχει τα χέρια της βαμμένα με αίμα γιατί είναι μία κυβέρνηση δολοφόνων. Τώρα οι εργάτες ξεσηκώνονται για μια πανεργατική σεισμό στις 28 Φλεβάρη. Όλα αυτά δείχνουν πως η επίθεση μπορεί να είναι μεγάλη, αλλά η αντεπίθεση είναι τεράστια. Αυτήν την αντεπίθεση πάμε να οργανώσουμε.
Οργανώνουμε μαζί την απεργία στις 28 Φλεβάρη και την απεργία στις 8 Μάρτη. Οργανώνουμε περιοδείες και εξορμήσεις σε κάθε εργατικό χώρο, κάθε σχολή και κάθε σχολείο. Στόχος είναι να παρθούν απεργιακές αποφάσεις που θα δώσουν ώθηση μέσα στους χώρους δουλειάς και τις σχολές. Ήδη η ΕΛΜΕ Σιβιτανιδείου έχει πάρει απόφαση για τις 8 και για τις 22 Μάρτη, τη διεθνή ημέρα δράσης ενάντια στον ρατσισμό. Απόφαση έχει πάρει και το σωματείο εργαζομένων στην ΤΣΑΜΟΥΡΗΣ ΑΕ.
Παρεμβάσεις
Στόχος είναι οι αποφάσεις να πολλαπλασιαστούν. Αυτήν την εβδομάδα κυκλοφορούν τα υλικά της Κίνησης. Μαζί με την προβολή και τη διακίνηση των υλικών θα γίνουν παρεμβάσεις και τοποθετήσεις για τις 8 Μάρτη στις εκδηλώσεις που οργανώνονται για την κρατικοποίηση των τρένων χωρίς αποζημίωση για τη Hellenic train. Από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει η οργάνωση των εκδηλώσεων και συζητήσεων για την 8 Μάρτη, σε εργατικούς χώρους και σχολές, μαζί με τους καθηγητές και τους διοικητικούς. Θα γίνει προσπάθεια οργάνωσης εκδηλώσεων και στους χώρους μέσης εκπαίδευσης, μαζί με τους μαθητές που ξεσηκώνονται για τα Τέμπη και τα Ωνάσεια σχολεία.
Η φετινή σύσκεψη θα φέρει μαζί να συζητήσουν εργαζόμενες και εργαζόμενους, φοιτήτριες και φοιτητές, αγωνίστριες και αγωνιστές από κάθε χώρο και γειτονιά. Μαζί με τις συντρόφισσες από την Παλαιστινιακή Παροικία, τις Σύριες συντρόφισσες, και τις κοινότητες των μεταναστών/τριών. Μαζί με τις δικηγορίνες για το ναυάγιο της Πύλου και το ΛΟΑΤΚΙ κίνημα. Η σύνδεση ότι η 8 Μάρτη είναι μέρα απεργιακή, μέρα ενάντια στην καταπίεση που φέρνει το σύστημα και οι κυβερνήσεις του, είναι απότοκο του ρόλου που έπαιξε η Κίνηση για την απεργιακή 8 Μάρτη στο να μετατραπεί η Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών σε απεργία.
Η 8 Μάρτη ανοίγει όλα τα ζητήματα: των ιδιωτικοποιήσεων και των περικοπών, της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης, του φύλου και της επανάστασης. Το κίνημα των Τεμπών βάζει ζητήματα στρατηγικά, πάμε να γενικεύσουμε αυτά τα αιτήματα, να διώξουμε την κυβέρνηση και να διεκδικήσουμε μία άλλη κοινωνία με τον έλεγχο στα δικά μας χέρια.
Σοφία Γαρμπή