Στη Σαντορίνη πάντα είχαμε σεισμούς. Είχαμε μάθει να κουνιόμαστε και να τρέχουμε στο βάθος των υπόσκαφων σπιτιών μας που δεν έπαθαν τίποτα κατά τον μεγάλο σεισμό του 1956. Μόνο οι πέτρινες προσόψεις τους είχαν γκρεμιστεί. Οι σπηλιές ήταν και παραμένουν τα πιο αντισεισμικά σπίτια.
Κατολισθήσεις στα πρανή της Καλντέρας πάντα είχαμε με ή χωρίς σεισμούς, με ή χωρίς βροχή. Τι άλλαξε τώρα; Κανένας ειδικός δεν είπε ότι το ηφαίστειο θα εκραγεί, ή ότι θα γίνει καταστροφικός σεισμός. Γιατί τόσο πανικός; Μήπως διότι για πρώτη φορά πανελληνίως λήφθηκαν προσεισμικά μέτρα; Μας έστειλαν ΕΜΑΚ, σκηνές, σκυλιά, πυροσβεστικά να βγαίνουν στους δρόμους με το κόκκινο φως άνευ λόγου. Αρκετός κόσμος θορυβήθηκε και νομίζοντας ότι αναμένεται ένας καταστροφικός σεισμός, άρχισε να εγκαταλείπει το νησί. Έτσι κυκλοφόρησε στα διεθνή ΜΜΕ ότι κινδυνεύει η Σαντορίνη και οι φίλοι από το εξωτερικό που ρώταγαν τι γίνεται με το τραίνο των Τεμπών, ρώταγαν τώρα για τους σεισμούς.
Στην πραγματικότητα η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού, το πιο διάσημο ελληνικό νησί παγκοσμίως, είναι ανοχύρωτο σε περίπτωση φυσικών καταστροφών.
1. Το νέο λιμάνι της Σαντορίνης είναι άγνωστο πότε θα ξεκινήσει και δεν υπάρχει προβλήτα διαφυγής σε περίπτωση που λόγω κατολίσθησης κλείσει ο δρόμος προς το λιμάνι του Αθηνιού. Από το 2018 που έχουν ολοκληρωθεί οι εγκρίσεις μελετών για 2 προβλήτες διαφυγής, μια μικρή στη Βλυχάδα κι μια μεγαλύτερη στον Κολούμπο, τώρα είπαν από την κυβέρνηση ότι μάλλον θα δοθεί χρηματοδότηση για τη μικρή στη Βλυχάδα.
2. Ειδικά για τα σχολικά κτίρια που παρουσίαζαν ρωγμές από πέρυσι ο Δήμος ζητούσε κατεπειγόντως ελέγχους, χωρίς μέχρι τώρα να υπάρχουν ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΕΣ απαντήσεις. Τώρα ο ΟΑΣΠ και το ΤΕΕ ξεκίνησαν εντατικές επιθεωρήσεις στα κτίρια των σχολικών μονάδων.
3. Ο Δήμος είναι κατά 60% υποστελεχωμένος. Η Δημοτική Αστυνομία είναι σχεδόν ανύπαρκτη στο νησί των 4 εκατομμυρίων τουριστών και ο Δήμος ζητά την επίσπευση των έργων προστασίας και υποστύλωσης των πρανών στην καλντέρα. Τώρα λένε θα τα επισπεύσουν.
4. Το Νοσοκομείο της Σαντορίνης είναι κατά 50% υποστελεχωμένο (δεν έχει παθολόγο, καρδιολόγο, παιδίατρο κ.α.). Ελπίζουμε να μας λυπηθούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.
5. Η ετήσια επιβατική κίνηση του Αεροδρομίου Θήρας έσπασε νέο ρεκόρ φέτος φθάνοντας σε 2.877.122 επιβάτες. Ο βασικός σχεδιασμός (Basic Design) του Αεροσταθμού της Fraport για το 2026 προέβλεπε αριθμό επιβατών 1.910.415, κι αυτός ο αριθμός είχε ξεπεραστεί από το 2017. Έχουν κάνει gates και τις εξόδους κινδύνου. Δεν επαρκούν οι χώροι στάθμευσης οχημάτων. Αλλά τη FRAPORT δεν την ενδιαφέρει αν οι επιβάτες ταλαιπωρούνται ή κάθονται στο πάτωμα το καλοκαίρι, όσο η αύξηση των χώρων στάθμευσης αεροσκαφών και των DUTY FREE.
Από τα παραπάνω συνάγουμε πόσο σωτήριος μπορεί να είναι ένας σεισμός για τη Σαντορίνη. Ειδικά αν -όταν θα αποσυρθεί η επίδειξη προστασίας (ΕΜΑΚ, κτλ)- επιδειχθεί η αναγκαία κυβερνητική μέριμνα και δεν μείνουν στα λόγια on camera.