ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Θέλουμε μαχόμενη Αριστερά

Συνελεύσεις

Με συνελεύσεις και εκδηλώσεις σε όλες τις πόλεις και τις γειτονιές - και στόχο τη συμμετοχή όλων των χιλιάδων αγωνιστών-τριών που ήταν παρόντες στις εκδηλώσεις και τη δράση σε όλο το διάστημα των αγώνων και της τεράμηνης προεκλογικής περιόδου - συνεχίζεται ο κύκλος της συζήτησης για το εκλογικό αποτέλεσμα και την οργάνωση των μαχών της επόμενης μέρας μετά και την κεντρική πολιτική εκδήλωση στο Πεδίο του Αρεως στην Αθήνα.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ

ΤΕΤΑΡΤΗ 4/7 1ο δημοτικό σχολείο Παλλήνης 7.30μμ

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ-ΦΙΛΑΔΕΛΦΙΑ- ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ-ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

ΠΕΜΠΤΗ 5/7 ΚΕΠ Ν. Ιωνίας 7.30μμ

ΧΑΛΑΝΔΡΙ-ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ-ΨΥΧΙΚΟ

ΠΕΜΠΤΗ 5/7 Στέκι Χαλανδρίου 7.30μμ

ΚΟΛΩΝΟΣ

ΠΕΜΠΤΗ 5/7 κτίριο 4ης κοινότητας (Λένορμαν) 7μμ

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ-ΓΚΥΖΗ

ΠΕΜΠΤΗ 5/7 πεζόδρομος έναντι 16ο Λύκειου 7μμ

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6/7 Στέκι Αριστερής Κίνησης 7.30μμ

ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ-ΘΗΣΕΙΟ-ΚΟΥΚΑΚΙ

ΤΡΙΤΗ 10/7 πλατεία Μερκούρη 7μμ

Συνεχίζουμε! Αντικαπιταλιστικά, μαχητικά, ενωτικά!

ΒΥΡΩΝΑΣ-ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ-ΠΑΓΚΡΑΤΙ

ΤΡΙΤΗ 10/7 Λαμπιδόνα 7.30μμ

ΖΩΓΡΑΦΟΥ

ΤΕΤΑΡΤΗ 11/7 8μμ

Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟ-ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ

ΤΕΤΑΡΤΗ 11/7 Βίλλα Στέλλα 8μμ

ΒΟΡΕΙΑ ΠΡΟΑΣΤΕΙΑ

ΠΕΜΠΤΗ 12/7 Σύλλογος Δασκάλων Μαρουσιού 7.30μμ


Με συμμετοχή εκατοντάδων αγωνιστών-τριών έγινε την Δευτέρα 2 Ιούλη στο Πεδίο του Αρεως, η μετεκλογική πολιτική εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Αθήνα.

Σε μια πλούσια συζήτηση που έληξε αργά το βράδυ το λόγο πήραν 15 συνολικά σύντροφοι και συντρόφισσες. Την εισήγηση εκ μέρους της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (μπορείτε να τη βρείτε, όπως και τις τοποθετήσεις στο σάιτ www.antarsya.gr) ανέπτυξε ο Παναγιώτης Σωτήρης, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στα αποτελέσματα μίλησε για μια αδύναμη κυβέρνηση, αλλά και για τις δυνατότητες του κινήματος:

“Μπορεί να προσπάθησαν να πουν ότι είναι κυβέρνηση μακράς πνοής, επαναδιαπραγμάτευσης όμως ήδη φαίνεται ότι θα είναι κυβέρνηση μνημονιακή και βαθιά αντιδραστική και αυταρχική. Το ρήγμα που άνοιξε ο λαϊκός ξεσηκωμός παραμένει ενεργό και μετά τις 17 Ιούνη” είπε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε επίσης στα μεγάλα αδιέξοδα στην ΕΕ. Συγκεκριμένα, όσον αφορά στην πρόσφατη σύνοδο τόνισε:

“Eπειδή υπήρξε πολύ μεγάλη διαφήμιση των αποφάσεων της τελευταίας συνόδου της ΕΕ. Επειδή ακόμα και δυνάμεις της αριστεράς όπως ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασαν στο σημείο να κατηγορούν την κυβέρνηση γιατί δεν μπόρεσε να πάρει περισσότερα σε αυτή τη σύνοδο. Στην πραγματικότητα και σε αυτή τη σύνοδο, δύο πράγματα φάνηκαν: Πόσο βαθιά αντιδραστικός είναι ο ρόλος της ΕΕ και πόσο βαθιά είναι η κρίση της ευροζώνης. Δεν πήραν μέτρα για να αλλάξουν ρότα, πήραν μέτρα απλώς και μόνο για να διασώσουν τις τράπεζες σε δύο μεγάλες οικονομίες. Και αν κανείς διαβάσει τα ίδια τα ανακοινωθέντα θα δει ότι στους αδύναμους κρίκους, όπως η Ελλάδα, η συνταγή είναι μια, λιτότητα.

Αλλωστε, οτιδήποτε συζητιέται σήμερα σαν διόρθωση της πολιτικής της ΕΕ είτε είναι το ευρωομόλογο σε συνδυασμό με τραπεζική ένωση είτε ο μεγαλύτερος συντονισμός των οικονομιών, πάντοτε από πίσω σημαίνει μνημόνια, πολύ μεγαλύτερη επιτροπεία, πολύ μεγαλύτερη και πιο συστηματική απαίτηση για επιβολή πολιτικών σε ρήξη με τις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Και αυτό πρέπει να το πούμε, και αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση σε ολόκληρο το λαϊκό κίνημα, καμιά αυταπάτη δεν πρέπει να έχουμε, καμιά αυταπάτη για τη δυνατότητα αυτής της ΕΕ να αυτομεταρρυθμιστεί. Ο μόνος δρόμος για τη σωτηρία των λαών και των εργαζομένων είναι η ρήξη με την ΕΕ, η έξοδος από το ευρώ και την ΕΕ”.

Βρισκόμαστε σε μια καμπή τόνισε ο Αντώνης Δραγανίγος: “Θα κριθούμε στην ικανότητά μας να αντιπαρατεθούμε με τη στρατηγική της αστικής τάξης στην περίοδο της κρίσης του καπιταλισμού, του ευρώ και της ευρωζώνης. Για μας η επικαιρότητα της αντικαπιταλιστικής πάλης, της επαναστατικής προοπτικής και ενός νέου σοσιαλισμού, κομμουνισμού που θα χειραφετήσει τον άνθρωπο από την πανούκλα της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης έρχεται στην ημερήσια διάταξη. Η στρατηγική χρειάζεται να μπει πιο αποφασιστικά στο τιμόνι” τόνισε.

Ο Γιάννης Ραχιώτης ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι “δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες για τις προθέσεις της δυτικής ελίτ. Το ευρώ και η ΕΕ δεν είναι το κοινό πολιτικό εγχείρημα, είναι το πολιτικό εγχείρημα των ελίτ του οποίου εμείς είμαστε τα θύματα”.

Ο Θανάσης Διαβολάκης τόνισε: “Συνιστούν τα αποτελέσματα των εκλογών ήττα για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ; Αν είχαμε μόνο το αποτέλεσμα της 17 Ιούνη θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για αποτυχία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να περάσει την πολιτική της γραμμή. Εχουμε, όμως, το αποτέλεσμα της 6ης Μάη, που δεν είναι τυχαίο. Ο κόσμος που ψήφισε την ΑΝΤΑΡΣΥΑ την ψήφισε για το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα και για τη στάση που είχε στους αγώνες. Αυτή είναι η κατεύθυνση που πρέπει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ να ακολουθήσει και το επόμενο διάστημα για να μπορέσει να αποτελέσει τη δύναμη εκείνη που θα μπει μπροστά στους αγώνες, στους αγώνες που θα καταφέρουν να αλλάξουν τα πράγματα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος πέρα από τους αγώνες και τη ρήξη με το σύστημα”.

Ο Πάνος Γκαργκάνας ξεκίνησε τονίζοντας ότι ούτε “η αστική τάξη είναι σε ισχυρότερη θέση μετά το διπλό γύρο εκλογών”, ούτε “ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε θέση να εκπληρώσει τις προσδοκίες του κόσμου που συσπείρωσε προεκλογικά”, συνδέοντας την απάντηση και στα δύο αυτά ερωτήματα με τη στάση τους όσον αφορά στο ευρώ:

“Θα την πληρώσουν”

“Η άρχουσα τάξη και τα κόμματά της έδωσαν τη μάχη των εκλογών θέτοντας το δίλημμα ευρώ ή θάνατος” τόνισε. “Και αυτήν την επιλογή θα την πληρώσουν γιατί την έκαναν ακριβώς την ώρα που η κρίση που σαρώνει την ευρωζώνη φτάνει στο υψηλότερο σημείο της. Οποιαδήποτε ελπίδα έχει ο Σαμαράς ή ο Βενιζέλος ή ο Κουβέλης που κάνει την τσόντα σε αυτήν την τρόικα, ότι το επόμενο διάστημα θα έχουν να διαχειριστούν την κρίση με το ευρώ να σημαίνει καλύτερες μέρες, είναι ανύπαρκτη. Διότι η κρίση της ευρωζώνης έχει φτάσει στις μεγαλύτερες διαστάσεις. Στην πρόσφατη σύνοδο αναγκάστηκαν να αποφασίσουν ότι χρηματοδοτούν ανοιχτά κατευθείαν τις τράπεζες, αυτό που έκαναν και πριν δηλαδή αλλά προσπαθούσαν να το ντύσουν ότι σώζουν λαούς. Τώρα αυτό το πρόσχημα έχει πέσει”.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αιχμάλωτος του διλήμματος 'ευρώ ή θάνατος', γιατί έχει διαλέξει το πρώτο σκέλος. Και αυτό είναι πολιτικός θάνατος. Μια αριστερά εγκλωβισμένη στο να βρει καλύτερη διαχείριση του ευρώ έχει υπογράψει την καταδίκη της. Και αυτό πρέπει να το έχουμε ξεκάθαρο στρατηγικά. Εχουμε την αντίφαση, του νικητή των εκλογών που κέρδισε τη ριζοσπαστικοποίηση του κόσμου, αλλά τον παγιδεύει σε αυτό το λάθος σκέλος του διλήμματος. Η προοπτική που έχουμε είναι αυτή η ριζοσπαστικοποίηση να ψάξει να βρει κανάλια να ξεφύγει από αυτό το δίλημμα. Και αυτό θα γίνει με ραγδαίους ρυθμούς με τη ριζοσπαστικοποίηση που απλώνεται σε όλη την Ευρώπη”.

“Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι σε θέση να βοηθήσει να γίνουν οι ανταρσίες που ωριμάζουν” κατέληξε. “Η σχέση μας δεν είναι με τους 20.000 που μείνανε πιστοί στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις 17 Ιούνη, είναι και με αυτούς που ψήφισαν στις 6 Μάη, και το 2010, και με πολύ περισσότερους, γιατί είναι σαφές ότι έχουμε δεσμούς με αγωνιστές που επέλεξαν να ψηφίσουν το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό μπορεί να μοιάζει ήττα στο πολιτικό επίπεδο, αλλά είναι δύναμη στο κινηματικό επίπεδο, έχουμε δεσμούς, θα παλέψουμε μαζί τους, γιατί είμαστε ενωτικοί. Οι πρωτοβουλίες πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα για να βάλουμε σε κίνηση όλο αυτόν τον κόσμο, να μπορεί να στηρίξει πρωτοπόρους αγώνες, όπως στη Χαλυβουργία, να μπούμε μπροστά και να ενώσουμε όλους τους αγωνιστές είτε ψηφίσαν ΣΥΡΙΖΑ είτε ΚΚΕ-και το ίδιο ισχύει για το αντιφασιστικό μέτωπο.

Ο Κώστας Παπαδάκης, αφού άσκησε κριτική σε μια σειρά από ζητήματα για τα αποτελέσματα των εκλογών και τη στάση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τόνισε : “Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι εδώ, οι αντικαπιταλιστές ποτέ δεν εξαρτούσαν την παρουσία τους στο κίνημα από τις κάλπες, θα είναι και αύριο στους αγώνες. Δεν καθόμαστε παθητικοί θεατές, όπως καθόμασταν από τις 6 Μάη και μετά να παρακολουθούμε το ΣΥΡΙΖΑ πόσο δεξιά πηγαίνει, αλλά είμαστε στο δρόμο, βάζουμε το δικό μας πρόγραμμα” προσθέτοντας ότι “ήταν πρακτική δεοντολογικά απαράδεκτη, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου να δημοσιεύονται από υποψηφίους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ κείμενα που υπονόμευαν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη βάση πολιτικών διαφωνιών που γνώριζαν οι ίδιοι που κατέθεταν την υποψηφιότητά τους”. Κατέληξε, λέγοντας: “Είμαι και πάλι αισιόδοξος, γιατί έχουμε το δικαίωμα στην ελπίδα, όσο εργαζόμαστε για τη βεβαιότητα που τη γεννάει. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι παιδί αυτής της βεβαιότητας, είναι ο καρπός 40 χρόνων αντικαπιταλιστικού κινήματος στην Ελλάδα, δεν ηττήθηκε, προχωρεί και συντεταγμένη θα νικήσει” .

“Η κατάθεση απόψεων και ο ουσιαστικός διάλογος που ξεκινάει ανοιχτά στη σημερινή διεργασία πρέπει να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα με νηφαλιότητα, αλλά και με αυτοπεποίθηση στις δυνατότητες του εργατικού κινήματος, του λαού μας, να προσανατολισθεί ταξικά και να αναζητήσει αγωνιστικές διεξόδους με την παρέμβασή τους στις εξελίξεις” ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Χρήστος Μπίστης τονίζοντας στη συνέχεια ότι:

“Αναντικατάστατος"

“Ο ρόλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι περισσότερο αναντικατάστατος από κάθε άλλη φορά. Δεν πρέπει την απώλεια ψήφων στις 17 του Ιούνη να την αντιμετωπίσουμε με ένα κοινοβουλευτικό κρετινισμό που το κύριο βάρος το δίνει στη μεγέθυνση ή τη σμίκρυνση του εκλογικού αποτελέσματος. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τους αγώνες των τελευταίων χρόνων, αλλά και με τις εκλογικές της παρεμβάσεις έχει αποκτήσει μια αναγνωρισιμότητα, μια φερεγγυότητα, ένα ακροατήριο, σχέσεις με εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, αποτελεί ένα ορατό τρίτο πόλο, μια παρακαταθήκη για τις αναμετρήσεις και τους αγώνες που έρχονται”.

“Χρειαζόμαστε άμεσα πρωτοβουλίες κοινής δράσης. Ούτως ή άλλως τα μέτωπα θα ανοίξουν από την πλευρά της κυβέρνησης, ήδη ακούμε για ΟΣΕ, για Αγροτική, για ΔΕΗ, τα μέτωπα είναι μπροστά μας, όπως επίσης το μέτωπο εναντίον του φασιστικού φαινομένου” είπε ανάμεσα σε άλλα ο Δημήτρης Σαραφιανός. “Ο κίνδυνος του σεχταρισμού είναι εξαιρετικά επικίνδυνος στο να οδηγήσει ακόμα και εκεί που υπάρχουν κοινωνικά σχήματα στα οποία ηγεμονεύει η αντίληψη της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, αλλά συμμετέχουν πολλαπλά στρώματα της αριστεράς που μπορεί να ψήφισαν και ΣΥΡΙΖΑ και πολλοί επίσης πολύ κοντά σε μας άνθρωποι το έκαναν, αν μπούμε στη λογική του διαχωρισμού μεταξύ όλων αυτών των κοινωνικών σχημάτων, στη λογική του διαχωρισμού απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, τεχνητά, οργανωτικά αντί για πολιτικά, τότε θα βρεθούμε σε χειρότερη θέση...Μαζί με αυτόν τον κόσμο να βάλουμε τις κοινές δράσεις στους κοινωνικούς χώρους, αλλά και να συζητάμε πολιτικά χωρίς να ανατρέπουμε την πολιτική μας αυτοτέλεια”.

“Ούτε ενσωμάτωση ούτε σεχταρισμός, εμπρός στην κατεύθυνση που έχει οδηγήσει την ΑΝΤΑΡΣΥΑ να είναι ένας πραγματικός αντικαπιταλιστικός πόλος που μπορεί να παράγει αποτελέσματα στο πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο” τόνισε τελειώνοντας την ομιλία του.

Επίσης, στη συζήτηση, εκ μέρους του ΕΕΚ μίλησε ο Γρηγόρης Δαφνής, εκ μέρους της Κ.Ο Ανασύνταξη ο Βασίλης Θεοφανόπουλος, ενώ το λόγο πήρε και ο Τάσος Σταυρόπουλος από το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής.