Απεργία στα Ξενοδοχεία

Σημαντική απεργία στο μέσο της τουριστικής περιόδου πραγματοποίησαν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι την Τετάρτη 27/6 διαμαρτυρόμενοι για την καταγγελία της Συλλογικής τους Σύμβασης από τους ξενοδόχους. Τα αφεντικά του τουρισμού παρά την αύξηση των κερδών τους πέρσι -αύξηση που ξεπέρασε με τα δικά τους στοιχεία το 20%- αποφάσισαν να μειώσουν μονομερώς τους μισθούς από 18% και πάνω. Χρησιμοποιώντας τους μνημονιακούς εφαρμοστικούς για την μετενέργεια κατήγγειλαν την ΣΣΕ και άρχισαν τους εκβιασμούς για υπογραφή ατομικών συμβάσεων.

Όμως οι συνθήκες γαλέρας στα ξενοδοχεία δεν σταματάνε μόνο στις ΣΣΕ. Απολύσεις, απλήρωτα δεδουλευμένα, μαύρη εργασία, συμπληρώνουν μια εικόνα εργασιακού μεσαίωνα.

Αυτός είναι και ο λόγος που εκατοντάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν από τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγείτου μέχρι το Υπουργείο Eργασίας και από εκεί στα γραφεία της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις. Ωστόσο εμφανής ήταν η έλλειψη συντονισμού από την πλευρά της ομοσπονδίας των Ξενοδοχουπαλλήλων ΠΟΕΕ -ΥΤΕ που αφού ανέστειλε τις Γενικές Συνελεύσεις την προηγούμενη εβδομάδα και τις περιφρουρήσεις στις ξενοδοχειακές μονάδες την ημέρα της απεργίας, στην συνέχεια προσπάθησε να απομονώσει και τις απεργιακές συγκεντρώσεις για να βγάλει στο τέλος το συμπέρασμα πως “ο κόσμος δεν τραβάει” και τελικά να αναστείλει την 48ωρη απεργία που η ίδια είχε ανακοινώσει για τις 10-11 Ιούλη.

Όμως η παρουσία των εργαζόμενων από τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της Αθήνας από τα Sofitel, το Lydra Marriot, το Olympic Royal, το Metropolitan, το Caravel με πανό αλλά και εκατοντάδες μεμονωμένους εργαζόμενους από άλλα ξενοδοχεία της Αθήνας έδειξε πως παρά την προσπάθεια να καταλαγιάσουν την οργή του κόσμου, όλοι βλέπουν πως την επόμενη περίοδο οι επιθέσεις θα κλιμακωθούν και οι εργαζόμενοι έχουν να οργανώσουν την αντίσταση.

Η απάντηση του εκπροσώπου των ξενοδόχων Ρέτσιου πως δεν γίνεται να συνεχίσουν με τις ίδιες ΣΣΕ αποδεικνύει πως η δήλωση του προέδρου του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων της Αθήνας Νίκου Παπαδημητρίου για ένα καυτό καλοκαίρι πρέπει να γίνει πραγματικότητα.

“Στο Olympic Royal βρισκόμασταν σε επίσχεση εδώ και καιρό λόγω των απλήρωτων δεδουλευμένων. Χτες όμως η διοίκηση έκανε και την πρώτη απόλυση. Δεν μπορούμε να μείνουμε με τα χέρια δεμένα. Δεν μπορούμε να δεχτούμε απολύσεις. Καμιά μείωση θέσεων εργασίας και καμιά μείωση αποδοχών. Πλέον ο αγώνας μας γίνεται μονόδρομος. Την επόμενη περίοδο πρέπει να δούμε πώς θα οργανωθούμε και θα συντονιστούμε ως κλάδος για να μην μείνουμε μόνο σε μια 24ωρη συμβολική απεργία αλλά να προχωρήσουμε σε σκληρές απεργιακές κινητοποιήσεις που θα παγώσουν τα ξενοδοχεία”, τόνισε μιλώντας στην Ε.Α. ο Σπύρος Πετρολέκας που βρέθηκε στην διαδήλωση.

Σε προκήρυξη που εξέδωσε η Εργατική Αλληλεγγύη Ξενοδοχοϋπαλλήλων στα Χανιά αφού αναδεικνύεται το μέγεθος της επίθεσης στα ξενοδοχεία όλης της Κρήτης τονίζεται η αναγκαιότητα για συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων. “Δυστυχώς και στην Κρήτη και κυρίως στα Χανιά η απαξίωση της απεργίας από την πλευρά της Ομοσπονδίας οδήγησε στο να μην κλείσει κανένα ξενοδοχείο και τελικά να μην γίνει συγκέντρωση και διαδήλωση. Ωστόσο είναι εμφανές πως όλοι οι εργαζόμενοι στον κλάδο νιώθουν τεράστια ανασφάλεια και θέλουν απαντήσεις και δράσεις. Πρέπει να περάσουμε σε Γενικές Συνελεύσεις να ενημερώσουμε τους συναδέλφους και να μην αφήσουμε από εδώ και πέρα καμιά επίθεση αναπάντητη καμιά ευκαιρία για κινητοποιήσεις να πάει χαμένη, καμιά ανεκμετάλλευτη δυνατότητα να οργανώσουμε την αντίσταση. Ξέρουμε καλά πως οι εργοδότες θέλουν να μονιμοποιήσουν την κατάργηση του 8ωρου, των επιδομάτων, των αδειών, της μαύρης και απλήρωτης εργασίας, εμείς έχουμε την δύναμη να τους σταματήσουμε”, τόνισε μιλώντας στην Ε.Α. η Μαρία Καλιτσουνάκη, ξενοδοχοϋπάλληλος από τα Χανιά.