100 μέρες απεργία PHONE MARKETING

Οδός Εργασίας 2, είναι η διεύθυνση της Phone Marketing και οι εργαζόμενοι εδώ και 105 μέρες έχουν αλλάξει την ταμπέλα στο δρόμο και την έχουν μετατρέψει σε οδό Εκ Περιτροπής Εργασίας, σε μια ειρωνική απάντηση στην εργοδοσία που θέλει να τους μετατρέψει σε εργαζόμενους της μιας μέρας με μισθό 140 ευρώ.

Εκατοντάδες συμπαραστάτες βρέθηκαν έξω από την πύλη της εταιρίας την Παρασκευή 28/6, την ημέρα που συμπληρώνονταν 100 μέρες απεργίας, μετά και από πρόταση του κλαδικού σωματείου ΣΕΤΥΠ και μιας σειράς πρωτοβάθμιων επιχειρησιακών σωματείων όπως της Intracom, της Wind κ.α. που συναντήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα σε έναν πρώτο συντονισμό των τηλεπικοινωνιακών σωματείων.

“Στην επιχείρηση εργαζόμαστε 35 περίπου άτομα εκ των οποίων η τεράστια πλειοψηφία γυναίκες αφού μόλις 6 άνδρες είναι εργαζόμενοι. Μεταξύ μας υπάρχουν μητέρες με τεράστιες ανάγκες, χωρίς φυσικά να υπάρχει καμιά ευαισθησία από την πλευρά της εργοδοσίας”, τόνισε μιλώντας στην Ε.Α. η Ελίζα Λαφαζάνη, εργαζόμενη στην Phone Marketing. “Για ενάμισι χρόνο είχαμε καθυστερήσεις πληρωμών που προσπαθούσαμε να τις αντιμετωπίσουμε ο κάθε εργαζόμενος ξεχωριστά, με τεράστιες δυσκολίες. Όμως στις 19 Μάρτη, όταν ο “καλός” μας εργοδότης Χρυσοχόος αποφάσισε ότι μπορεί να τραβήξει την επίθεση ακόμα πιο πέρα και να αποφασίσει πως μπορούμε να ζούμε με μια μέρα εργασίας και με 140 ευρώ μισθό καταλάβαμε πως δεν πήγαινε άλλο.

Με την βοήθεια του ΣΕΤΥΠ στήσαμε εργασιακή επιτροπή και μετά από λίγο σωματείο για να αντιμετωπίσουμε τα νομικά ζητήματα. Αντιδράσαμε όλες μαζί και -παρά του ότι δεν είχαμε καμιά συνδικαλιστική εμπειρία- οργανωθήκαμε και αποφασίσαμε με Γενική Συνέλευση να περάσουμε σε απεργία μέχρι να πάρει ο Χρυσοχόος πίσω το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας. Στήσαμε απεργιακό ταμείο.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να σπάσουμε την τρομοκρατία και την προσπάθεια της διοίκησης να σπάσει την απεργία ερχόμασταν κάθε μέρα για περιφρούρηση και μετά κάναμε Γενική Συνέλευση. Τώρα πλέον, αφού αποτρέψαμε και τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που προσπάθησε να στήσει η εργοδοσία, τους κάναμε να καταλάβουν πως δεν μπορούν να σπάσουν την απεργία παρά μόνο να κάτσουν να μας ακούσουν. Χαιρόμαστε που φτάνουμε σήμερα τις 100 μέρες απεργίας γιατί έχουμε δείξει πόσο δυνατές μπορούμε να είμαστε. Ελπίζουμε να μην πάμε στις 200 μέρες, αλλά είμαστε έτοιμες και για αυτό. Εμείς έχουμε κάνει προτάσεις για υπογραφή συλλογικής σύμβασης αλλά φυσικά ο εργοδότης αντιδρά. Ξέρουμε πως αυτή η αντίδραση δεν είναι μόνο από την μεριά του Χρυσοχόου αλλά από όλα τα αφεντικά του κλάδου που ξέρουν καλά πως αν εμείς υπογράψουμε ΣΣΕ τότε θα αναγκαστούν να υπογράψουν και αυτοί. Οι Χαλυβουργοί είναι παράδειγμα για εμάς και εμείς θέλουμε να είμαστε παράδειγμα για άλλους. Βλέπουμε πως ανάβουν σπίθες παντού που φουντώνουν την αντίσταση. Εμείς είναι σίγουρο πως δεν κάνουμε πίσω”.