Μαθητές Anticapitalista: Πολεμάμε και τραγουδάμε!

ΣΑΒΒΑΤΟ 14/7 Νομική Σχολή

3μμ Καπιταλισμός και εκπαίδευση l 5μμ Για ποια κοινωνία παλεύουμε; l 7μμ Η πάλη ενάντια στην καταπίεση – Όχι στο φασισμό τον ρατσισμό και την ομοφοβία l 9μμ Συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα


Μονοήμερο φεστιβάλ με συζητήσεις και συναυλία ετοιμάζουν οι μαθητές Anticapitalista για τις 14 Ιούλη στη Νομική Σχολή Αθήνας. Έχουν ήδη κυκλοφορήσει αφίσα και προκήρυξη για συμμετοχή.

Η προκήρυξη αναφέρει: «Μετά από δύο χρόνια μνημόνιο η Ελλάδα έχει γίνει επίκεντρο, όχι μόνο λόγω του χρέους και των πακέτων λιτότητας, αλλά κυρίως λόγω της αντίστασης, των απεργιών, των διαδηλώσεων και των καταλήψεων στο Σύνταγμα και στις άλλες πλατείες που έχουν κάνει τους διαδηλωτές σε όλο τον κόσμο να δηλώνουν “We are all Greeks”.

Οι μαθητές είμαστε κομμάτι αυτού του κινήματος που έριξε την κυβέρνηση του Παπανδρέου και του Παπαδήμου, που έδωσε στις τελευταίες εκλογές πρωτοφανή ποσοστά στην αριστερά και που θα συνεχίσει τις μάχες για να ανατρέψει τη νέα κυβέρνηση του Σαμαρά. Στο μαθητικό μονοήμερο των μαθητών Anticapitalista σας καλούμε όλους και όλες να συμμετέχετε για να συζητήσουμε τις εμπειρίες μας από τη συμμετοχή μας στο κίνημα και να οργανώσουμε τη συνέχεια των μαχών μας στα σχολεία μας.

Θα συζητήσουμε όλοι μαζί πώς μπορούμε να παλέψουμε ενάντια στην καταπίεση. Πώς θα καταφέρουμε να διώξουμε τους νεοναζί από τα σχολεία μας. Θα συζητήσουμε με τι επιχειρήματα μπορούμε να αποκρούσουμε τις ρατσιστικές ιδέες.

Με ποιόν τρόπο θα καταφέρουμε ενωμένοι ντόπιοι και μετανάστες να αντιμετωπίσουμε τον κοινό εχθρό: τους καπιταλιστές και τις κυβερνήσεις τους.

Θα κουβεντιάσουμε ακόμα για τις μάχες που έχουμε να δώσουμε ενάντια στις περικοπές του μνημονίου που διαλύει τα σχολεία μας. Θα ανταλλάξουμε ιδέες για το με ποιόν τρόπο μπορούμε να παλέψουμε για δημόσια και δωρεάν παιδεία, για βιβλία σε όλα τα παιδιά, για μην επιτρέψουμε να περάσουν άλλες επιθέσεις στα σχολεία μας, αλλά και για να τους αναγκάσουμε να πάρουν πίσω όλες τις επιθέσεις των τελευταίων δύο χρόνων. Για το πώς θα φτάσουμε να πετύχουμε ότι η εκπαίδευση θα λειτουργεί με βάση τις ανάγκες μας και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών.

Επίσης, θα συζητήσουμε για το όραμα μας για μια άλλη κοινωνία. Για το αν μπορεί να υπάρξει μια κοινωνία, χωρίς φτώχεια, πολέμους και ρατσισμό. Για το με ποιόν τρόπο μπορούμε να απαλλαγούμε οριστικά από αυτό το σύστημα που διαλύει τις ζωές μας και για το αν μπορούμε να φτάσουμε σε μια κοινωνία που θα αποφασίζει δημοκρατικά και θα λειτουργεί με βάση τις ανάγκες της πλειοψηφίας και όχι με βάση τα κέρδη των καπιταλιστών.

Σ’ αυτή την περίοδο της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης και των μεγάλων αγώνων που δίνει όλη η εργατική τάξη, εμείς οι μαθητές, ενωμένοι με τους καθηγητές και τους γονείς μας μπορούμε να νικήσουμε.

Το μονοήμερο των Anticapitalista θα μας βοηθήσει να έρθουμε σε επαφή με τις επαναστατικές ιδέες και να είμαστε πιο δυνατοί από το Σεπτέμβρη για όλες τις μάχες που θα έχουμε να δώσουμε μέσα στα σχολεία μας».

Μετά τις συζητήσεις θα ακολουθήσει συναυλία στις 9 μμ με τη συμμετοχή των μαθητικών συγκροτημάτων: El Toxico, Τρύπιες Πελότες, Lordos και άλλων.


Μέχρι τώρα έχουμε κάνει ένα μάζεμα για την οργάνωση του Μονοήμερου, ενώ έχουν ξεκινήσει οι αφισοκολλήσεις. Καλούμε παιδιά από τα σχολεία μας, αλλά και μέσα από τον κύκλο μας.

Προσπαθούμε να κάνουμε πολιτική κουβέντα με όλους για να έρθουν στις συζητήσεις και στη συναυλία με τα συγκροτήματα. Εγώ το έχω πει σε παιδιά από το 1ο Λύκειο του Ταύρου, αρκετοί μου έχουν πει ότι θα έρθουν, το βρίσκουν καλή ιδέα.

Η συζήτηση που με ενδιαφέρει πιο πολύ είναι η αντιμετώπιση του φασισμού, αλλά και η συζήτηση για την ανατροπή του καπιταλισμού, για την επανάσταση.

Μιχάλης Τσιμογιάννης