Η Αντίσταση στους Νεοναζί συντονίζεται

Πανελλαδική σύσκεψη κατά των ρατσιστικών και φασιστικών επιθέσεων κάλεσε η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή το Σάββατο 30 Ιούνη στο Πνευματικό Κέντρο Αθήνας όπου συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν να μπουν νέοι στόχοι για το προχώρημα του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος μετά τις εκλογές και την είσοδο των νεοναζί της Χρυσής Αυγής στη Βουλή.

“Σήμερα βλέπουμε να επιβεβαιώνεται αυτό που έλεγε η ΚΕΕΡΦΑ προεκλογικά ότι η φασιστική απειλή παραμονεύει, αποτελώντας ίσως τη θλιβερότερη πολιτική εξέλιξη από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα», είπε η Έμμυ Τζίβα μέλος του συντονιστικού της ΚΕΕΡΦΑ και συνδικαλίστρια από τις τράπεζες που συντόνισε τη συζήτηση.

«Είμαστε εδώ σήμερα εκπρόσωποι από μία σειρά πόλεις και γειτονιές και στόχος μας είναι να δώσουμε συνέχεια στο αντιφασιστικό κίνημα και να πετύχουμε νίκες”, είπε ο Πέτρος Κωνσταντίνου Συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ. “Ξέρουμε ότι έχουμε απέναντί μας μια αδύναμη κυβέρνηση που παίζει το χαρτί του ρατσισμού για να διαιρέσει την εργατική τάξη και για αυτό η Χρυσή Αυγή επιτίθεται σε κομμάτια εργαζόμενων μεταναστών, όπως έγινε στους ψαράδες στο Πέραμα. Χρειάζεται αντιμετώπιση που ενώνει όλη την αριστερά και όλο το κίνημα, βάζοντας το στόχο της πλήρους απομόνωσης των φασιστών.

Χρειάζεται μαζική πολιτική δράση, να κερδίσουμε συνειδήσεις, να εξηγήσουμε τι είναι οι νεοναζί, ότι είναι οι συνεργάτες των μπάτσων ενάντια στα κινήματα. Δεν αντιμετωπίζουμε τη Χρυσή Αυγή ως νόμιμο πολιτικό κόμμα αλλά ως συμμορία εγκληματιών και τα γραφεία τους ως ορμητήρια για αυτές τις επιθέσεις. Το επόμενο διάστημα θα πάμε για μεγάλες διαδηλώσεις και ταυτόχρονα θα απαντάμε με αποφασιστικότητα απέναντι σε κάθε επίθεση που γίνεται στις γειτονιές.

Φεστιβάλ

Το επόμενο διάστημα προτείνουμε ανοιχτές συνελεύσεις –συγκεντρώσεις της ΚΕΕΡΦΑ και της Ένωσης Μεταναστών Εργατών σε όλες τις γειτονιές. Στις 14 Οκτώβρη στην Τεχνόπολις στο Γκάζι θα οργανώσουμε ένα μεγάλο φεστιβάλ «καλλιτέχνες ενάντια στους Νεοναζί» και μία μεγάλη πανελλαδική συνέλευση. Δεν θεωρούμε ότι οι φασίστες είναι ανίκητοι. Πάμε για μαζική πολιτική δράση με κέντρο τα σχολεία σε σύνδεση με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Σταθμός θα είναι η παρουσία μας στη ΔΕΘ όπου η ΚΕΕΡΦΑ και η ΕΜΕ θα ανέβει με πολλά πούλμαν».

Η Ραμπάμπ Χασάν, μέλος της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδος, της Αιγυπτιακής Κοινότητας και του Κινήματος της “6ης Απρίλη” της Αιγύπτου είπε: «Παρόλο που γεννήθηκα στην Ελλάδα και εγώ και πάρα πολλοί άλλοι κυκλοφορούμε με άδεια παραμονής, είμαστε αναγκασμένοι να τις ανανεώνουμε κάθε δύο χρόνια και να αγοράζουμε τα ένσημα που λείπουν. Υπάρχουν και άλλοι που έχουν φτάσει 30 χρονών και θεωρούνται παράνομοι γιατί δεν έχουν χαρτιά. Δεν μπορώ να γράψω φέτος το παιδί μου στον παιδικό σταθμό γιατί ο Σαμαράς είπε ότι δεν θα γράφονται τα παιδιά των μεταναστών. Ζούμε πολύ κρίσιμες στιγμές και χαίρομαι πολύ που είμαστε ενωμένοι και να ξέρετε ότι τους νεοναζί θα τους αποτελειώσουμε».

Ο Τζαβέντ Ασλάμ πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας και της Ένωσης Μεταναστών Εργατών είπε: «Κάθε μέρα έχουμε χτυπημένους από φασίστες με τελευταία αυτή που έγινε χτες στο Αιγάλεω. Η Πακιστανική Κοινότητα, η ΕΜΕ και η ΚΕΕΡΦΑ εδώ και τρία χρόνια δίνουμε συνέχεια τη μάχη για απάντηση στις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής, όπως κάναμε στη Χαλκίδα, το Αιγάλεω, τη Νίκαια, το Περιστέρι. Για τους μετανάστες έχει σημασία να υπάρχουν επιτροπές σε κάθε πόλη και γειτονιά για να υπάρχει συνεργασία και να μπορούμε να απαντάμε αμέσως στις επιθέσεις. Χρειάζεται να οργανωθούμε από πριν και να μην περιμένουμε κάποιος φασίστας να μας χτυπήσει. Είμαστε δυνατοί, είμαστε εδώ και θα τους σταματήσουμε ακόμα και αν έχουν τη στήριξη της αστυνομίας».

Ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος από το Κίνημα «Δεν Πληρώνω», πρόσθεσε ότι δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι το 7% που τους ψήφισε είναι ακροδεξιοί και φασίστες. Πάρα πολλοί πιστεύουν ότι θα μπει στη Βουλή η ΧΑ και θα χτυπήσει το πολιτικό κατεστημένο. «Πρέπει να τους αποδομήσουμε ιδεολογικά όπως πολύ καλά κάνει η ΚΕΕΡΦΑ αλλά και στην πράξη. Χρειάζονται κοινές συνελεύσεις και οι μετανάστες να ανοιχτούν με τη συμμετοχή τους σε έναν πολύμορφο κινηματικό αγώνα ενάντια στο υπαρκτό πρόβλημα της φασιστικής απειλής».

Ο Μοχάμετ, Αιγύπτιος ψαράς ενημέρωσε ότι 6000 αιγύπτιοι ψαράδες έρχονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα ύστερα από συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου. «Η σύμβαση που υπογράφουμε λέει να δουλεύουμε 8 ώρες αλλά δουλεύουμε 24 ώρες χωρίς να παίρνουμε το μισθό που προβλέπει η σύμβαση και χωρίς στέγη. Ζούμε 6 άτομα σε ένα καϊκι 17 μέτρα στα Κρι Κρι ζούνε 13 άτομα. Στη Νάξο οι ψαράδες ήταν απλήρωτοι για δύο μήνες, πήγαν στο Λιμενικό και τους είπαν δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα να φύγετε».

Η Αλεξάνδρα Μαρτίνη από την ΚΕΕΡΦΑ ΑΣΚΤ πρότεινε οι σχολές να γίνουν κέντρα οργάνωσης του αντιφασιστικού κινήματος στη γειτονιά τους και να εξορμούν στις περιοχές τους, ακολουθώντας το παράδειγμα της ΑΣΟΕΕ και του Μαθηματικού, όπου έγιναν φασιστικές επιθέσεις.

Αιτίες

Ο Ρεζά Γκολαμί από την Επιτροπή Αφγανών Προσφύγων μίλησε για τις αιτίες της μετανάστευσης “προκειμένου να γλυτώσουν τον πόλεμο, τη φτώχεια και την εξαθλίωση, γιατί δεν έχουν ένα ποτήρι νερό. Ήρθαμε εδώ για να ζήσουμε σε δημοκρατία και όχι σε ζούγκλα. Κανένας μετανάστης δε μισεί τον Έλληνα γιατί θέλει να ζήσει σε αυτή τη χώρα”.

Ο Διονύσης Πανταζόπουλος εκπροσωπώντας τη Ζ’ ΕΛΜΕ τόνισε : “Οσες φορές τα προηγούμενα χρόνια προσπαθούσαμε να δείξουμε ότι υπάρχει φασιστική απειλή θεωρούμασταν γραφικοί. Σήμερα φτάσαμε πολλοί να καταλαβαίνουν ότι η ΚΕΕΡΦΑ επιβεβαιώνεται. Είχαμε συνέλευση στην ΕΛΜΕ μου και συζητήσαμε τη σημερινή συνάντηση αλλά αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ έβαλε ως πρόταση από Σεπτέμβρη όλες οι ΕΛΜΕ να οργανώσουν σεμινάρια και ενημερωτικές συναντήσεις ώστε να ξεκινήσει η ίδια η εκπαιδευτική κοινότητα μια προσπάθεια αντιστροφής αυτής της κατάστασης”.

“Ημουν μάρτυρας μιας επίθεσης που έγινε στο σταθμό ΗΣΑΠ Αττικής, όπου 20 πιτσιρίκια της Χρυσής Αυγής χτυπάγανε με σιδηρογροθιές και ρόπαλα όποιον μετανάστη έβλεπαν μπροστά τους”, είπε άλλος σύντροφος. “Το σκηνικό ήταν φριχτό γιατί ήταν δολοφονική ενέργεια. Αυτό που είδα ήταν πραγματικά η χειρότερη μορφή ανθρώπινης έκφρασης. Προτείνω κάθε μέρα να κάνουμε καταγγελία σε όλους τους χώρους εργασίας όπου υπάρχουν επιθέσεις στους μετανάστες και να οργανώνουμε συγκεντρώσεις στις γειτονιές μας για να τους διώξουμε από παντού”.

Ο Σταύρος Φωνικάκος, απεργός Χαλυβουργός έδωσε μία άλλη διάσταση στη συζήτηση διαβάζοντας μερικούς στίχους. Στη συνέχεια ο Μανώλης από την ΚΕΕΡΦΑ Ρέθυμνο τόνισε ότι έχει ήδη ξεκινήσει πρωτοβουλία ενάντια στα γραφεία που ετοιμάζονται να ανοίξουν οι νεοναζί εκεί και συμπλήρωσε ότι: “Η πραγματική απάντηση μπορεί να έρθει μόνο από την αριστερά, γιατί μπορεί να ενώσει όλα τα κομμάτια της εργατικής τάξης αλλά και έχει τη δυνατότητα να απαντήσει στο ρατσισμό και το φασισμό”.

“Κάθε μέρα με παίρνανε τηλέφωνα και μου λέγανε για επιθέσεις που έγιναν στους Πακιστανούς”, είπε ο Ασίφ από την ΚΕΕΡΦΑ Νίκαιας. “Τα παιδιά ρωτούσαν τι να κάνουμε και πώς να απαντήσουμε, αφού η αστυνομία τους προστατεύει. Τους εξηγήσαμε ότι πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί με την αριστερά και όλο τον κόσμο που είναι μαζί μας γιατί οι φασίστες είναι πολύ λίγοι. Τώρα οργανώνουμε ένα μεγάλο συλλαλητήριο στη Νίκαια για να δείξουμε ότι στην πόλη μας δε χωράνε οι φασίστες”.

“Η κινητοποίησή μας το Σάββατο το πρωί στην πλατεία του Αγ. Νικόλα στη Νίκαια έπαιξε ρόλο στο να μην υλοποιήσουν οι φασίστες την απειλή τους να διώξουν τους Πακιστανούς από τα μαγαζιά τους”, είπε ο Θανάσης Διαβολάκης Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά. “Η Χρυσή Αυγή αναπαράγει αυτά που λέει η τηλεόραση και οι υπουργοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Χρειάζεται να δοθεί απάντηση σε αυτά τα επιχειρήματα. Στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι πρόθυμοι οι εργοδότες να διώξουν κάποιον που παίρνει 12 ευρώ την ώρα και να πάρουν κάποιον με 6 ευρώ. Δε σημαίνει ότι ο ένας θα σπάει το κεφάλι του άλλου. Αν δεν έχουμε δουλειές σήμερα, δε φταίνε οι μετανάστες, φταίνε αυτοί που κλείνουν τα εργοστάσια. Ο αγώνας ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό είναι ο δικός μας αγώνας για μια καλύτερη ζωή για να ανατρέψουμε τα μνημόνια και την αντεργατική πολιτική. Πρέπει να στήσουμε αντιφασιστικές πρωτοβουλίες σε κάθε γειτονιά”.

“Μέσα σε ένα μήνα οργανώσαμε μια συναυλια με 300 μαθητές από όλα τα σχολεία του ζωγράφου και γονείς, παρά το γεγονός ότι οι χρυσαυγίτες μας σκίσανε τις αφισες”, είπε η Νεφέλη από το 3ο Λύκειο Ζωγράφου. “Ελπίζουμε η πρωτοβουλία μας να απλωθεί σε όλα τα σχολεία και να κερδίσουμε και τους γονείς και τους καθηγητές”.

Κοινή δράση

Ο Βασίλης από την Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό Ζωγράφου είπε ότι χρειάζεται κοινή δράση όλων των αντιρατσιστικών πρωτοβουλιών για να δημιουργηθεί ένα κοινό αντιφασιστικό μέτωπο”. Ο Δημήτρης από την Αντιναζιστική Πρωτοβουλία Πειραιά μίλησε για τη φασιστική τρομοκρατία που υπάρχει και μέσα στα σχολεία και ενημέρωσε για την εκδήλωση που οργανώνει η Πρωτοβουλία αυτή την εβδομάδα.

Στη συνέχεια η Φανή από τη Χαλκίδα έκανε την πρόταση να γίνει στη Χαλκίδα ένα διήμερο αντιρατσιστικό Φεστιβάλ με τη συμμετοχή μεταναστών που να περιλαμβάνει και συζητήσεις για το θέμα του ρατσισμού. Τονίζοντας ότι “χωρίς αντικαπιταλιστικό αγώνα δεν υπάρχει αντιφασιστικός αγώνα και δεν εννοώ καταγγελίες εννοώ πρωτοβουλίες πρακτικές”.

Η Αρτεμις, φοιτήτρια από το Ρέθυμνο, έδωσε την εικόνα της συγκρότησης αντιφασιστικής πρωτοβουλίας που έχει μέσα την ΚΕΕΡΦΑ, τα συνδικάτα, τους διοικητικούς του πανεπιστημίου που συλλογικά βγάζει αποφάσεις και οργανώνει δράσεις. Οι καθηγητές πήραν την απόφαση να φτιάξουν ένα DVD με αντιφασιστικό υλικό που θα το προβάλουν στους μαθητές. “Θα αντιμετωπίσουμε τη Χρυσή Αυγή με το δρόμο, με το κίνημα, με το κεφάλι ψηλά, μέχρι να κάνουμε πράξη την προοπτική που όλοι ονειρευόμαστε”, είπε.

Ο Λάμπης Χατζιάπης από τη Λαϊκή Συνέλευση Νέας Φιλαδέλφειας τόνισε ότι “Πάνε τα ΜΜΕ να μας κάνουν να μισήσουμε αυτό που ήμασταν, χώρα μεταναστών. Ο ναζισμός τρεφεται με το αίμα και τη βία.

Είμαστε σε έναν πόλεμο ανοιχτό και χρειάζεται να προσέξουμε πώς θα τον κάνουμε”.

“Ετοιμαζόμαστε να κάνουμε μία ευρεία αντιφασιστική σύσκεψη στη Ν. Ιωνία”, είπε ο Στέλιος. “Οι φασίστες δεν δέρνουνε μόνο. Μιλάνε και κάνουν λαϊκίστικη προπαγάνδα και καταφέρνουν και πείθουν κόσμο. Χρειάζεται να αναλάβουμε μια δράση που θα απαντάει στα χυδαία ψέματά τους. Οταν ο εμπορικός σύλλογος πήγε να διώξει τους μικροπωλητές, χρειάστηκε να τους εξηγήσουμε ότι η πελατεία τους πέφτει γιατί ανοίγουν μεγαλοκαταστήματα και οι μισθοί κόβονται. Δεν αρκούν πια μόνο οι αντιφασιστικές συγκεντρώσεις χρειάζεται τα σωματεία να απαντούν με απεργίες στις φασιστικές επιθέσεις”.

• Επόμενη σύσκεψη της ΚΕΕΡΦΑ θα γίνει στις 2 Σεπτέμβρη, στο Πνευματικό Κέντρο Αθήνας.