Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη

Από τα πιο πετυχημένα των τελευταίων χρόνων ήταν και φέτος το 15ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στην Θεσσαλονίκη το τελευταίο 3ήμερο του Ιούνη, στις 29-30/6-1/7 στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Σταυρούπολη.

Όπως κάθε χρόνο, χιλιάδες κόσμος, ντόπιοι και μετανάστες εργάτες παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις δίνοντας μια καλή απάντηση στη ρατσιστική υστερία και την πολιτική της κυβέρνησης. Συμμετείχαν πάνω από 150 συλλογικότητες της πόλης: κοινότητες μεταναστών, αντιρατσιστικές οργανώσεις και κόμματα της Αριστεράς.

Την πρώτη μέρα του φεστιβάλ έγινε η εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με θέμα “Υπάρχει άλλος δρόμος, πέρα από Ε.Ε-ΕΥΡΩ-ΧΡΕΟΣ. Απαντάμε στις προκλήσεις του ρατσισμού και της φασιστικής απειλής”. Η συζήτηση ανέδειξε το ζήτημα των εργατικών αγώνων και πώς τα δυνατά συνδικάτα έχουν υπερασπιστεί τους μετανάστες στις επιθέσεις της κυβέρνησης και την ρατσιστική υστερία. Ενώ έγινε συζήτηση για τον ρόλο της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στους αγώνες ενάντια στον ρατσισμό και την φασιστική απειλή από δω και πέρα, βάζοντας την προοπτική της επαναστατικής ανατροπής στους αντιφασιστικούς αγώνες. Παράλληλα με την εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η κίνηση “Χωρίς Ευρώ-Χωρίς Χρέος”, οργάνωσε την εκδήλωση “Κρίση, Χρέος και Φασισμός” με ομιλητές τον Σπύρο Μαρκέτο και τον Μπάμπη Κουρουνδή.

Μια από τις ζωντανές εκδηλώσεις ήταν αυτή της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, την δεύτερη μέρα του φεστιβάλ με θέμα: “Ρατσιστική Υστερία και Χρυσή Αυγή. Η απάντηση μας στα ψέμματα και τις επιθέσεις”, με ομιλήτρια την Σιαφάκα Αλεξάνδρα και παρέμβαση των ανεξάρτητων μαθητών Θεσ/κης.

Η εισήγηση μας απάντησε σε όλα τα ψέμματα της ρατσιστικής υστερίας και προπαγάνδας της αστικής τάξης για τους μετανάστες, ενώ σε ένα δεύτερο επίπεδο ανέλυσε την δολοφονική δράση της Χρυσής Αυγής και την δομή του ναζιστικού της πυρήνα, αλλά και το πως μπορούμε να συγκρουστούμε με την φασιστική απειλή σήμερα σε ένα μαζικό ενιαίο αντιφασιστικό μέτωπο που θα απλωθεί σε κάθε γειτονιά, στα συνδικάτα και τους χώρους δουλειάς. Η συζήτηση ανέδειξε την αναγκαιότητα αυτής της σύγκρουσης εδώ και τώρα, με την συγκρότηση αντιφασιστικών επιτροπών σε κάθε χώρο δουλειάς και γειτονιές, μαζί με την εργατική τάξη που παλεύει να απαλλαχτεί από την βαρβαρότητα των μνημονίων, την φτώχεια και την εξαθλίωση που φέρνει ο καπιταλισμός.

Τέλος την Κυριακή πραγματοποιήθηκε συνέλευση για το συντονισμό των αντιφασιστικών δράσεων. Σε όλους τους συντρόφους ήταν έντονη η πεποίθηση ότι μπαίνουμε σε ένα καυτό καλοκαίρι για την κυβέρνηση, την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. και χρειάζεται να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να συγκρουστούμε μια και καλή με αυτό το σάπιο σύστημα.

Αλεξάνδρα Σιαφάκα, Θεσσαλονίκη


και στην Αθήνα

Στις 6-7 και 8 Ιούλη γίνεται το 16ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνας στο Άλσος Γουδή στην Κατεχάκη.

Και φέτος όπως κάθε χρόνο το φεστιβάλ περιλαμβάνει συζητήσεις, εργαστήρια, συναυλίες, θεατρικά δρώμενα, προβολές και εκθέσεις. Η ΚΕΕΡΦΑ και η Ενωση Μεταναστών Εργατών θα συμμετέχουν στο φεστιβάλ και τις τρεις ημέρες, συζητώντας με τους χιλιάδες ντόπιους και μετανάστες που συμμετέχουν κάθε χρόνο για τις δράσεις της επόμενης περιόδου ενάντια στους φασίστες της Χρυσής Αυγής και τις ρατσιστικές επιθέσεις που προετοιμάζει η νέα κυβέρνηση.