Κτηνοτρόφοι

Συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών και πορεία στη Βουλή πραγματοποίησαν την Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη κτηνοτρόφοι από διάφορες περιοχές της χώρας.

“Δύο ζητήματα μπαίνουν σαν κυρίαρχα, το πρώτο είναι η αύξηση του κόστους παραγωγής πράγμα που επιβάλει την άμεση χρηματοδότηση από το κράτος για να μπορέσει να στηριχτεί η κτηνοτροφία”, μας είπε ο Μιχάλης Τζίμας, επρόσωπος κτηνοτρόφων Ηπείρου. “Το δεύτερο είναι το ξεπούλημα της Δωδώνης, να εκφράσουμε ακόμα μία φορά την αντίθεσή μας και να δηλώσουμε ότι η Δωδώνη ανήκει στους κτηνοτρόφους. Είναι μια πρώτη κινητοποίηση σήμερα στην Αθήνα, αν δε παρθούν άμεσα μέτρα, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε τον αγώνα”

“Η κατάσταση της ηπειρώτικης και γενικότερα της ελληνικής κτηνοτροφίας είναι οριακή”, μας είπε ο Γιώργος Τσακανίκας, γραμματέας του παραρτήματος Ηπείρου του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, “η αύξηση της τιμής των ζωωτροφών που μεθοδεύεται από τα παγκόσμια καρτέλ που παίζουν τις τιμές των δημητριακών και των άλλων εφοδίων στο χρηματιστήριο του Σικάγο και αλλού, έχει οδηγήσει τους κτηνοτρόφους σε απόγνωση.

Η πολιτική της κυβέρνησης όπως εκφράζεται με την προσπάθεια ξεπουλήματος εργοστασίων όπως η Δωδώνη που επί τόσα χρόνια στηρίζουν την κτηνοτροφία και το εισόδημα των παραγωγών διαμορφώνει ένα τοπίο εφιαλτικό, που μπορεί να δημιουργήσει και απειλή διατροφικών κρίσεων που θα προστεθούν στο ήδη διαφαινόμενο φάσμα της πείνας που αντιμετωπίζει ο λαός μας.”