Όλοι στην Πανεργατική - Όλοι στη Συνάντηση Εργατικής Αντίστασης

Συζητήσεις σε εργατικούς χώρους

ΤΕΤΑΡΤΗ 19/9 

ΠΥΡΚΑΛ 2μμ (Ηπείρου και Παναγούλη)

ΠΕΜΠΤΗ 20/9 

Τζάνειο κυλικείο 2.30μμ

ΔΟΛ 5μμ (στα κόκκινα) 

Καρφούρ Ν. Ιωνίας 5μμ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21/9

ΑΓΛΑΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ αμφιθέατρο ακτινολογικού 1.30μμ – επιτροπή αγώνα

ΟΤΕ Μέγαρο 11πμ

ΕΡΤ 1μμ (γραφεία ΠΟΣΠΕΡΤ)

Γκρισίν Ελλάς 7μμ

ΣΑΒΒΑΤΟ 22/9

ΟΣΕ Καρόλου 10πμ (9ος ορ.)

ΔΕΥΤΕΡΑ 24/9

Σκαραμαγκάς 9πμ

ΤΑΠΑ 11πμ

Μετρό Σεπόλια 2μμ (κυλικείο)

ΤΡΙΤΗ 25/9

Πήγασος 5μμ (καπνιστήριο)


Εξορμήσεις

ΤΕΤΑΡΤΗ 19/9

ΕΛΠΙΣ 8.30πμ

Τράπεζα Κύπρου (Αμπελόκηποι) 7.30πμ

ΟΣΕ (Καρόλου) 7πμ

Υπ. Γεωργίας 8.30πμ

Δήμος Ταύρου 8.30πμ

Δήμος Καλλιθέας

Δήμος Μπραχαμίου

Δήμος Μοσχάτου

Δήμος Αργυρούπολης

Δήμος Ζωγράφου

Δήμος Βύρωνα

Δήμος Κορυδαλλού 10πμ

Δήμος Κερατσινίου 10πμ

Δήμος Νίκαιας 10πμ

Δήμος Πειραιά 10πμ

Γκαράζ δήμος Πετρούπολης

Δήμος Αγ. Αναργύρων

Νότος 9.15πμ

Γκαράζ και δήμος Περιστερίου

Δήμος Αιγάλεω

Εργοστάσια Μπουρνάζι

Πάτρα Δήμος 12μ

ΠΕΜΠΤΗ 20/9

ΤΤ 7πμ

Πολυκλινική 11πμ

ΔΕΗ Συγγρού 8.30πμ

Ευαγγελισμός 8.30πμ

Αγλαϊα Κυριακού 9πμ

Λαϊκό 9πμ

Αγια Σοφία 9πμ

Ιπποκράτειο 9πμ

Ασκληπείο Βούλας 9πμ

Λοιμωδών

Αττικό

Τζάννειο 9πμ

Μεταξά 9πμ

Κρατικό Νίκαιας 9πμ

Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης

Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης

Εφορία Ιλίου

Δήμος Ιλίου (γκαράζ)

Δήμος Μενιδίου

Γκαράζ Αιγάλεω

Ακρόπολη 6.45πμ

Αγροτική (Κεντρική) 7.30πμ

Εφορία Ηπείρου

Εφορία και Εθνική Εξαρχείων 12.30πμ

Εφορία Παγκρατίου

Εφορία Καλλιθέας (Σκρα)

ΙΚΑ Καλλιθέας

Εφορία Ιλισίων

Εφορία Πετρούπολης

ΔΕΗ Ιλίου

ΔΕΗ – ΟΑΕΔ Περιστερίου

Εφορία Περιστερίου

Εργοστάσια Περιστερίου

ΑΛΤΕΡ

Πάτρα: Νοσοκομεία Αγ. Αντρέα και Ρίου 9πμ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21/9

Αγ. Σάββας 12.30μ

ΕΛΤΑ Κεραμεικού

ΔΕΗ Μυλέρου

Σχολείο 14ο (Κουκάκι) 7.45πμ

Δήμος Γλυφάδας

ΔΟΛ

ΔΕΗ Παγκρατίου

ΔΕΗ Νέας Σμύρνης

ΔΕΗ Φαλήρου 7πμ

ΟΣΕ Πειραιά

Γ.Γ.Δ.Ε. (Διεύθυνση ΔΤ) Φαναριωτών 7, 12μ

Πάτρα: ΕΛΤΑ – ΟΑΕΔ – Β’ ΔΟΥ 9.30πμ

Πάτρα: Σχολείο πλ. Πυροσβεστίου 7.30πμ

ΣΑΒΒΑΤΟ 22/9

Praktiker 10πμ

ΔΕΥΤΕΡΑ 24/9

Γκαράζ δήμου Αθήνας

Πάτρα: ΙΚΑ Γούναρη 10πμ και ΙΚΑ Αγ. Αλέξη 1μμ


Στην πρώτη γενική απεργία απέναντι στη νέα κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ μας καλούν τα συνδικάτα του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα στις 26 Σεπτέμβρη, ξαναπιάνοντας το νήμα των μεγάλων πανεργατικών απεργιών που έριξαν τις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να στείλει το μήνυμα ότι το πακέτο των μέτρων ύψους 11,9 δις ευρώ προχωρά “με γοργούς ρυθμούς”. Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει ψηφιστεί το πακέτο των μέτρων μέσα στο Σεπτέμβρη, ώστε να κάνει θετική εισήγηση η τρόικα, να γίνει η σχετική συζήτηση από τους υπουργούς Οικονομικών στις 8 Οκτωβρίου και να ληφθούν οι κρίσιμες αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18 - 19 Οκτωβρίου.

Ομως για άλλη μία φορά η εργατική αντίσταση μπορεί να τινάξει τον προγραμματισμό τους στον αέρα. Ούτως ή άλλως η συγκυβέρνηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη είναι στριμωγμένη από παντού. Πίσω από το παραμύθι ότι «αλλάζει το διεθνές κλίμα» κρύβεται το βάθεμα της κρίσης σε όλη την ΕΕ, και το ξεδίπλωμα των απεργιών και των κινητοποιήσεων σε όλη την Ευρώπη.

Ασκοί

Με την απεργία στις 26 Σεπτέμβρη ανοίγουν ξανά και στην Ελλάδα οι ασκοί της εργατικής αντίστασης. Η 12 Σεπτέμβρη στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, μετατράπηκε σε μίνι πανεργατική απεργία, με τη συμμετοχή δασκάλων, καθηγητών, νοσοκομειακών γιατρών, εργαζόμενων στους Δήμους, στο ΤΤ, στα ξενοδοχεία, στους «υπό συγχώνευση» οργανισμούς του δημοσίου.

Η 26 Σεπτέμβρη είναι μία απεργία που επιβλήθηκε από τα κάτω. Έχει σημασία η οργάνωσή της να περάσει στα χέρια των ίδιων των εργαζόμενων της βάσης σε κάθε χώρο δουλειάς, συγκροτώντας ή ενεργοποιώντας επιτροπές αγώνα, που θα συζητήσουν, θα οργανώσουν περιφρουρήσεις και θα κατεβάσουν μαζικά τους συναδέλφους στην απεργία. Η επιτυχία της πανεργατικής και η οργάνωση της βάσης σε κάθε χώρο μπορούν να κλιμακώσουν μέχρι την οριστική ανατροπή των μέτρων και της ίδιας της κυβέρνησης των μνημονίων και του ρατσισμού.

Αυτή την προοπτική έχει στόχο να συζητήσει και να οργανώσει η Πανελλαδική Συνάντηση Εργατικής Αντίστασης στις 30 του Σεπτέμβρη στο Θέατρο Διάνα, με τη συμμετοχή εκατοντάδων συνδικαλιστών βάσης, μελών επιτροπών αγώνα, εργαζομένων που παλεύουν για να είναι αυτό το απεργιακό φθινόπωρο το τελευταίο της τρόικας, της συγκυβέρνησης και των μνημονίων.


Βασίλης Συλαϊδής, μέλος Δ.Σ. σωματείου ΙΝΤΡΑΚΟΜ, μέλος Δ.Σ. ΕΚΑ

Φθινοπωρινή εργατική αντεπίθεση

Το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ στις 8/9, ήταν το μαζικότερο της τελευταίας 10ετίας (ο Σαμαράς σκαστός...). Σηματοδοτεί το φθινοπωρινό ξεκίνημα της εργατικής αντεπίθεσης και στα νέα ισοπεδωτικά μέτρα της άθλιας εσωτερικής κυβερνητικής τρόικας (υπηρετώντας τραπεζίτες κι εργοδοσία) και της τρόικας των δανειστών ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ. Κάτω από την γενικευμένη απαίτηση-πίεση των εργαζόμενων και πολυάριθμων συνδικάτων αλλά και τις επιμέρους κινητοποιήσεις που γενικεύονται (π.χ. 12/9 στο Δημόσιο, 20/9 στις συγκοινωνίες, Μέταλλο κ.ά), οι ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, που έχουν σημαντική ευθύνη για τη μέχρι τώρα συμβιβαστική κι άτολμη στάση τους, προχώρησαν στην κήρυξη 24ωρης πανεργατικής απεργίας για τις 26/9. Έχουν αφήσει ανοιχτή την προοπτική αγωνιστικής κλιμάκωσης (αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην ψήφισή τους): ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ, ΑΝΕΡΓΩΝ!

Οι εργαζόμενοι κι οι συνταξιούχοι στύβονται και απειλούνται διαρκώς, ο αριθμός ανέργων καθημερινά «σπάει ρεκόρ», οι νέοι χωρίς μέλλον σπρώχνονται σε μετανάστευση. ΟΛΟΙ είναι οργισμένοι από τη διαρκή εξαπάτηση, τους χυδαίους εκβιασμούς και τρομοκρατία που εξαπολύουν εναντίον τους κυβερνητικοί, τροϊκανοί, εργοδότες και ξεπουλημένα ΜΜΕ. Φτώχεια κι εξαθλίωση του λαού, κατάρρευση της οικονομίας, καταστροφή κι εκφυλισμός του κοινωνικού κράτους, ξεπούλημα κι υποθήκευση όλου του δημόσιου πλούτου, ακόμη και της μικροϊδιοκτησίας (με τα χαράτσια και τα λαϊκά δάνεια που δεν μπορούν να ξεπληρωθούν). Την ίδια ώρα τα λαμόγια πέφτουν σαν ακρίδα στις δημόσιες τράπεζες κι άλλους οργανισμούς που βάζουν στο χέρι με δικά μας λεφτά (ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών με νέο δανεισμό και φόρους – αφού προηγήθηκε βέβαια το πλιάτσικο στα Ταμεία μας με το PSI).

Θέσεις εργασίας, μισθοί, συντάξεις, εργασιακές σχέσεις (μετά την ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, τώρα απειλούν τις αποζημιώσεις απόλυσης, μαζί με κατάργηση του 8ώρου αλλά και του 5θήμερου, 2 χρόνια αύξηση όλων των ορίων συνταξιοδότησης), υγεία, παιδεία, κοινωνική μέριμνα, όλα ολοκαύτωμα στην ποδιά των τοκογλύφων δανειστών και στο θεό του κέρδους. Κρατική καταστολή, ρατσισμός και φασιστική βία, μισαλλοδοξία, ραγιαδισμός είναι τα «ιδανικά» που καθημερινά πλασάρονται σαν πανάκεια στην κοινωνική κόλαση που δημιούργησαν, οδηγώντας πολλούς συμπολίτες μας ακόμη και στην αυτοκτονία.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΘΑ ΤΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΜΕ ΑΥΤΑ! Η πανεργατική απεργία 26/9 είναι ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΣ σταθμός για να ανατρέψουμε αυτή την πορεία! Κι η κυβέρνηση αυτή κι η πολιτική που ακολουθεί («ξεμπερδεύοντας» με τις δεσμεύσεις με τις οποίες πήρε - πολύ δύσκολα - την ψήφο πριν 3 μόνο μήνες), θα έχουν την ίδια τύχη με τις προηγούμενες που κατέρρευσαν κάτω από τις γενικευμένες εργατικές και λαϊκές κινητοποιήσεις. Μας τσαμπουνάνε τώρα τάχα μου ότι υπάρχει αναγνώριση στο εξωτερικό για τις …προόδους, την ίδια ώρα που η χώρα μετατρέπεται σε ένα μεταμοντέρνο «Άουσβιτς» για το λαό της. Χρησιμοποιείται στον Ευρωπαϊκό χώρο σαν πειραματόζωο για να ξεπεράσουν την κρίση προς όφελος του κεφαλαίου, αλλά η κρίση διαρκώς βαθαίνει παρά τα διάφορα ψευτοαναχώματα που σκαρφίζονται. Σύντομα το εργατικό και λαϊκό τσουνάμι θα τους σαρώσει στην Ελλάδα – και στην Ευρώπη. Χτίζουμε αδιάρρηκτη ενότητα οι εργαζόμενοι ανάμεσά μας, αποκρούοντας όλες τις ύπουλες τακτικές «διαίρει και βασίλευε». Με ανυποχώρητους και διαρκείς αγώνες, οργάνωση κι αλληλεγγύη θα ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση κι όσους μας έφεραν εδώ. Θα δώσουμε εμείς οι ίδιοι τη λύση στην κρίση στον τόπο μας, σε αλληλεγγύη με τους εργαζόμενους που αγωνίζονται κλιμακώνοντας αυτή την περίοδο και στις άλλες χώρες (ήδη είδαμε μαζικές συγκεντρώσεις 15/9 Ισπανία-Πορτογαλία, ακολουθούν 28/9 Ιταλία, 29/9 Γερμανία, 20/10 Λονδίνο κλπ.). Υπηρετώντας τις πραγματικές ανάγκες μας, με γνώμονα κοινωνικά κριτήρια, δημοκρατικά με εργατικό έλεγχο, κι όχι τους απρόσωπους κι αυταρχικούς μηχανισμούς που υπακούουν μόνο στη λογική του κέρδους. Για ένα ειρηνικό κόσμο που θα είναι βιώσιμος κι αξιοβίωτος για τη δική μας και τις μελλοντικές γενιές.

Κλιμάκωση

Η επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 26/9 θα δώσει καινούργιο κουράγιο κι αποφασιστικότητα στους εργαζόμενους να οργανωθούν και να παλέψουν από τα κάτω, θα σπρώξει τις συνδικαλιστικές ηγεσίες στο να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις και θα οδηγήσει μια ώρα αρχύτερα στην ανατροπή κι αυτής της κυβέρνησης και των νέων μέτρων αλλά και των προηγούμενων μνημονίων, για την μονομερή διαγραφή του χρέους και την απεμπλοκή μας από τον στραγγαλισμό ΕΕ-ευρώ-ΔΝΤ. Όλοι μας πρέπει να εργασθούμε συστηματικά στους χώρους δουλειάς για την καλύτερη οργάνωση κι επιτυχία της πανεργατικής 26/9.

Για την καλύτερη οργάνωση, συντονισμό κι επιτυχία των αγώνων συγκαλείται από Πρωτοβουλία συνδικαλιστών κι εργαζόμενων η Ανοιχτή Πανελλαδική Συνάντηση Εργατικής Αντίστασης στις 30/9 στο θέατρο Διάνα, 10π.μ. Η χρονική συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι πιο κρίσιμη κι αποφασιστική. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να ανταλλάξουμε εμπειρίες από εργατικούς αγώνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, για να στήσουμε δίκτυα συντονισμού κι αλληλεγγύης για τις μεγάλες αναμετρήσεις που έχουμε μπροστά μας, για να ανατρέψουμε το συντομότερο την ανελέητη επίθεση που δεχόμαστε και να δώσουμε την εργατική λύση. Ας εργασθούμε λοιπόν, και για την ευρύτερη συμμετοχή κι επιτυχία της Συνάντησης 30/9.

ΕΝΩΜΕΝΟΙ, ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕΈχουμε συγκροτήσει μια ομάδα εργαζομένων από το Bράχο της Ακρόπολης που προσπαθούμε να οργανωθούμε για να εντείνουμε τους αγώνες μας ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης. Είμαστε ενάντια στις νέες εφεδρείες, την περικοπή των μισθών και τα γενικότερα μέτρα που θα πλήξουν όλους τους εργαζόμενους.


Την περασμένη εβδομάδα φτιάξαμε πανώ που έγραφε «Λέμε όχι σε ότι μας χαλάει τη ζωή» συμμετείχαμε στην στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ και κατεβήκαμε στη συγκέντρωση όπου ενωθήκαμε με δασκάλους, καθηγητές, γιατρούς. Είμαστε ακόμα στην αρχή αλλά προσπαθούμε να επεκταθούμε και στους υπόλοιπους χώρους. Στόχος μας είναι η μεγάλη συμμετοχή στην απεργία στις 26 Σεπτέμβρη με την οργάνωση περιφρούρησης την ίδια μέρα και νέα συνέλευση αμέσως μετά για να δούμε πώς θα συνεχίσουμε. Σκοπεύουμε να βγάλουμε ένα κείμενο για αυτό το σκοπό το οποίο θα μοιράσουμε για να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να συμμετέχει στις 26 Σεπτέμβρη και να στηρίξουμε τους γενικότερους αγώνες.

Μετά την απεργία δίνουμε ραντεβού στις 30 Σεπτέμβρη στην Πανελλαδική Συνάντηση Εργατικής Αντίστασης όπου θα μεταφέρουμε την εμπειρία μας και θα συζητήσουμε με εργαζόμενους από άλλους χώρους για τις δικές τους πρωτοβουλίες.

Αντώνης, Επιτροπή Εργαζομένων ΑκρόποληςΗ απεργία στις 26 Σεπτέμβρη, αν και καθυστέρησε πολύ, είναι μια ευκαιρία για να γίνει πράξη ο κοινός βηματισμός με όλους τους εργαζόμενους, τα κοινωνικά στρώματα και τα κομμάτια που βάλλονται και είναι μια ευκαιρία να ξεκινήσει πάλι ένα αλαλούμ απεργιακών κινητοποιήσεων από όλους τους χώρους έτσι ώστε σιγά σιγά να καταφέρουμε να ρίξουμε κι αυτή την κυβέρνηση όπως ρίξαμε την προηγούμενη.


Εμείς στα μέσα σταθερής τροχιάς ξεκινάμε την Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη με 24ωρη απεργία. Το κλίμα είναι καλό, ήταν ομόφωνη η απόφαση. Η δυσκολία μας είναι στο να συνεννοηθούμε με την ΟΣΥ, στο να αποκτήσουμε δηλαδή κοινό βηματισμό με τα λεωφορεία και τα τρόλεϋ ώστε όλοι μαζί να βγούμε σε απεργίες και να τις “ακούσουν”, να τις “νιώσουν”.

Την τελευταία διετία υπήρχε μπλοκάρισμα του συντονισμού των κλάδων από παρατάξεις που έκαναν πλάτες στις μνημονιακές πολιτικές. Τώρα ο κόσμος έχει αρχίσει να καταλαβαίνει και θα καταλαβαίνει ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα ότι αυτό είναι εξαπάτηση και θα αρχίσει να βγαίνει απέναντι. Μπορεί να γίνει με τη δημιουργία επιτροπών αγώνα που θα αποτελούνται από τη βάση, από απλούς εργαζόμενους, που έχουν και την αγωνιστικότητα και την όρεξη για ν' αντισταθούν. Χρειάζεται οργάνωση και ζύμωση. Η Συνάντηση Εργατικής Αντίστασης είναι ένα θετικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση αρκεί να έχει και αποτέλεσμα, γιατί τα συντονιστικά των συνδικαλιστών της προηγούμενης διετίας που προσπαθούσαμε με τις μεταφορές, είχαν τον ασυντόνιστο. Η μόνη ελπίδα είναι ο κόσμος από κάτω.

Αρετή Κοκόρου, γενική γραμματέας Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ)Ο Σύλλογος του τέως υπουργείου Ανάπτυξης που προέρχεται από τη συνένωση των εργαζομένων στα δύο υπουργεία, το ένα που ασχολείται με τη Βιομηχανία και την Ενέργεια και το άλλο με την Κλιματική Αλλαγή, εδώ και καιρό με έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις βρισκόμαστε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις που θέλουμε να κορυφωθούν με τη συμμετοχή μας σε μεγάλες και αποφασιστικής σημασίας πανελλαδικές κινητοποιήσεις.


Η σημερινή κυβέρνηση με τη συμμετοχή των τριών κομμάτων έχει αποφασίσει να εξαφανίσει τον ελληνικό λαό με έμμεση γενοκτονία, κυρίως με την επίθεση στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα και με τη συρρίκνωση του εισοδήματος των χαμηλοσυνταξιούχων. Όμως φοβούνται ότι θα είναι μεγάλη η αντίδραση. Όσο και να πιστεύουν ότι μας έχουν κουρελιάσει τα «κουρέλια» τραγουδάνε ακόμη. Είμαστε όλοι από τη γενιά του Πολυτεχνείου και έχουμε ζήσει την καταπίεση του πανδημοσιοϋπαλληλικού κινήματος, δεν χαμπαριάζουμε και έχουμε αστείρευτες δυνάμεις για κινητοποιήσεις. Τα πρώτα δείγματα τα πήραν στις εκλογές όπου εκπρόσωποι του ντόπιου και διεθνούς κεφαλαίου όπως Παπακωνσταντίνου, Ραγκούσης, Μπιρμπίλη έχουν εξαφανιστεί και δε πρόκειται να εμφανιστούν πλέον. Τώρα προχωράμε στους αγώνες. Τη Δευτέρα καλούμε έκτακτη Γενική Συνέλευση όπου θα συγκεντρώσουμε όλους τους εργαζόμενους με σκοπό να συμμετέχουμε μαζικά στην απεργία στις 26 Σεπτέμβρη και να έχουμε την μεγαλύτερη συμμετοχή στην πορεία και το συλλαλητήριο και να συνεχίσουμε αμέσως μετά.

Στις 30 Σεπτέμβρη συμμετέχω στην Πρωτοβουλία για την Συνάντηση Εργατικής Αντίστασης γιατί στηρίζουμε κάθε αγωνιστική πρωτοβουλία που έχει στόχο να δημιουργήσει έναν αγωνιστικό πυρήνα που θα συμπαρασύρει τον κάθε εργαζόμενο. Ιδιαίτερα αν καταφέρουμε να συμπαρασύρουμε τους νέους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα μαζί μας θα έχουμε πετύχει πολλά.

Μανώλης Χαντζόπουλος, πρόεδρος Συλλόγου Υπαλλήλων ΓΓ Βιομηχανίας και Ενέργειας (πρώην ΥΠΑΝ)Η εμπειρία από τις μάχες που έχουμε δώσει στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δεν περιγράφεται. Καθώς έρχεσαι πιο κοντά με τον συνάδελφο, καθώς γνωρίζεις κι άλλους ανθρώπους με τα ίδια προβλήματα με σένα και την ίδια αγωνία με σένα, ο αγώνας σε παθιάζει, βρίσκεις ένα λόγο παραπάνω για να συνεχίσεις να πολεμάς και να αγωνίζεσαι. Και δεν αγωνιζόμαστε μόνο για μας αλλά και για τον κόσμο και για τον πελάτη, γιατί όταν μείνουν δύο ιδιωτικές τράπεζες όλες κι όλες -γιατί αυτό είναι το σχέδιό τους- και θα παίζουν τα επιτόκια όπως θέλουν, το πλήγμα θα είναι για όλους. Τώρα είναι μία τράπεζα η τελευταία ανθρωποκεντρική και πάνε να τη διαλύσουν. Το Ταμιευτήριο πρέπει να συνεχίσει αυτόνομα, δεν έχουμε ανάγκη από άλλες τράπεζες.


Η Πανεργατική Απεργία θα πρέπει να έχει συμμετοχή από όλους τους χώρους, να είναι πολύ μεγαλύτερη από τη ΔΕΘ. Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι σαν Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αλλά για ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία χρειάζεται να βρούμε συμμάχους στον αγώνα. Μια πρωτοβουλία αγωνιστών από τα κάτω όπως αυτή στις 30 Σεπτέμβρη για συντονισμό και κοινό αγώνα, είναι ιδανική. Οποιος κλάδος πλήττεται, όπου πάνε να ξεπουλήσουν, όπου προσπαθούν να επιβάλουν μειώσεις στο μισθό, να αυξήσουν τα ωράρια εργασίας, να κάνουν απολύσεις, πρέπει να υπάρχει κοινή απάντηση, από όλους. Για ν' ανατραπούν τα μέτρα χρειάζεται να κλείσουν τα πάντα, χρειάζεται απεργία διαρκείας, είμαι πολύ υπέρ της απεργίας διαρκείας, πιστεύω ότι είναι το μόνο μας όπλο.

Νικολέτα Πουρσανίδου, υπάλληλος στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στη Θεσσαλονίκη, μέλος της Ενωτικής Κίνησης ΕργαζομένωνΤην περασμένη εβδομάδα έγινε στο νοσοκομείο η πιο μαζική γενική συνέλευση που έχει γίνει τον τελευταίο καιρό, ύστερα από κάλεσμα της Πενταμελούς Επιτροπής. Έγινε μια συζήτηση για τα μέτρα και το μισθολόγιο των γιατρών και συνολικά πώς πάνε να διαλύσουν το δημόσιο νοσοκομείο. Η απόφαση που πήραμε ήταν ότι συμμετέχουμε στην απεργία στις 12/9 και στη συγκέντρωση και στην κλιμάκωση με την καθολική επίσχεση εργασίας από Δευτέρα 17/9 σε όλα τα νοσοκομεία.


Βγάλαμε επιτροπή αγώνα από τη συνέλευση και πάμε να δώσουμε τη μάχη για να ξεκινήσουμε και να ενωθούμε με όλο το κομμάτι των εργαζομένων στο νοσοκομείο και καλούμε όλους τους γιατρούς να συμμετέχουν στη συνέλευση του σωματείου την Τρίτη 18/9. Η πρόταση που θα συζητηθεί είναι πώς οι εργαζόμενοι ενώνονται στην πράξη με τους γιατρούς, η συμμετοχή μας στην πανεργατική απεργία στις 26 του μήνα και από κει και πέρα με ποιον τρόπο θα προχωρήσουμε σε ένα συντονισμό των νοσοκομείων από τα κάτω ώστε να συνεχίσουμε σε απεργιακό αγώνα διαρκείας σε όλα τα νοσοκομεία. Η συμμετοχή όσο γίνεται περισσότερών νοσοκομειακών γιατρών και εργαζομένων στην Πανελλαδική Συνάντηση Εργατικής Αντίστασης στις 30 Σεπτέμβρη στο Θέατρο Διάνα θα βοηθήσει σε αυτή την προοπτική, για να σώσουμε τα δημόσια νοσοκομεία, τους μισθούς και τις θέσεις εργασίας μας.

Κώστας Καταραχιάς, Γραμματέας Δ.Σ. Εργαζομένων “Αγιος Σάββας” - Γεν. Σύμβουλος ΟΕΝΓΕ)