Ξενοδοχοϋπάλληλοι Αττικής: Μαζική συμμετοχή

“Για τους ξενοδόχους κέρδη και χλιδή, και για τους εργάτες μίζερη ζωή” ήταν ένα από τα συνθήματα που βροντοφώναξαν εκατοντάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αττικής στην 24ωρη απεργία και τη διαδήλωση του κλάδου την Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη.

Την απεργία είχε καλέσει το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής αντιδρώντας στις περικοπές στους μισθούς ύψους 15% όπως προβλέπει η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψε η ηγεσία της Ομοσπονδίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ).

Η επιτυχία της απεργίας φάνηκε στη συγκέντρωση που ξεκίνησε από το ασφαλιστικό ταμείο του κλάδου, ΤΑΠΙΤ (πρώην ΤΑΞΥ), στην Ακαδημίας και αμέσως μετά κατευθύνθηκε στο υπουργείο Εργασίας στη Σταδίου. Εργαζόμενοι από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της Αττικής όπως το Χίλτον, το Μεγάλη Βρετάνια, το Κάραβελ, το Μετροπόλιταν, το Λύδρα Μάριοτ, το Κράουν Πλάζα, το Στάνλευ, το Ολύμπικ Ρουαγιάλ, το Νοβοτέλ, το Ζαφόλια συμμετείχαν στην κινητοποίηση με τα πανό των σωματείων τους έχοντας από νωρίς το πρωί οργανώσει αποτελεσματικές περιφρουρήσεις κόντρα στις απειλές και την τρομοκρατία των εργοδοτών.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκαναν στη συγκέντρωση εκπρόσωποι των επιχειρησιακών σωματείων, η συμμετοχή σε ξενοδοχεία όπως το Νοβοτέλ ήταν καθολική, ενώ σε άλλα πρωτόγνωρα μεγάλη όπως στο Ζαφόλια όπου το σωματείο είναι πολύ καινούργιο, στο Κάραβελ όπου το σωματείο είναι παλιό αλλά η παρουσία σε προηγούμενες κινητοποιήσεις περιοριζόταν σε επίπεδο ΔΣ ή στο Λύδρα Μάριοτ όπου η συμμετοχή στη ρεσεψιόν άγγιξε το 100%, στους σερβιτόρους το 90% και τη συντήρηση το 100%. “Οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο χαιρετίζουν τη σημερινή συγκέντρωση και σας υπόσχονται να είναι αλληλέγγυοι στους αγώνες. Να συνεχίσουμε δυνατά”, είπε στη συγκέντρωση ο Σπύρος Πετρολέκας, αντιπρόεδρος του Σωματείου στο Ρουαγιάλ Ολύμπικ.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αττικής έγιναν έτσι κομμάτι της απεργίας της 12ης Σεπτέμβρη που ξεκίνησε από τα σχολεία και απλώθηκε σε όλο το δημόσιο τομέα, αλλά και άλλους χώρους όπως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Η συνέχεια του αγώνα χρειάζεται να δοθεί στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ΠΟΕΕ-ΥΤΕ για τις 20 Σεπτέμβρη σε συντονισμό με τη συνδικαλιστική οργάνωση στο μέταλλο (ΠΟΕΜ) ενάντια στην επίθεση που δέχεται το κοινό τους ασφαλιστικό ταμείο (βλέπε δίπλα). Το γεγονός ότι η απόφαση για την απεργία στις 20/9 ήρθε δύο μέρες μετά τις 12 Σεπτέμβρη δείχνει την πίεση που άσκησε στην ηγεσία της Ομοσπονδίας η επιτυχία της κινητοποίησης. Κάνοντας ξανά δική τους υπόθεση την επιτυχία της απεργίας, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι έχουν τη δύναμη να επιβάλουν ότι, μαζί με τη μάχη ενάντια στη λεηλασία του ταμείου, θ' ανοίξει ξανά το θέμα της Συλλογικής Σύμβασης και με απεργιακή κλιμάκωση θ' ανατραπούν όλες οι επιθέσεις των ξενοδόχων.

• Οι Ξενοδοχοϋπάλληλοι της Ρόδου έχουν επεκτείνει την απεργία σε 48ωρη (19-20 Σεπτέμβρη).