Σε πανελλαδική παννοσοκομειακή απεργιακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 30 Νοέμβρη στη 1 το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας καλούν σωματεία εργαζομένων στα νοσοκομεία από όλη τη χώρα. Την κινητοποίηση, που ήταν πρωτοβουλία σωματείων της περιφέρειας και της Αθήνας αποφάσισε να καλύψει και η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ, καλώντας σε 3ωρη παναττική στάση εργασίας 12-3μμ και σε 24ωρη απεργία για τα νοσοκομεία που συμμετέχουν από την επαρχία, ενώ στη συγκέντρωση καλεί και η ΟΕΝΓΕ.
Η πρωτοβουλία για την κινητοποίηση στις 30 Νοέμβρη είχε ξεκινήσει από το σωματείο εργαζομένων του απειλούμενου με συγχώνευση νοσοκομείου Ικαρίας και στη συνέχεια αγκαλιάστηκε από τα σωματεία εργαζομένων στο Μεσολόγγι, την Πρέβεζα, την Κόρινθο και άλλες πόλεις όπου οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο του Μεσολογγίου αναφέρει:
“Σε συνέχεια των κινητοποιήσεών μας για τον αγώνα ενάντια στην κατάργηση της Δημόσιας - Δωρεάν Υγείας (Νοσοκομείο - Π.Φ.Υ) καλούμε ΟΛΑ τα πρωτοβάθμια σωματεία της περιοχής και κάθε πολίτη που θέλει να συμμετέχει στο συλλαλητήριο που κάνουν σωματεία νοσοκομείων από όλη την Ελλάδα εναντία στον νόμο - έκτρωμα για την Υγεία που προβλέπει κατάργηση κλινικών - υπηρεσιών και συγχώνευση - κατάργηση Νοσοκομείων, την Παρασκευή 30 Νοέμβρη στην Αθήνα με μεταφορά που θα γίνει με λεωφορείο που θα ξεκινήσει από τον χώρο του Νοσοκομείου”.
Της απόφασης της ΠΟΕΔΗΝ προηγήθηκε, η πρωτοβουλία του Συντονιστικού στα νοσοκομεία που κάλεσε σε σύσκεψη στο αμφιθέατρο του Αγίου Σάββα, τη Δευτέρα 26/11 για να υπάρξουν αποφάσεις συμμετοχής στην κινητοποίηση και στα νοσοκομεία της Αθήνας.
“Συμμετείχαν τέσσερα σωματεία, του Αγίου Σάββα, του Γενικού Πατησίων, του Αττικού και του Θριάσιου, καθώς και συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από επιτροπές αγώνα σε άλλα επτά νοσοκομεία και αποφασίστηκε να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για ένα μαζικό συλλαλητήριο την Παρασκευή” μας μετέφερε ο γραμματέας του Σωματείου εργαζομένων στον Αγιο Σάββα, Κώστας Καταραχιάς. “Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη συγχώνευση και το κλείσιμο των νοσοκομείων, τη διάλυση της δημόσιας υγείας που φέρνουν οι περικοπές της ντόπιας και ξένης τρόικας. Αμέσως μετά, το τέλος της συγκέντρωσης την Παρασκευή, θα προχωρήσουμε σε πανελλαδικό συντονισμό των υγειονομικών για να δούμε τα επόμενα βήματα, ενώ μέσα στη βδομάδα ετοιμάζονται συνελεύσεις σε αρκετά νοσοκομεία στην Αθήνα.
Την Παρασκευή 30 Νοέμβρη έχει κηρύξει σαν “Πανελλαδική μέρα λειτουργίας των Νοσοκομείων χωρίς ειδικευόμενους» η ΟΕΝΓΕ καλώντας τους ειδικευόμενους γιατρούς σε πανελλαδική επίσχεση εργασίας και συμμετοχή στη συγκέντρωση που καλούν τα νοσοκομεία της επαρχίας στις 1μμ στο Υπουργείο Υγείας.
Συμπαράσταση
Η ΟΕΝΓΕ έχει επίσης αποφασίσει να κηρύξει απεργία την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου ημέρα που δικάζονται οι συλληφθέντες στη ΔΕΘ κατά την κινητοποίηση εναντίον του Φούχτελ, εκδηλώνοντας ταυτόχρονα και τη συμπαράσταση στους υπαλλήλους των Δήμων, του υπουργείου Υγείας καθώς και των υπολοίπων φορέων που τίθενται σε διαθεσιμότητα και οδηγούνται σε απόλυση.
Σε απόφασή της στις 22/11 η συνέλευση των γιατρών ΕΣΥ Λέσβου καλεί την Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. “να προχωρήσει σε νέο γύρο κινητοποιήσεων άμεσα. Να οργανώσει σε συντονισμό με άλλα κομμάτια εργαζομένων, ιδιαίτερα αυτά που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, με αγωνιστικά Σωματεία και Ομοσπονδίες κοινό απεργιακό αγώνα με πολιτική απεργία διαρκείας και καταλήψεις νοσοκομείων για την ανατροπή της πολιτικής της Κυβέρνησης κεφαλαίου - Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δ.Ν.Τ”.
Σε όλη την Ελλάδα συνεχίζονται μαζικότατες κινητοποιήσεις ενάντια στα κλεισίματα και τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων που έχουν την καθολική συμπαράσταση.
Μαζικό και με τη συμμετοχή όλων των φορέων του νησιού ήταν το συλλαλητήριο που έγινε στη Μύρινα, στη Λήμνο την Κυριακή 25 Νοέμβρη ενάντια στη συγχώνευση του νοσοκομείου. “Σήμερα βρισκόμαστε εδώ γιατί είναι είναι πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη, όλοι μαζί, και οι κάτοικοι, και τα Συνδικάτα, και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όλοι οι πολίτες του νησιού, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να συγκροτήσουμε Μέτωπο για τη Λήμνο και από κοινού να παλέψουμε για την ασφαλή επιβίωση και αξιοπρεπή πρόοδο μας στο νησί, για τον τόπο στον οποίο οραματιζόμαστε να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας” ανέφερε ανάμεσα σε άλλα το ψήφισμα της συγκέντρωσης.
Η εικόνα της διάλυσης που επιβάλει η τρόικα ήρθε και δια στόματος του δημάρχου Λήμνου που τόνισε: “Στον παραλογισμό που καθημερινά βιώνουμε όλοι μας, αυτές οι ελάχιστες προϋποθέσεις επιβίωσης αποτελούν οικονομικά βάρη για το κράτος, γι’ αυτό και πολύ απλώς τις καταργεί. Το νοσοκομείο της Λήμνου συγχωνεύτηκε με αυτό της Μυτιλήνης. Τα γραφεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καταργήθηκαν. Η Δ.Ο.Υ. Λήμνου καταργείται.
Οι συνάνθρωποι μας, άνθρωποι με ειδικές ανάγκες, αναγκάζονται να μεταβαίνουν στη Μυτιλήνη, αφού δεν λειτουργεί στη Λήμνο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας”.
Μαζικότατες και μαχητικές ήταν και οι κινητοποιήσεις που έγιναν ενάντια στη συγχώνευση όλων των νοσοκομείων του νομού Λασιθίου στα πλαίσια της βδομάδας δράσης για την Υγεία. Στην κεντρική πλατεία της Σητείας, ο σύλλογος εργαζομένων του Νοσοκομείου μαζί με τους επαγγελματικούς φορείς της πόλης και την Κίνηση ενεργών πολιτών για τη μη υποβάθμιση του Νοσοκομείου της πόλης διοργάνωσε συγκέντρωση 800 ατόμων την Τετάρτη 21 Νοέμβρη. Την Πέμπτη 22/11 ακολούθησε μαζικό συλλαλητήριο στον Άγιο Νικόλαο για την υπεράσπιση του νοσοκομείου, ενώ αντίστοιχες εκδηλώσεις ετοιμάζονται και στην Ιεράπετρα. Τη Δευτέρα 26 Νοέμβρη οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου στη Σητεία μαζί με πλήθος κατοίκων πραγματοποίησαν νέα μαζική συγκέντρωση στο Ηράκλειο, όπου και μπήκαν στην αίθουσα όπου συνεδρίαζε το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης για να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους.
Tη δραματική κατάσταση που φέρνουν παλιές και νέες περικοπές στην Δημόσια Υγεία παρουσιάζει η απόφαση του τελευταίου γενικού συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ:
• “Άνω των 10.000 νοσοκομειακών κλινών κλείνουν με τις προβλεπόμενες συγχωνεύσεις Κλινικών – Τμημάτων και 50 διασυνδεόμενων Νοσοκομείων. • Οι δαπάνες για την Υγεία από 7507 εκ. ευρώ το 2009 μειώνονται κατά 41,4% και πέφτουν στα 4400 εκατ. ευρώ το 2013. • Οι συνολικές περικοπές του Ενοποιημένου Κοινωνικού Προϋπολογισμού φτάνουν στα 5 δις. Ευρώ. • Οι προνοιακές δαπάνες από 3671 εκατ. ευρώ το 2012, πέφτουν στα 1883 εκατ. Ευρώ. • Οι παροχές ασθένειας από 1961 εκατ. ευρώ το 2012, πέφτουν στα 1840 εκατ. Ευρώ. • Η χρηματοδότηση των Νοσοκομείων από 2653 εκατ. ευρώ το 2012, πέφτει στα 2351 εκατ. Ευρώ. • Οι λειτουργικές δαπάνες του δημόσιου τομέα υγείας από 2453 εκατ. ευρώ το 2012, πέφτουν στα 2 151 εκατ. Ευρώ. •Τα Ψυχιατρικά Νοσηλευτικά Ιδρύματα καταργούνται μέχρι το 2015. • Σε 8 μήνες από τον Φεβρουάριο του 2012 μέχρι και τον Αύγουστο, έχουμε καθαρή μείωση προσωπικού κατά 2092 άτομα. • Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπει για τα νοσοκομεία 15112 αποχωρήσεις υπαλλήλων και μόνο 2261 προσλήψεις την πενταετία 2012-2016. • Την ίδια ώρα η ζήτηση υπηρεσιών αυξάνεται άνω του 30%. • Άνθρωποι πεθαίνουν αναμένοντας κρεβάτι σε ΜΕΘ, ενώ 154 έτοιμες κλίνες είναι κλειστές και μέχρι την 31/12/12 θα κλείσουν άλλες 40-50 διότι λήγουν οι συμβάσεις νοσηλευτών”. Και πάει λέγοντας...