Απεργιακός συντονισμός στα Χανιά

Την Παρασκευή 23 Νοέμβρη έπειτα από πρωτοβουλία του Συλλόγου Δασκάλων και νηπιαγωγών Νομού Χανίων πραγματοποιήθηκε σύσκεψη συντονισμού πρωτοβάθμιων σωματείων κύρια του δημόσιου τομέα, αλλά και του ιδιωτικού. Συμμετείχαν η ΕΛΜΕ Χανίων, ο σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ, ο σύλλογος ειδικευόμενων ιατρών του νοσοκομείου, ο σύλλογος εργαζομένων του νοσοκομείου Χανίων, οι εργαζόμενοι στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, εργαζόμενοι από την αποκεντρωμένη διοίκηση και από το σωματείο εργαζομένων στον επισιτισμό.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε ο τρόπος με τον οποίο τα σωματεία θα μπορέσουμε να συντονίσουμε τις δράσεις μας απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Κοινή διαπίστωση ήταν ότι κανείς στο δημόσιο δεν πρόκειται να εξαιρεθεί. Αν οι απολύσεις περάσουν πρώτα στους εργαζόμενους των ΟΤΑ και των Περιφερειών θα ακολουθήσουν και όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι.

Υπήρξε συμφωνία ότι η αντίδραση της ΑΔΕΔΥ μπροστά στο μέγεθος της επίθεσης που δεχόμαστε είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Όλοι συναισθανόμαστε την ανάγκη για δράση από τα κάτω χωρίς να περιμένουμε το πότε η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ κινηθεί.

Σε αυτή την κατεύθυνση υπήρξαν τοποθετήσεις που έβλεπαν την ανάγκη για μια γενική απεργία διαρκείας προκειμένου να ανατραπούν τόσο τα μέτρα που προβλέπονται από τα μνημόνια όσο και οι κυβέρνηση που τα εφαρμόζει.

Συζητήθηκε η πρόταση ενός κοινού απεργιακού βήματος των σωματείων στα Χανιά με βασικό αίτημα την συμπαράσταση στους εργαζόμενους των ΟΤΑ, την άρση των απολύσεων στο δημόσιο καθώς και η κατάργηση των μνημονίων. Συζητήθηκε η πρόταση για πραγματοποίηση κοινής 24ωρης απεργίας. Προτάθηκε η Παρασκευή 30/11 ως πιθανή μέρα εκδήλωσης της απεργίας.

Για την καλύτερη διοργάνωση ενός τέτοιου εγχειρήματος αποφασίστηκε να διοργανωθούν γενικές συνελεύσεις σε όσα σωματεία δεν είναι προγραμματισμένες αλλά και σε όσα είναι ήδη προγραμματισμένες να προταθεί η συγκεκριμένη απεργιακή κινητοποίηση ως ένα πρώτο κοινό απεργιακό βήμα των σωματείων. Ήδη έχουν προγραμματιστεί συνελεύσεις στους εκπαιδευτικούς , το Δήμο, τη Περιφέρεια.