Η μάχη στα Υπουργεία συνεχίζεται

Μετά τη μαζική συμμετοχή στην συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ την περασμένη Πέμπτη οι εργαζόμενοι στα υπουργεία συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη για να μην περάσουν οι σχεδιαζόμενες απολύσεις της κυβέρνησης. Η Δευτέρα 26/11 ήταν ημέρα γενικών συνελεύσεων στα περισσότερα υπουργεία. Μέσα στις γενικές συνελεύσεις εργαζόμενοι της βάσης έδωσαν τη μάχη για συνέχιση των απεργιών και των καταλήψεων.

Συνέλευση στην είσοδο του κεντρικού κτιρίου στην πλατεία Βάθης πραγματοποίησαν τη Δευτέρα το πρωί οι εργαζόμενοι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που βρίσκονταν στην 8η μέρα της απεργίας διαρκείας και της κατάληψης. “Στη συνέλευση κατέβηκαν για πρώτη φορά δύο προτάσεις”, μας είπε ο Αργύρης Μπουλής. “Η Πρωτοβουλία Εργαζομένων πρότεινε στάση εργασίας και συμμετοχή στην συγκέντρωση της ΠΟΕ ΟΤΑ. Ωστόσο μέλη της Πρωτοβουλίας διαφωνήσαμε και προτείναμε νέα 24ωρη απεργία και συνέλευση. Έγινε ενδεικτική ψηφοφορία και φάνηκε ότι η πρώτη πρόταση πήρε περισσότερους ψήφους. Την Παρασκευή που πέρασε, το ΔΣ του Συλλόγου είχε προτείνει ομόφωνα αναστολή της απεργίας, όμως δεν είχε περάσει γιατί η Πρωτοβουλία Εργαζομένων πρότεινε νέα 24ωρη και είχε πάρει την πλειοψηφία. Το ΔΣ δεσμεύτηκε ότι θα καλέσει νέα ΓΣ μέχρι την επόμενη Τρίτη. Μέχρι σήμερα δεν έχουν φύγει στοιχεία. Ωστόσο χρειάζεται να είμαστε σε ετοιμότητα για να προετοιμάσουμε τη νέα ΓΣ για να αποφασίσει ξανά απεργία”.

“Ολη την περασμένη εβδομάδα βρισκόμασταν κινητοποιήσεις”, μας είπε η Βάγια Γκούμα, εργαζόμενη στο ΥΠΕΧΩΔΕ. “Μετά από πρωτοβουλία εργαζόμενων της βάσης ξεκινήσαμε συλλογή υπογραφών την περασμένη Τρίτη και καταφέραμε να κάνουμε Γενική Συνέλευση την Πέμπτη, όπου αποφασίσαμε 24ωρη απεργία και συμμετοχή στη συγκέντρωση που καλούσε η ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος. Την Παρασκευή κάναμε νέα ΓΣ όπου αποφασίσαμε νέα απεργία τη Δευτέρα. Η συνέλευση της Δευτέρας ήταν επεισοδιακή. Το κλίμα ήταν πολωμένο.

Απεργιακή επιτροπή

Από την πλευρά μου τόνισα ότι χρειάζεται να συνεχίσουμε γιατί είναι μεγάλη ευκαιρία να συντονιστούμε μαζί με τους εργαζόμενους και πρότεινα 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Αυτή την πρόταση στήριξε και το ΠΑΜΕ, όμως πρακτικά το ΔΣ πρότεινε αναμονή και το ίδιο και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας να πάμε σε νέα ΓΣ την επόμενη Δευτέρα. Έγινε ψηφοφορία με κάλπη. Η πρόταση για 24ωρες επαναλαμβανόμενες πήρε 62 ψήφους και η πρόταση του ΔΣ 76. Βγήκε απεργιακή Επιτροπή που αποτελείται από 13 άτομα, η οποία θα συνεδριάσει μαζί με το ΔΣ και την επόμενη Δευτέρα θα οργανώσει νέα Συνέλευση”.

Την Τρίτη 27/11, πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων στο Υπουργείο Υγείας. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με καθημερινές Γενικές Συνελεύσεις από τις 9 το πρωί μέχρι τις 11 και στη συνέχεια στάση εργασίας και καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στο Υπουργείο μέχρι το τέλος του ωραρίου. Επίσης αποφάσισαν συμμετοχή στην πανελλαδική συγκέντρωση των νοσοκομείων την Παρασκευή 30/11 στη 1μμ στο Υπουργείο Υγείας.

Για πρώτη φορά έγινε Γενική Συνέλευση στο Υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή 23/11. Αποφασίστηκε ύστερα από πρόταση της Αυτόνομης Πρωτοβουλίας, που τη στήριξε η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ μια 24ωρη απεργία την Πέμπτη 29/11 και συγκέντρωση στις 10πμ στο Υπουργείο (Σταδίου 29). Η Ανοικτή Συνέλευση Υπαλλήλων αρχικά κατέβασε πρόταση με αιχμή επαναλαμβανόμενες αποφασισμένες από τη ΓΣ στάσεις εργασίας-παραστάσεις διαμαρτυρίας, όμως τελικά για λόγους τακτικής στήριξε την πρόταση του ΠΑΜΕ που πρότεινε 24ωρη τη Δευτέρα και μπλοκάρισμα της Διεύθυνσης Διοικητικού και νέα ΓΣ την Τρίτη για κλιμάκωση. “Στη ΓΣ έγιναν πρωτοφανή πράγματα” μας μεταφέρει Νίκος Μποσινάκος, μέλος Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων. “Για πρώτη φορά χάθηκε ο απόλυτος έλεγχος από τη ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ. Μετά από δέκα αλλεπάλληλες προσπάθειες όπου ο πρόεδρος σχεδόν σήκωνε τα χέρια των μελών για να υπερψηφίσουν την πρόταση του, τελικά κατάφερε να την περάσει οριακά”.

Στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης μετά από δύο συνελεύσεις την Παρασκευή και τη Δευτέρα, αποφάσισαν και οι δύο σύλλογοι στάση εργασίας την Τρίτη 27/11 και συμμετοχή στην στη συγκέντρωση της ΠΟΕ ΟΤΑ, ενώ την Πέμπτη έγινε για πρώτη φορά κατάληψη αφού υπήρξε ξαφνικό θέμα διαθεσιμότητας για τέσσερις εργαζόμενους ΔΕ. Συνέλευση την Τετάρτη 28/11 πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στο γ.γ. Βιομηχανίας και Ενέργειας. Την Δευτέρα 10/12 Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί η ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής.