19 Γενάρη "Αθήνα Πόλη Αντιφασιτική"

“Αθήνα – Πόλη Αντιφασιστική”, είναι το κεντρικό σύνθημα της μεγάλης πανελλαδικής αντιφασιστικής κινητοποίησης που οργανώνεται στις 19 Γενάρη στο κέντρο της Αθήνας, με στόχο να συγκεντρώσει όλα τα ρυάκια της αντιφασιστικής δράσης που έχουν εκφραστεί σε κάθε πόλη και σε κάθε συνοικία σε ένα μεγάλο ορμητικό χείμαρρο.

Η μέρα θα ξεκινήσει με συλλαλητήριο από την Ομόνοια στις 2μμ και θα κορυφωθεί με μια μεγάλη συναυλία στο Σύνταγμα, που ήδη από νωρίς το πρωί θα έχει μεταμορφωθεί σε αντιφασιστικό-αντιρατσιστικό φεστιβάλ με παρουσίες καλλιτεχνικών ομάδων με μια σειρά χάπενινγκ και δρώμενα, με περίπτερα από κοινότητες μεταναστών, νεολαιίστικες ομάδες, συνδικάτα και κάθε είδους συλλογικότητες.

Αυτά συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν σε μια πρώτη μεγάλη σύσκεψη με πάνω από 60 καλλιτέχνες από όλους τους χώρους και ακτιβιστές του αντιφασιστικού κινήματος που πραγματοποιήθηκε μέσα στο κατειλημμένο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ την προηγούμενη Πέμπτη 22/11.

“Εκ μέρους του Θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ και της Κίνησης Μαβίλη είμαστε πολύ χαρούμενοι που συμμετέχουμε στην διοργάνωση αυτού του μεγάλου αντιφασιστικού σταθμού και θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις και τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου και τις καλλιτεχνικές δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 19Γ αφού είναι αναγκαίο να υπάρξει μαζική και συντονισμένη απάντηση στο φαινόμενο της Χρυσής Αυγής από την πλευρά των πνευματικών ανθρώπων”, τόνισε στην έναρξη της σύσκεψης η ηθοποιός Γεωργία Μαυραγάνη, μια εκ των τριών που τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για την κατάληψη του Θεάτρου Εμπρός.

Από την πλευρά της Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος, που συνυπογράφει το κάλεσμα για τις 19Γ, ο γραμματέας Κώστας Κεχαγιόγλου τόνισε πως καιρό τώρα προσπαθούσαν να οργανώσουν “ένα μεγάλο μέτωπο καλλιτεχνών που θα σταθεί εμπόδιο στην φασιστική απειλή που εμποδίζει την ελευθερία του λόγου. Γι' αυτό λοιπόν και μόλις μάθαμε για την πρωτοβουλία για τις 19 Γενάρη, για αυτή τη μεγάλη φιλόδοξη κινητοποίηση, με όλες αυτές τις δράσεις, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κόσμου απέναντι στο φασισμό, πλαισιώσαμε την διοργάνωση και θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να κινητοποιήσουμε τα μέλη μας για να έχει επιτυχία αυτή η δράση και όσες δράσεις είναι προς αυτή την κατεύθυνση”.

“Aπό τους βασικούς μας στόχους είναι να ξεσκεπάσουμε τους φασίστες της Χρυσής Αυγής αποκαλύπτοντας πως είναι ναζιστική συμμορία, δείχνοντας ποιες οι ρίζες και το παρελθόν τους. Δείχνοντας πως είναι οι σύγχρονοι συνεργάτες της αστυνομίας στις επιθέσεις κατά των μεταναστών και βέβαια δίνουμε τη μάχη κοντράροντας το ρατσισμό. Γιατί ο ρατσισμός είναι το κεντρικό όχημα πάνω στο οποίο οι κυβερνήσεις και στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη νομιμοποιούν τους ναζί”, είπε στην τοποθέτησή του ο Πέτρος Κωνσταντίνου, ο οποίος ξεκίνησε τονίζοντας πως έχει ιδιαίτερη σημασία το κάλεσμα και η παρουσία των καλλιτεχνών του Θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ - ενός χώρου που έχει γίνει σύμβολο αντίστασης.

Σχεδόν τριάντα ήταν οι τοποθετήσεις που ακολούθησαν με προτάσεις τόσο για την οργάνωση του συλλαλητηρίου όσο και για την καλύτερη προπαγάνδισή του. Ο Στάθης Δρογώσης τόνισε πως είναι αναγκαίο οι καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν να έχουν ενεργό ρόλο στην οργάνωση της συναυλίας ώστε να περάσει ακόμα πιο πλατιά το αντιφασιστικό μήνυμα θυμίζοντας το παράδειγμα της μεγάλης συναυλίας που είχε οργανωθεί το 2009, λίγες μέρες μετά τα γεγονότα του Δεκέμβρη, ενώ λίγο αργότερα εξήγησε πως η συναυλία πρέπει να έχει ένα θετικό μήνυμα παιδαγωγικού χαρακτήρα που θα είναι ανοιχτό για όλους, που θα μπορεί κανείς να έρθει με τα παιδιά και την οικογένεια.

Στον ίδιο τόνο η Νατάσσα Μποφίλιου υπογράμμισε πως είναι αναγκαία η συμμετοχή όχι μόνο στην ίδια την συναυλία αλλά και στην οργάνωση αυτού του μεγάλου γεγονότος με την φυσική παρουσία του καθενός, εξηγώντας ταυτόχρονα πως σήμερα μπορεί να στοχοποιούνται οι μετανάστες αλλά αργά ή γρήγορα θα στοχοποιηθούν όλοι όσοι διαφοροποιούνται από τις απόψεις των φασιστών.

Ο Δημήτρης Κάσης αφού τόνισε πως τα παραδείγματα της ανταπόκρισης του κόσμου στις αντιφασιστικές συναυλίες του Σπόρτινγκ και του Κεραμεικού δείχνουν πως οι συνθήκες είναι ώριμες για ένα τέτοιο μεγάλο γεγονός, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να συγκροτηθεί άμεσα ομάδα καλλιτεχνών που θα αναλάβει την διοργάνωση της ίδιας της συναυλίας, όχι μόνο στο επίπεδο των ονομάτων αλλά και στο τεχνικό επίπεδο αφού έχουν μείνει μόλις δυο μήνες.

Ο Βασίλης Κουκαλάνι στην τοποθέτησή του υπογράμμισε πως ήρθε η ώρα οι καλλιτέχνες να πάρουν θέση για το θέμα. “Είναι ευκαιρία για όλους μας -ακόμα και σε όσους δεν μπορούμε στο χώρο μας να εκφράσουμε με την δουλειά μας τα αντιφασιστικά μας αισθήματα- να εμπλακούμε με την διοργάνωση αυτού του γεγονότος και να δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό καλλιτεχνικό συντονισμό με πολιτικό χαρακτήρα και πρόταση.

Ο Τζαβέντ Ασλάμ, εκ μέρους της Πακιστανικής Κοινότητας, έφερε το παράδειγμα της 24 Αυγούστου και του τρόπου που οργανώθηκε το κατέβασμα 20.000 μεταναστών από όλη την Ελλάδα. “Οι μετανάστες θα ξαναβρεθούν κατά χιλιάδες στο κέντρο της Αθήνας. Γιατί αυτή η μάχη θέλει συνέχεια. Όμως ξέρουμε από το παρελθόν. Πολλοί είπαν και υποσχέθηκαν πως θα βρίσκονται δίπλα μας και όταν ήρθε η μάχη εξαφανίστηκαν”. Θέτοντας τον εαυτό του στην ομάδα σύνδεσης με τις μεταναστευτικές κοινότητες, υποσχέθηκε πως χιλιάδες μετανάστες θα ξαναβρεθούν στους δρόμους εκείνη την ημέρα. Ταυτόχρονα ζήτησε εκτός των ελλήνων καλλιτεχνών να υπάρχουν και καλλιτέχνες από τις κοινότητες των μεταναστών.

Στην τοποθέτησή του ο Γιάννης Σηφακάκης από την ΚΕΕΡΦΑ θύμισε τις τεράστιες αντιπολεμικές διαδηλώσεις και τις αντιπολεμικές συναυλίες των εκατοντάδων χιλιάδων που οργανώθηκαν με πρωτοβουλία της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο στις 15 Φλεβάρη και το Μάρτη του 2003 και το πώς μια τέτοια καμπάνια μπορεί να αναβαθμιστεί μέσα από την παρέμβαση στα σωματεία και τους μεγάλους συλλογικούς χώρους.

Ο Δημήτρης από την Συρία αναφέρθηκε στον φόβο που έχουν οι μετανάστες να βγουν στο δρόμο και τόνισε την αναγκαιότητα η μεγάλη αυτή γιορτή να είναι γιορτή χαράς και συνεύρεσης αν θέλουμε να κάνουμε τους μετανάστες να νιώθουν ασφαλείς. Η Δημοσιογράφος Γεωργία Μπόχτη πρότεινε μια σειρά καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων καθ' όλη την διάρκεια των δύο μηνών που θα δώσουν δημοσιότητα στο γεγονός και θα οδηγήσουν σταδιακά στην κορύφωση στις 19Γ. Από την ΚΕΕΡΦΑ Νίκαιας που έχει δώσει μεγάλες μάχες ενάντια στους φασίστες, η Κατερίνα Θωίδου εξήγησε πως πρέπει να μπει ένα ολόκληρο πρόγραμμα δράσης σε όλες τις γειτονιές. Επισκέψεις σε όλα τα σχολεία και συζήτηση με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, σε όλους τους εργατικούς χώρους ανά γειτονιά, σύνδεση με τα σωματεία, σχολεία, συλλόγους γονέων και γειτονιών.

Την αντιπολεμική ευαισθησία του κόσμου θύμισε ο Βασίλης, μουσικός ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα της σύνδεσης της αντιφασιστικής-αντιρατσιστικής μάχης με τα γεγονότα της Γάζας.

Συγκλονιστική ήταν η τοποθέτηση του Δημήτρη Κρίστου από την Αλβανία ο οποίος θύμισε πως τις προηγούμενες δεκαετίες οι Αλβανοί ήταν οι αποδιοπομπαίοι τράγοι των φασιστών και των ρατσιστικών πολιτικών, ενώ τόνισε πως η Αντιφασιστική Πρωτοβουλία που έχουν συστήσει Αλβανοί μετανάστες θα δώσει τα δυνατά της για την διοργάνωση αυτού του γεγονότος.

Από την τοποθέτηση του Δημήτρη πιάστηκε ο Κώστας Γεωργόπουλος για να θυμίσει του θαμμένους Αλβανούς στα Ολυμπιακά ακίνητα την περίοδο της μεγάλης ανάπτυξης στην Ελλάδα, ενώ ο Στέλιος Μιχαηλίδης στάθηκε στην σημασία της παρουσίας της Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος στην συνδιοργάνωση της 19Γ αφού εκπροσωπεί τους καλλιτέχνες εργαζόμενους και μπορεί να είναι ο μπροστάρης για να γίνει μαζικό κάλεσμα στα συνδικάτα να πλαισιώσουν την αντιφασιστική μάχη.

Ο Τάκης Ζώτος, δικηγόρος, αναφέρθηκε στην δράση στις γειτονιές τονίζοντας πως οι αντιφασιστικές επιτροπές του Γκύζη-Αμπελόκηπων, της Καλλιθέας, του Πειραιά, του Κερατσινίου, παντού ο κόσμος που αγωνίζεται στις γειτονιές πρέπει να γίνει φορέας του τεράστιου αυτού γεγονότος. Προτάσεις για την καλύτερη δημοσιοποίηση του γεγονότος αλλά και την σταθερότερη παρουσία του αντιφασιστικού κινήματος και μετά τις 19Γ έκανε η Μαρία Τερζάκη η οποία πρότεινε να φτιαχτούν ομάδες καλλιτεχνών που θα επισκέπτονται σχολεία και θα κάνουν δράσεις μαζί με τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς. Παρόμοιες προτάσεις μπήκαν και από τους καλλιτέχνες του Θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ που πρότειναν σειρά εκπαιδευτικών δράσεων με την κορύφωση ενός μεγάλου θεατρικού δρώμενου την ίδια την ημέρα.

Τέλος η Κατερίνα Πατρικίου, δημοτική σύμβουλος Πετρούπολης εξήγησε πως είναι αναγκαίο να βγουν άμεσα υλικά και ψηφίσματα για να μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες επικοινωνίες και συνδέσεις με όλες τις συλλογικότητες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν.

Στήριξη για τις 19 του Γενάρη έχουν ήδη δηλώσει ο δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης και το ΚΕΘΕΑ στου οποίου είναι μέλος του ΔΣ, ο παλαιστίνιος δημοσιογράφος Νασίμ Αλάτρας που πρότεινε και την παρουσία Παλαιστινιακού συγκροτήματος, αλλά και πολλοί καλλιτέχνες όπως οι Active Member, ο MC Yinka, ο Μίλτος Πασχαλίδης, τα Υπόγεια Ρεύματα, οι Χαΐνηδες και άλλοι.


Ανοιχτό αρχικό κάλεσμα:

Kiνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, Άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, Θέατρο Εμπρός, Κίνηση Μαβίλη, Ένωση Μεταναστών Εργατών, Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος, Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά, Αιγυπτιακή Κοινότητα, Σύλλογος Ενωμένων Αφγανών, Σύλλογος Ελεύθερων Συρίων, Αντιφασιστική Ομάδα Αλβανών Μεταναστών, Asante, Συνδικαλιστικοί Φορείς, Δημοτικοί, Κοινοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Φοιτητικοί Σύλλογοι, Μαθητές Σχολείων.

Αρχικές συμμετοχές μουσικών:

Μίλτος Πασχαλίδης, Νίκος Τουλιάτος, MC Γίνκα, Ρίτα Αντωνοπούλου, Χαΐνης Αποστολάκης, Αctive Member, Υπόγεια Ρεύματα, Μοτίβο-4, Alex de Leon, Μάνος Πυροβολάκης, Ματούλα Ζαμάνη, Burger Project, Elektro Balkana, Ηλίας Μακρίδης και οι Βιτρώ, Sound Esc, Radio Sol.

Στηρίζει ο Κώστας Αρβανίτης, δημοσιογράφος.

Διαβάστε επίσης

Από τη Μεταπολίτευση στην κυβέρνηση Σαμαρά - Τα συγκοινωνούντα δοχεία ΝΔ και φασιστών 

Αντιφασιστικές νίκες 

Στην Κρήτη τούς χόρεψαν 

Έξω οι νεοναζί 

Arditi del Popolo. Μια φοβερή ιστορία 

Κόρινθος: Κινητοποίηση έξω από το στρατόπεδο συγκέντρωσης 

Έκθεση της Έυας Μελά “ξεΡιζωμένοι”