Σύσκεψη συμπαράστασης στις καταλήψεις οργάνωσε η Συνάντηση Εργατικής Αντίστασης την Πέμπτη 22 Νοέμβρη στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Η συζήτηση, με τη συμμετοχή εργαζόμενων από χώρους που βρίσκονται στο κέντρο της σύγκρουσης με τις απολύσεις και τα μνημόνια συνολικότερα, είχε τον αέρα της μαζικής απεργιακής κινητοποίησης του δημοσίου το πρωί της ίδιας μέρας.
“Διανύουμε ένα διάστημα πολύ μεγάλων κινητοποιήσεων του εργατικού κινήματος με συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις κυρίως στο δημόσιο τομέα και τους δήμους αλλά όχι μόνο”, είπε ο Βασίλης Συλαϊδής, από το Σωματείο της ΙΝΤΡΑΚΟΜ, ανοίγοντας τη σύσκεψη. “Πολλοί άλλοι εργαζόμενοι σε χώρους όπως τα ΙΚΕΑ, η NOVA, η FORTHNET, πλήττονται είτε από τα μνημονιακά μέτρα της κυβέρνησης είτε από τις επιθέσεις της εργοδοσίας που χρησιμοποιεί το οπλοστάσιο των μνημονίων. Η κυβέρνηση παρουσιάζει εικόνα αποσύνθεσης. Ακόμα και στο δικό της στρατόπεδο, στην ΕΕ ή το ΔΝΤ, δεν υπάρχει ενιαία άποψη για το πώς θα προχωρήσουν. Οικονομικά αδιέξοδα, κοινωνική καταστροφή αλλά και τεράστιες κινητοποιήσεις ιδιαίτερα στις χώρες του Νότου, όπως η πανευρωπαϊκή απεργία στις 14 Νοέμβρη που άγγιξε 23 χώρες”.
“Η κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ σήμερα ήταν η μεγαλύτερη στάση που έχει γίνει ποτέ με χιλιάδες στο δρόμο”, συνέχισε ο Τάσος Αναστασιάδης, συντονιστής της Συνάντησης Εργατικής Αντίστασης. “Δυο μέρες πριν διαδήλωναν ξανά χιλιάδες των δήμων. Η αδυναμία της κυβέρνησης να υλοποιήσει τα μέτρα έχει να κάνει με την αντίσταση του κόσμου. Όσο υπάρχουν οι απεργίες και καταλήψεις στους διάφορους χώρους δεν μπορεί προχωρήσει. Ο κόσμος συνεχίζει ακόμα και μετά την ψήφιση των μέτρων. Η στήριξη των καταλήψεων είναι απαραίτητη. Στήριξη σημαίνει συντονισμός, κάθε σωματείο να επισκεφτεί ένα χώρο της γειτονιάς του που είναι σε κινητοποίηση και να δηλώσει τη συμπαράστασή του. Σημαίνει ο καθένας να φέρει στο χώρο του έναν απεργό από άλλο χώρο να μιλήσει και να καλέσει σε συντονισμό. Σημαίνει να προκαλέσει ο καθένας μία συγκέντρωση-συνέλευση στο χώρο του που να απαιτεί από τα συνδικάτα κλιμάκωση του αγώνα. Σημαίνει στο επόμενο απεργιακό ραντεβού να είναι περισσότεροι χώροι σε απεργία από αυτούς που είναι στο στόχαστρο”.
“Το κίνημα που ρίχνει κυβερνήσεις είναι εδώ και το βλέπουμε τις τελευταίες μέρες”, είπε ο Κώστας Καταραχιάς, απο το Σωματείο του Άγιου Σάββα. “Στην ΠΟΕΔΗΝ είχαμε προτείνει απεργία για σήμερα και επιβεβαιωθήκαμε όταν εξηγούσαμε την ανάγκη να υπάρχει μια κεντρική κινητοποίηση. Και στα πρωτοβάθμια στα νοσοκομεία παίξαμε ρόλο για να βγει η κινητοποίηση σήμερα που συγκέντρωσε όλα τα κομμάτια που παλεύουν τις απολύσεις. Το συντονιστικό των σωματείων θα συνεδριάσει για να στηρίξει την κινητοποίηση των νοσοκομείων της επαρχίας στην Αθήνα την επόμενη Παρασκευή”.
Γειτονιές
“Οταν έμαθαν οι εργαζόμενοι στο δήμο Αιγάλεω για την κινητοποίηση στο ΙΚΕΑ, σκέφτηκαν αμέσως ότι πρέπει να συνδεθούν”, είπε ο Μιχάλης Θεοδωράκης, φοιτητής στο ΤΕΙ Πειραιά. “Ετρεξε το σωματείο να τους βρει και όταν την επόμενη μέρα έγινε συνέλευση στο δήμο, αντιπροσωπεία από το ΙΚΕΑ πήγε και χαιρέτισε και έγινε χαμός. Αποφασίστηκε κινητοποίηση στη γειτονιά την επόμενη βδομάδα σε συντονισμό με τους διοικητικούς Αθήνας και Πειραιά, με τους καθηγητές και τους δασκάλους, σαν ανοιχτή γενική συνέλευση όλων των φορέων”.
“Οι γραφειοκράτες συνδικαλιστές θα πρέπει ν' ανατραπούν και ν' αντικατασταθούν, δεν πιστεύω ότι το ανθρώπινο δυναμικό στης αστικής συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ταξικού αγώνα”, είπε ο Νίκος Σμπαρούνης, εργαζόμενος στο Μετρό. “Επειδή αναφέρθηκαν κάποιες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κατάσταση κινητοποιήσεων, θα ήθελα να αναφέρω τον ραδιοσταθμό FLASH που τον τελευταίο καιρό είναι υπό κάποιου είδους κατάληψη από τους εργαζόμενους που είναι απλήρωτοι και ενδεχομένως αποτελεί ένα βήμα και όπλο προπαγάνδας που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε.
Τέλος, θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή στη συζήτηση στο τι θα γίνει την επόμενη μέρα. Γιατί οι κυβερνήσεις ανατρέπονται, δεν βλέπω όμως να ανατρέπεται η κυρίαρχη πολιτική. Κάθε καινούργια κυβέρνηση κάνει τα ίδια με την προηγούμενη, οπότε θα πρέπει να δούμε πως προετοιμαζόμαστε για τη συνολική συστημική ανατροπή, πώς φτιάχνουμε στους χώρους δουλειάς τα εργατικά συμβούλια που θα υποκαταστήσουν τον αστικό μηχανισμό λήψης αποφάσεων”.
“Είμαστε τέσσερις μέρες σε απεργία”, περιέγραψε η Βάγια Γκούμα, από το υπουργείο Περιβάλλοντος. “Σήμερα είχαμε γενική συνέλευση στο δρόμο μπροστά στο υπουργείο. Πολεμάμε χρόνια να γίνει συνέλευση. Οι ΠΑΣΟΚοι ήταν κάστρο άπαρτο. Φτάσαμε στο σημείο να μαζεύουμε υπογραφές για να γίνει συνέλευση και μας κατηγορούσαν για 'επαναστατικές' πρακτικές. Εγινε συνέλευση, προτείναμε διάφορες κινητοποιήσεις η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΠΑΜΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αύριο έχουμε πάλι συγκέντρωση, καλό θα είναι να έρθουν απεργοί από άλλα υπουργεία και χώρους γιατί το παράδειγμα είναι σημαντικό”.
“Το κίνημα συνεχίζει, ο κόσμος δε σταματά”, είπε ο Γιώργος Τσιρώνης από το Σωματείο στο Θριάσιο. “Τα μέτρα δεν προχωράνε, οι καταλήψεις τα εμποδίζουν. Μετά τη 48ωρη, η συνέχιση των κινητοποιήσεων από το Μετρό και άλλους χώρους έπαιξαν ρόλο γιατί άνοιξαν τις απεργίες διαρκείας σαν προοπτική. Στο Θριάσιο έχει ξεκινήσει συντονισμός με τοπικά σωματεία, έχουμε πάρει απόφαση αλληλεγγύης προς τους απεργούς και επίσης θα οργανώσουμε την κινητοποίηση την επόμενη Παρασκευή. Και μετά την κινητοποίηση συζητάμε για ένα πανελλαδικό συντονιστικό με τα κομμάτια της επαρχίας”.
“Αυτό που έγινε στο υπουργείο είναι πρωτοφανές”, συνέχισε ο Αργύρης Μπουλής, από το υπουργείο Γεωργίας, “εδώ και ένα χρόνο πιέζαμε να γίνει γενική συνέλευση. Οι ΠΑΣΟΚοι αρνούνταν να κάνουν οτιδήποτε. Μαζεύαμε υπογραφές, πάλι δεν έκαναν τίποτα. Μόνοι μας, σαν Πρωτοβουλία Εργαζομένων που είχε συσταθεί το τελευταίο καιρό και σαν ΑΝΤΑΡΣΥΑ είχαμε κάνει εξορμήσεις και προσπαθούσαμε να ενημερωσουμε τους συναδέλφους.
Είμαστε στην έκτη μέρα απεργίας σήμερα. Ο κόσμος θέλει να συμμετέχει, γιατί όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι 60 που απειλούνται άμεσα με απόλυση δεν είναι οι τελευταίοι. Συνεχίζουμε αύριο με απεργία και συνέλευση στο δρόμο. Σήμερα είχε έρθει εκπρόσωπος των εργαζόμενων στο υπουργείο Υγείας και μας μίλησε, κι εκεί κάνουν κινητοποιήσεις και συνεχίζουν. Κατεβήκαμε μαζί τα δύο υπουργεία σήμερα στην Κλαυθμώνος. Κι επειδή το Γεωργίας έχει 15 κτίρια σε όλη την Αθήνα, προσπαθούμε να φτιάξουμε απεργιακές φρουρές κάθε πρωί και σε ένα κτίριο, σήμερα για παράδειγμα ήμασταν στη Συγγρού”.
“Πολιτικά οι απολύσεις είναι η πρώτη προσπάθεια εφαρμογής των μέτρων”, είπε ο Πάνος Γκαργκάνας από την Εργατική Αλληλεγγύη. “Αν χάσει η κυβέρνηση αυτή τη μάχη, έχει χάσει όλο το πακέτο. Το πρώτο βήμα είναι να μην μείνουν οι δήμοι μόνοι τους. Χρειάζεται να βγουν τα νοσοκομεία, η ερχόμενη Παρασκευή παίζει αυτό το ρόλο. Σε κάθε νοσοκομείο να γίνουν περιοδείες απεργών των δήμων και διοικητικών πανεπιστημίων. Ο επόμενος δυνατός κλάδος στην ΑΔΕΔΥ είναι οι εκπαιδευτικοί που σήμερα όμως έλειπαν. Γιατί να λείπει ο κλάδος με το πιο αριστερό κομμάτι; Περικοπές και απολύσεις στους δήμους σημαίνει ρημαγμένα σχολεία. Πρέπει να γίνει κατεπείγουσα προσπάθεια για συνελεύσεις και αποφάσεις ότι μπαίνουν στη μάχη.
Φοιτητές
Μπορούν οι φοιτητές να λείπουν από τη μάχη; Να κάνουν καταλήψεις οι διοικητικοί και οι φοιτητές όχι; Δεν μπορεί το υπουργείο Γεωργίας να δίνει μάχη κτίριο το κτίριο και να μην έχει βγει η Γεωπονική να πει ότι όλα τα κτίρια θα τα καταλάβουμε εμείς. Το παράδειγμα του Αιγάλεω όπου οι εργαζόμενοι στο δήμο με τους απεργούς του ΙΚΕΑ συντονίζονται για τοπική διαδήλωση πρέπει να το κάνουμε να πετύχει και να το απλώσουμε σε όλους τους δήμους. Το Μετρό έχει κάνει τις περισσότερες απεργίες πέρα από τις πανεργατικές από οποιοδήποτε άλλο χώρο. Δε θα έπρεπε αντιπροσωπεία από δήμους, σχολεία, νοσοκομεία να πάει και να ζητήσει από το Μετρό απεργία συμπαράστασης;”
“Η απεργία που συζητήθηκε πολύ και άγγιξε την καρδιά όλων ήταν αυτή του ΙΚΕΑ”, είπε ο Μήτσος Αργυροκαστρίτης, λιθογράφος στη Βιβλιοσυνεργατική, “Αν οι 'σκλάβοι' μπορούν να σηκώνουν κεφάλι, τότε στα υπουργεία μπορούν να τους το πάρουν. Στα ΙΚΕΑ υπάρχει εργοδοτικό σωματείο, αλλά αδιαφόρησαν οι συνάδελφοι για τη συμφωνία του με την εργοδοσία και βγήκαν έξω. Απεργία σημαίνει ότι βάζεις τα στήθια σου μπροστά, κατεβάζεις τον κόσμο, οι πόρτες κλείνουν με το πανό και όχι με το 'σας παρακαλώ'. Εχουμε απεργίες δυνατές να οργανωσουμε μπροστά μας για να μην περάσουν τα χειρότερα. Εμείς στο εργοστάσιο έχουμε συνέλευση και θα εξουσιοδοτήσουμε στο σωματείο για απεργία για να υπογράψει το αφεντικό μας συλλογική σύμβαση εργασίας”.
“Δεκαπέντε μέρες πριν την ψήφιση των μέτρων βρισκόμασταν ήδη σε κατάληψη συνεχόμενη”, είπε η Κατερίνα Γκατζογιά, διοικητικός στο ΤΕΙ Αθήνας. “Είμαστε περίπου 200 διοικητικοί και όλοι συμμετείχαμε σε αυτή την κατάληψη. Περνούν αυτά τα βάρβαρα και ανελέητα μέτρα, την επόμενη κάνουμε έκτακτη γενική συνέλευση το πρωί και αποφασίζουμε κανένας πάλι να μην μπει στο γραφείο του.
Συνεχίσαμε την κατάληψη, αμέσως η Ομοσπονδία βγάζει ανακοίνωση για 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες μαζί με κατάληψη των διοικητικών υπηρεσιών. Περνάει στη συνέλευση και συνεχίζουμε μέχρι και σήμερα. Είμαστε σε όλες τις κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών, συνάδελφοί μας πήγαν στην ΑΔΕΔΥ να πουν ότι φτάνει πια, δεν θέλουμε τρίωρες στάσεις, θέλουμε διαρκείας απεργίες, με απεργιακό αλληλέγγυο ταμείο για τους απεργούς. Δεν πρέπει να περιμένουμε, μπορούμε να πάρουμε τον αγώνα στα χέρια μας”.
“Υπάρχει μεγάλη συζητήση στον κλάδο πώς προχωράμε και αν μπορούμε να νικήσουμε τα μέτρα”, είπε η Ντίνα Γκαρανέ, καθηγήτρια από τη Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας. “Μεγάλο κομμάτι πιστεύει ότι πρέπει να πάμε σε μεγάλο απεργιακό αγώνα, ένα άλλο είναι πιο διστακτικό. Μέσα σε αυτήν την εικόνα, έγινε προσπάθεια να βγουν συνελεύσεις και τώρα γίνεται προσπάθεια για συντονισμό των ΕΛΜΕ της Αττικής. Οι ΕΛΜΕ του κέντρου έχουμε στάση εργασίας την επόμενη Πέμπτη και καλούμε γονείς και μαθητές σε συγκέντρωση στη Διεύθυνση”.
Τις επόμενες μέρες η Συνάντηση Εργατικής Αντίστασης κυκλοφόρησε τετρασέλιδη προκήρυξη καλώντας στη νέα απεργιακή διαδήλωση των εργαζόμενων στους δήμους στην πλατεία Κλαυθμώνος την Τρίτη 27/11 καθώς και στην απεργιακή συγκέντρωση των νοσοκομείων στο υπουργείο Υγείας την Παρασκευή 30/11. Επίσης, αποφασίστηκε πρόγραμμα εξορμήσεων σε δεκάδες χώρους δουλειάς, οι οποίες ξεκίνησαν από το Αμαξοστάσιο του ΜΕΤΡΟ στα Σεπόλια τη Δευτέρα 26/11 και θα συνεχίζονταν τις επόμενες μέρες σε δήμους, σε συνελεύσεις ΕΛΜΕ και Συλλόγων Δασκάλων, σε ΜΜΕ, σε νοσοκομεία.