Θεσσαλονίκη
Η μάχη ενάντια στις περικοπές και στις απολύσεις καλά κρατεί. Στη Θεσσαλονίκη οι δήμοι Ευόσμου, Παύλου Μελά, Θερμαϊκού και Θεσσαλονίκης συνεχίζουν να βρίσκονται υπό κατάληψη από τους εργαζόμενους, αυξάνοντας την πίεση προς την κυβέρνηση. Παράλληλα οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ προχώρησαν σε επαναλαμβανόμενες απεργίες ενώ και οι εργολαβικοί του ΑΠΘ όπως και οι εργαζόμενοι του Μετρό βρίσκονται εδώ και καιρό σε απεργία διαρκείας.
Στην στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη υπήρξε συγκέντρωση που καλούσε η ΕΔΟΘ στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης που έχει μετατραπεί σε κέντρο αγώνα. Εκεί, εκτός από τους δημοτικούς υπαλλήλους, βρέθηκαν οι εργαζόμενοι στην Εγνατία Οδό που έχουν καθημερινά στάσεις εργασίας, όπως και το πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που απειλείται με απολύσεις. Πραγματοποιήθηκε συνέλευση όπου πήραν τον λόγο συνδικαλιστές από τα προαναφερθέντα σωματεία, αλλά και εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ο περιφερειακός σύμβουλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Γιάννης Κούτρας, που τόνισε τη σημασία του να συνεχιστούν και να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις για να μπορέσουμε να ανατρέψουμε κυβέρνηση και μνημόνιο.
Φύλλια Πολίτη
Γιάννενα
Στα Γιάννενα, συνολικά, διαδήλωσαν πάνω από 300 άτομα. Παρά το ότι η ΑΔΕΔΥ δεν έκανε τίποτα για να οργανώσει τη στάση εργασίας την Πέμπτη 22/11, έγινε συγκέντρωση και διαδήλωση με πρωτοβουλία από τα κάτω. Την Τρίτη, δύο μέρες πριν, είχε γίνει σύσκεψη σωματείων στο Εργατικό Κέντρο για να αξιοποιηθεί η απόφαση για τη στάση εργασίας.
Την Πέμπτη πριν από την πορεία, οι διοικητικοί του Πανεπιστημίου είχαν οργανώσει σύσκεψη συντονισμού με φοιτητές και καθηγητές και κατέβηκαν όλοι μαζί στο χώρο της συγκέντρωσης, έξω από την Περιφέρεια, με πανό. Επίσης, πανό είχαν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, οι υπάλληλοι της Περιφέρειας, οι εργαζόμενοι από το ΙΚΑ, ενώ είχε κατέβει κόσμος από τα Νοσοκομεία. Οργανωμένα είχαν κατέβει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Ταξική Πορεία.
Αργυρή Ερωτοκρίτου
Ηράκλειο
Σε κατάληψη βρίσκονται στο Ηράκλειο οι χώροι στους οποίους η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει απολύσεις. Τη Λότζια έχουν καταλάβει οι εργαζόμενοι του Δήμου και το δικό τους κτίριο οι εργαζόμενοι από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση από όπου θα έφευγαν οι λίστες με τα ονόματα των υπό απόλυση.
Από τη μεριά της Εργατικής Αλληλεγγύης έχουμε κάνει δύο επισκέψεις στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για να δηλώσουμε τη συμπαράσταση μας. Επίσης, την Πέμπτη 22/11 σε 24ωρη απεργία κατέβηκαν οι εργαζόμενοι (μηχανικοί κτλ) που βρίσκονται στο κτίριο της Παλιάς Νομαρχίας. Αυτό που συζητούν οι εργαζόμενοι αυτών των χώρων είναι πώς θα προχωρήσει ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ τους.
Νίκος Σκιαδάς
Πάτρα
Μαζικότατη ήταν η πορεία που έγινε την Παρασκευή 23/11 στην Πάτρα με πρωτοβουλία των εργαζόμενων του Δήμου. Ακόμα και το Δημοτικό Συμβούλιο είχε αναγκαστεί να τη στηρίξει αφού οι εργαζόμενοι έχουν καταλάβει το Δημαρχείο εδώ και τρεις εβδομάδες.
Η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Γεωργίου. Συμμετείχαν εκτός από το Σωματείο των εργαζόμενων του Δήμου ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων, η Β’ ΕΛΜΕ Αχαΐας, οι Διοικητικοί από ΑΕΙ-ΤΕΙ που βρίσκονται σε κινητοποίηση διαρκείας, ο Σύλλογος Εργαζόμενων στην Περιφέρεια, η ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ, ενώ κατέβηκαν πολλοί φοιτητές. Από τις πολιτικές οργανώσεις πανό είχαν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΕΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Θετικό είναι ότι και οι εργαζόμενοι από το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ ήταν στην ίδια πορεία.
Γύρω στα 1000 άτομα κάναμε πορεία σε όλους τους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας και επιστρέψαμε στην πλατεία. Την Τρίτη 27/1, οι εργαζόμενοι των Δήμων, οι οποίοι συνεχίζουν την κατάληψη έχουν καλέσει συνέλευση στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης όπου έχουν καλέσει σωματεία και πολιτικές οργανώσεις για συντονισμό.
Βάσω Κουλεντάκη