ΕΘΕΛ: Πάμε για νέα συνέλευση

Πάνω από 500 οδηγοί της ΕΘΕΛ συγκεντρώθηκαν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, την Πέμπτη 14/2, ύστερα από κάλεσμα του συνδικάτου εργαζομένων ΟΑΣΑ, για την πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης που θα έδινε συνέχεια στις κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος, για την υπογραφή νέας ΣΣΕ. Παρά τον μεγάλο αριθμό των εργαζομένων, το Δ.Σ έκρινε ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη απαρτία προκειμένου να παρθούν αγωνιστικές αποφάσεις.

Με αυτό τον τρόπο γράφτηκε ένα νέο επεισόδιο στην προσπάθεια της ηγεσίας του συνδικάτου να αποκλιμακώσει τη μάχη που ξέσπασε σχεδόν ένα μήνα πριν (24/1) με αφορμή την επιστράτευση των εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ. Τότε στην, πρώτη μετά από καιρό, τόσο μαζική συνέλευση, είχε αποφασιστεί απεργία διαρκείας, με τη βάση να επιβάλλει μάλιστα ότι την όποια εξέλιξη του αγώνα θα την καθορίσει η νέα ΓΣ στερώντας από την ηγεσία του συνδικάτου τη δυνατότητα να είναι “ευέλικτη”, να αναιρέσει, δηλαδή, στο ενδιάμεσο την απόφαση για απεργία διαρκείας. Η διάθεση για απεργία μέχρι τη νίκη, εκφράστηκε και στην επόμενη, επίσης μαζικότατη ΓΣ στο ΣΕΦ (29/1, με τη συμμετοχή 1800 εργαζομένων), όπου και πάλι η πλειοψηφία ήταν υπέρ της συνέχισης των κινητοποιήσεων.

Παρ'όλα αυτά με την επιβολή της διαδικασίας της κάλπης και την ανακάλυψη διάφορων γραφειοκρατικών κωλυμάτων από την πλευρά της ηγεσίας, επικράτησε η μειοψηφική πρόταση ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ για μια 24ωρη απεργία στις 31/1 και νέα συνέλευση στις 14/2. Μάλιστα, η διαδικασία της κάλπης, ένας τρόπος λήψης αποφάσεων που προωθείται από την ίδια την κυβέρνηση προκειμένου να χτυπηθούν οι συλλογικές διαδικασίες των συνδικάτων, αντί της πλειοψηφίας με ανάταση χεριών, αναγραφόταν φαρδιά πλατιά στο κάλεσμα του συνδικάτου για την συνέλευση, γεγονός που σίγουρα συνετέλεσε στη σεβαστή αλλά σίγουρα μειωμένη συμμετοχή των εργαζομένων, σε σχέση με τις προηγούμενες δύο συνελεύσεις.

Η έλλειψη αγωνιστικών αποφάσεων στην τρίτη κατά σειρά συνέλευση συνιστά μια χαμένη ευκαιρία για τους εργαζόμενους των αστικών λεωφορείων, που δεν αντικατοπτρίζει την διάθεση της βάσης. Η οργάνωση των μαχητικών εργαζομένων σε κάθε αμαξοστάσιο, μπορεί να σπάσει τις μεθοδεύσεις της ηγεσίας. Οι εργαζόμενοι της ΕΘΕΛ, έχουν δώσει τέτοια παραδείγματα στο παρελθόν. Χάθηκε μια ευκαιρία αλλά η μάχη δεν τελείωσε καθώς νέα συνέλευση θα προγραμματιστεί τις επόμενες ημέρες.