Απλήρωτοι και “διαθέσιμοι” μαζί

Σε όλες τις περιφέρειες πανελλαδικά που το προσωπικό τους έχει αποψιλωθεί τα τελευταία χρόνια, οι ‘’διαθεσιμότητες’’ του Μανιτάκη διεκδικούν το ρόλο της χαριστικής βολής. Στη δική μου υπηρεσία, με το πρώτο κύμα απολύσεων έφυγαν 6 συνάδελφοι ΔΕ-Διοικητικού και αναμένεται συνέχεια. Ταυτόχρονα, οι συμβασιούχοι ΚΟΧ που ‘’ενοικιάστηκαν’’ να καλύψουν το κενό με πεντάμηνες συμβάσεις των 600 ευρώ από το Νοέμβρη, παραμένουν στην πλειοψηφία τους απλήρωτοι εδώ και 4 μήνες, ενώ απολύονται στο τέλος του Μάρτη!

Η απάντηση των συναδέλφων ενάντια στις διαθεσιμότητες πανελλαδικά μέσα από ένα κύμα καταλήψεων και απεργιών που κράτησε 2 εβδομάδες (μαζί με τους ΟΤΑ), ναι μεν συνέβαλε εν μέρει στο μπλοκάρισμα του σχεδιασμού της κυβέρνησης, ανέδειξε όμως την ανάγκη για την πολιτικοποίηση του συνδικαλιστικού αγώνα στον κλάδο μας και το συντονισμό μας με άλλους εργαζόμενους.

Παρά τα εμπόδια που αναδεικνύονται από την κυρίαρχη λογική ότι ‘’μόνιμοι και συμβασιούχοι δεν είμαστε το ίδιο’’, με τα υλικά της Σκουπιδιάρας, της Συνάντησης Εργατικής Αντίστασης και την Εργατική Αλληλεγγύη έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια για τη διεξαγωγή πολιτικής συζήτησης μέσα στην υπηρεσία πιο συστηματικά, κυρίως με σκοπό την πιο ενεργή και οργανωμένη συμμετοχή των συναδέλφων στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Επίσης, επιδιώκουμε τον τελευταίο καιρό τη συνεύρεση συμβασιούχων ΚΟΧ προκειμένου να συζητήσουμε και να οργανώσουμε τη δράση μας το επόμενο κρίσιμο διάστημα.

Νίκος Τουρνάς, συμβασιούχος στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας