Περιφέρεια Κρήτης: “Ενέργεια προς όφελος του λαού - Όχι της Τρόικας και των πολυεθνικών”

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, το Σάββατο 9/2, στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, η εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: «Ενέργεια προς όφελος του λαού! Όχι της τρόικας και των πολυεθνικών», με ομιλητές τη Φλώρα Παπαδέδε, γραμματέα Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού ΔΕΗ και τον Κώστα Πετράκη, από την πρωτοβουλία κατοίκων Σπίνας, Φλωριών, Παλαιών Ρουμάτων, Σεμπρώνα. Τη συζήτηση οργάνωσε η Αντικαπιταλιστική Αριστερή Παρέμβαση στην Κρήτη και την παρακολούθησαν περίπου 100 άτομα.

Ο Κώστας ξεκινώντας είπε ότι «η πράσινη ανάπτυξη έχει σκοπό να αυξήσει την κερδοφορία του κεφαλαίου» και παρουσίασε το χρονικό της κατάστασης στο Αποπηγάδι ξεκινώντας από το 2001 που εγκρίθηκαν οι άδειες για μελέτες στην περιοχή και τις συνέπειες που έχει στο περιβάλλον και την γύρω περιοχή, αφού «στο έργο δεν τηρήθηκε κανένας περιβαντολλογικός νόμος». Μίλησε για την αρπαγή των 2.700 στρεμμάτων από τους κατοίκους των γύρω περιοχών στο δημόσιο, για να περάσουν τελικά στα χέρια των πολυεθνικών που «υποψιαζόμαστε ότι ο τελικός στόχος τους είναι η εκμετάλλευση κάθε πόρου» της περιοχής συμπεριλαμβάνοντας και τους υδάτινους(!).

Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων μας είχαμε «συλλήψεις σε καθημερινή βάση», δηλαδή συλλαμβάνανε εμάς αντί για τους παράνομους. Δεν έχουν τελειώσει ακόμα τα έργα της δήθεν ανάπτυξης και από τους αρμόδιους «δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα, γιατί δεν σκέφτονται τους απλούς ανθρώπους». «Μοναδική αντίσταση είναι τα κορμιά μας, ο συντονισμός και η συμπαράσταση». «Η αντίσταση πρέπει να γενικευτεί και σε άλλες περιοχές», τόνισε.

Εργαλείο ξεπουλήματος

Η Φλώρα έκανε εκτενή αναφορά στα τεχνικά χαρακτηριστικά των μονάδων παραγωγής ενέργειας και συνέκρινε τις αποδόσεις, τις περιβαντολλογικές επιπτώσεις και τη χρήση τους σε σχέση με τη διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας, επισημαίνοντας τα πιθανά προβλήματα που δημιουργούνται από τις ΑΠΕ στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «όσο πιο πολλές ΑΠΕ έχεις τόσο πιο άχρηστες είναι... και τόσο πιο πολλές ζημιές προκαλούν στο δίκτυο και την ηλεκτροδότηση». Αναφερόμενη στην «πράσινη ανάπτυξη» είπε ότι «15 χρόνια τώρα» μας το πασάρουν «ως την απάντηση στην κλιματική αλλαγή», υπογραμμίζοντας ότι «τα τελευταία 3 χρόνια το θέμα αυτό έχει πάρει φαραωνικές διαστάσεις… και μας λένε ότι είναι η λύση για το χρέος… ενώ στην πραγματικότητα λειτουργεί σαν εργαλείο ξεπουλήματος και συγκέντρωσης χρήματος από τις τράπεζες».

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στα συνολικά ζητήματα που πρέπει να παλέψουμε. Να παλέψουμε για να υπάρχουν τα κοινωνικά αγαθά -όπως την ενέργεια-, για να ζούμε με αξιοπρέπεια. Η ενέργεια είναι δικαίωμα και δεν πρέπει να αποτελεί πεδίο κερδοσκοπίας από κανέναν, τέλος να παλέψουμε ενάντια στο ξεπούλημα κάθε κοινωνικής υποδομής και αγαθού στο όνομα της κρίσης. «Πρέπει να διαλέξουμε ή το χρέος ή εμείς και τα παιδιά μας». Προ κρίσης μας έλεγαν «ότι πρέπει να περιορίσουμε τον λιγνίτη και το πετρέλαιο για να έχουμε πόρους για τα παιδιά μας… τώρα τους δίνουμε στους δανειστές μας. Τι θα πούμε στα παιδιά μας;».

Το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα και ο εργατικός έλεγχος είναι ο οδηγός για μια κοινωνία στην οποία η φύση και οι ζωές μας θα είναι πάνω από τα κέρδη των πολυεθνικών, τα αγαθά κοινωνικά και μη, θα τα διαχειρίζονται αυτοί που τα παράγουν προς δικό τους όφελος και όπως είπε χαρακτηριστικά η Φλώρα: «όπως ο καθένας υπερασπίζεται την προσωπική του περιουσία, έτσι πρέπει να υπερασπίζεται και την δημόσια», με μεγάλο σταθμό την απεργία στις 20/2 που πρέπει να γίνει σεισμός και να διώξουμε τα μνημόνια και τις τρόικες που οδηγούν τις ζωές μας και την κοινωνία στην εξαθλίωση.

Μανώλης Φιωτάκης