Αντιφασιστική Πρωτοβουλία στην ΕΛΜΕ Ηρακλείου

Εδώ και μερικούς μήνες η ΕΛΜΕ Ηρακλείου έχει συστήσει και λειτουργεί την Επιτροπή ενάντια στις Κοινωνικές Διακρίσεις με σκοπό να αντιμετωπίσει θέματα Ρατσισμού, Φασισμού, Ξενοφοβίας και Διακρίσεων που παρατηρούνται στο σχολικό περιβάλλον και τους μαθητές μας. Η συμμετοχή είναι ανοικτή σε όσους καθηγητές, και όχι μόνο, επιθυμούν να παρακολουθήσουν και να συνεισφέρουν στο έργο μας. Οι συναντήσεις μας είναι τακτικές, σχεδόν κάθε εβδομάδα στα γραφεία της ΕΛΜΕ Ηρακλείου.

Σε συνεργασία με την επιτροπή μας βρίσκονται φορείς του Ηρακλείου, όπως Κοινωνικοί Λειτουργοί του Δήμου και το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ, καθώς και διάφορες συλλογικότητες, όπως η ΚΕΕΡΦΑ.

Ως πρωταρχικός μας στόχος τέθηκε να αναπτύξουμε μεθόδους και να βρούμε τρόπους ώστε να κινητοποιήσουμε τους καθηγητές στο να εντάξουν μηνύματα και θέματα κατά του φασισμού και του ρατσισμού στην τάξη τους.

Αρχικά λοιπόν αποφασίσαμε να συλλέξουμε ψηφιακό υλικό κάθε μορφής (κείμενα, βίντεο, μουσική κ.α.) που διαπραγματεύεται τα παραπάνω θέματα και να τα αναρτήσουμε στην ιστοσελίδα της ΕΛΜΕ, όπου θα είναι προσβάσιμα απ' όλους. Ήδη έχει δημιουργηθεί μία αρκετά μεγάλη «βιβλιοθήκη» που συνεχώς εμπλουτίζεται. Στη συνέχεια, προχωρήσαμε στη δημιουργία ενός DVD με επιλεγμένο ψηφιακό υλικό από την παραπάνω βιβλιοθήκη, που χωρίζεται σε δύο μέρη.

Επόμενος σταθμός 21 Μάρτη

Επόμενος σταθμός της πορείας μας, είναι η 21η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού. Την ημέρα εκείνη θέτουμε ένα διπλό στόχο:

Να αφιερωθεί μέρος του ημερήσιου προγράμματος (2-3 ώρες) στην ανάδειξη του ζητήματος σε όλα τα σχολεία. Προτείνουμε προβολή ταινίας, συζήτηση και βιωματικές δράσεις που θα ενεργοποιήσουν τα παιδιά. Οργάνωση εσπερίδας που θα φέρει κοντά εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Ήδη έχουμε έρθει σε μία πρώτη επαφή με εκπαιδευτικούς της Α'βάθμιας και προσανατολιζόμαστε ώστε η παραπάνω διοργάνωση να γίνει από κοινού.

Στο μεσοδιάστημα, θα προσπαθήσουμε να επισκεφθούμε όσα περισσότερα σχολεία μπορούμε, ώστε να έρθουμε σε άμεση προσωπική επαφή με καθηγητές και εκπροσώπους μαθητών. Ένας απώτερος στόχος μας είναι η διοργάνωση Αντιφασιστικού Φεστιβάλ προς το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Κλείνοντας, θέλουμε να τονίσουμε την ανάγκη για δράση όλων των φορέων, σωματείων, συλλόγων, ενώσεων και ατόμων ώστε να περιοριστεί και να εξαλειφθεί ο Ρατσισμός και ο Φασισμός από την κοινωνία μας. Όσο το μίσος, η βία και η κοινωνική ένταση που προκαλούν οι «νοσταλγοί του Χίτλερ» και οι συμμορίτες της Χ.Α. διογκώνεται, τόσο θα εντείνεται η πολιτική της εξαθλίωσης και της υποταγής στα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Μιχάλης Κασσαπάκης, ΕΛΜΕ Ηρακλείου