“Ερχεται ανάπτυξη” ή... ο γκρεμός του τρίτου Μνημόνιου

Tην ψήφιση του τρίτου μνημονίου το φθινόπωρο ακολούθησαν οι υποσχέσεις του Σαμαρά ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα και το 2013 θα είναι μια χρονιά “ανάπτυξης”.

Η πρόσφατη παραδοχή του “λάθους” εκ μέρους του επικεφαλής ερευνών του ΔΝΤ οικονομολόγου Μπλανσάρ ότι το πρόγραμμα λιτότητας οδήγησε σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση την οικονομία στην Ελλάδα ήρθε να επιβεβαιώσει ότι οι υποσχέσεις Σαμαρά είναι πλαστές.

Μετά το αρχικό σοκ, η κυβέρνηση προσπάθησε να «μπαλώσει» την κατάσταση. Ο Κουβέλης δήλωσε ότι το “λάθος ΔΝΤ” είναι μια ευκαιρία για αλλαγή πολιτικής. Οργίασαν οι εφημερίδες για δήθεν τσαμπουκάδες του Στουρνάρα, που “ζήτησε εξηγήσεις” από τη Λαγκάρντ για το λάθος πολλαπλασιαστή και ετοιμάζεται να απαιτήσει επαναδιαπραγμάτευση.

Λίγες ώρες αργότερα οι δημόσιες εμφανίσεις του Τζέρυ Ράις αναπληρωτή υπεύθυνου Εξωτερικών του ΔΝΤ και του Επίτροπου Όλι Ρεν έβαλαν τέλος στις κάθε είδους αυταπάτες στέλνοντας καθαρά το μήνυμα ότι το πρόγραμμα είναι “μια χαρά” και πρέπει να εφαρμοστεί. Στο ερώτημα αν υπάρχουν πλέον περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης ο Στουρνάρας έκλεισε το θέμα δίνοντας ιστορική απάντηση: “Δεν το γνωρίζω. Απ' ότι φαίνεται όχι”.

Σαφές

Το συμπέρασμα είναι σαφές. Οι μεγάλες μάχες έρχονται. Μέσα στους επόμενους μήνες κυβέρνηση, τρόικα και αφεντικά απειλούν να προχωρήσουν - και μάλιστα ταυτόχρονα - σε ό,τι επιθέσεις δεν έχουν καταφέρει να υλοποιήσουν επί τρία ολόκληρα χρόνια. Μνημόνιο σημαίνει όλο και χειρότερα:

Συνέχιση της αβάσταχτης φορολόγησης. Δεκάδες χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο. Κατάργηση των ΣΣΕ για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Κλείσιμο και συγχώνευση σε δεκάδες ΑΕΙ, ΤΕΙ, νοσοκομεία και υπηρεσίες των ΟΤΑ. Ιδιωτικοποιήσεις και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και του φυσικού πλούτου αντί πινακίου φακής. Απειλές για νέα μέτρα με νέα μείωση του κατώτατου μισθού, κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία και νέο ασφαλιστικό.

Δεν χωράει καμιά αυταπάτη για «υπομονή μέχρι να έρθει η ανάπτυξη». Η μόνη απάντηση είναι να γίνει η πανεργατική απεργία της 20 Φλεβάρη αφετηρία για ένα ποτάμι αγώνων που θα φουσκώσει και θα τους πνίξει όλους – μνημόνια, τρόικα, επιτρόπους, κυβέρνηση, τραπεζίτες, καπιταλιστές.Σφαγή των μισθών

«Αναθεώρηση του συστήματος όσον αφορά τον ελάχιστο μισθό προβλέπεται για το 2014, με σκοπό να βελτιωθεί και να γίνει πιο αποτελεσματικό όσον αφορά την αύξηση της απασχόλησης και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας» ανήγγειλε ο επίτροπος Ολι Ρεν και μάλλον δεν εννοεί ότι έρχονται αυξήσεις.

Σχεδόν ταυτόχρονα ο γ.γ γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών και αμειβόμενος με μισθό 6.000 ευρώ το μήνα, Μέργος, δήλωσε ότι είναι πολλά τα 586 ευρώ του κατώτατου μισθού - για να προσθέσει μετά την κατακραυγή ότι αυτά αποτελούν “προσωπικές του απόψεις”. Οσο και να χτυπιούνται ο Σαμαράς και ο Στουρνάρας ότι καταλάβαμε “λάθος”, δεν τους πιστεύει ούτε η μάνα τους.

Σε εξέλιξη

Η επίθεση στους μισθούς βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη. Στους έντεκα πρώτους μήνες του 2012, 91.020 εργαζόμενοι σε 756 επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να υπογράψουν επιχειρησιακές συμβάσεις με μείωση του μισθού τους κατά μέσο όρο 19,2%. Ατομικές συμβάσεις υπέγραψαν 244.972 εργαζόμενοι σε 68.306 επιχειρήσεις με μείωση μισθού κατά μέσο όρο 22,1%. Και 76.818 εργαζόμενοι πέρασαν από την πλήρη απασχόληση σε μερική ή εκ περιτροπής εργασία. Το 2012 το ποσοστό της επίσημα καταγεγραμμένης μαύρης εργασίας έφτασε το 36,2% από 25% το 2010.

Την περασμένη Πέμπτη έπαψαν να ισχύουν 42 κλαδικές συμβάσεις που αφορούν μισό εκατομμύριο εργαζόμενους. Αν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες δεν υπογραφεί νέα συλλογική σύμβαση, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να περικόψουν μέχρι και 30%, μέσα από επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις, το εισόδημα των εργαζόμενων κατεβάζοντάς το στα όρια των 586 ευρώ της ισχύουσας ΕΣΣΕ. Επίσης, 10% μείωση στο μισθό θα φέρει η κατάργηση του επιδόματος γάμου που ξεκινάει να ισχύει τον Απρίλιο.Χαράτσια

Στην έκθεση του για την παγκόσμια πορεία των “μεταρρυθμίσεων”, ο ΟΟΣΑ κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να “πατάξει τη φοροδιαφυγή” και να αυξήσει την “αποδοτικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού”.

Η πορεία των τριών τελευταίων χρόνων δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για το ποιος πρόκειται να πληρώσει ξανά τα σπασμένα: Το 2009 οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι κατέβαλαν ως άμεση φορολογία 6,5 δισ. ευρώ, (δηλαδή το 47,9% του συνόλου), το 2010 6,9 δισ. ευρώ, (52,6%) και το 2011 7,1 δισ. ευρώ, (55,5%). Το ίδιο διάστημα οι επιχειρήσεις κατέβαλαν ως άμεση φορολογία 4,7 δισ. ευρώ, (35,1%) το 2009, 4,1 δισ ευρώ, (30,7%) το 2010 και 3,6 δισ. ευρώ, 28,7% το 2011. Οσον αφορά στην έμμεση φορολογία, η οποία αφορά αποκλειστικά τον απλό κόσμο, μόνο η εκτίναξη του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης έχει αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να ζουν πεινώντας και κρυώνοντας.

Το φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε το Γενάρη στη Βουλή βάζει στόχο να μαζέψει το 2013 3,2 δις ευρώ ξανά από τους πολλούς, μεταξύ άλλων μειώνοντας εκ νέου το αφορολόγητο όριο, περιορίζοντας από οκτώ σε τρεις τους συντελεστές φορολόγησης, προσθέτοντας νέα “τεκμήρια”, μειώνοντας το αφορολόγητο.

Η επερχόμενη “κατάργηση” του ΕΕΤΗΔΕ (χαρατσιού) μέσα από την ενσωμάτωσή του με τον ΦΑΠ σε ένα Ενιαίο Φόρο Ακίνητης περιουσίας δεν πρόκειται να μειώσει τη φορολογία, αντίθετα την παγιώνει και την επεκτείνει. Στα 50.000 ευρώ πέφτει το αφορολόγητο στα ακίνητα την ίδια στιγμή που αυξάνονται οι συντελεστές φορολόγησης, ενώ επιβάλλεται χαράτσι στη μεταβίβαση ακινήτων και επεκτείνεται η φορολόγηση ακόμα και στα αγροτεμάχια.Νέο ασφαλιστικό

Πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας Βρούτσης ανήγγειλε σε συνέντευξή του ότι το 2013 ξεκινάει το “νοικοκύρεμα των ταμείων” ενώ “η μεγάλη αλλαγή της δομής του ασφαλιστικού συστήματος θα ξεκινήσει μέσα στο 2014”.

Μετά τις «οριζόντιες» περικοπές στις συντάξεις και την αύξηση στα όρια ηλικίας και στα χρόνια ασφάλισης ετοιμάζουν τη λεγόμενη «κάθετη» παρέμβαση, τη συγχώνευση δηλαδή 90 διαφορετικών μητρώων συνταξιούχων και 60 διαφορετικών κλάδων ασφάλισης, που διατηρούν ακόμα την οικονομική και λογιστική τους αυτοτέλεια.

Με αυτόν τον τρόπο στο όνομα μάλιστα της “εξίσωσης”, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να τσακίσει τα ασφαλιστικά δικαιώματα που κέρδισαν με τους αγώνες τους και έχτισαν με τις εισφορές τους χιλιάδες εργαζόμενοι και εργαζόμενες τις προηγούμενες δεκαετίες. Οσον αφορά στις οριζόντιες περικοπές, μια νέα “αναθεώρηση” μισθών το 2014 δεν θα αφήσει βέβαια στο απυρόβλητο τις συντάξεις.Ανταπεργία

Μπορεί τα σχέδια του υπουργείου Εργασίας που ανακοίνωσε ο Βρούτσης για κατάθεση νόμου (που στην ουσία θα απαγορεύει τις απεργίες και θα επαναφέρει το δικαίωμα του λοκ – άουτ για τα αφεντικά) να ξαναγύρισαν στο συρτάρι μετά και την αντίθεση ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ.

Αλλά η πρόθεση και η απειλή βρίσκεται ήδη εδώ και αφορά στο σύνολό της την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Αυτό αποδεικνύει η καθημερινή πρακτική της βιομηχανίας δικαστικών αποφάσεων που βγάζουν παράνομη κάθε απεργία, οι επιτάξεις και οι επιστρατεύσεις που απειλούν να καταργήσουν ήδη στην πράξη το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία.Απολύσεις με 27% ανεργία

Tο Νοέμβριο του 2012 οι επίσημοι άνεργοι έφτασαν τους 1.350.181 ανεβάζοντας το συνολικό ποσοστό ανεργίας στο 27%, με την ανεργία στις ηλικίες 17-24 να φτάνει το 61,7%, στις γυναίκες το 31,1% και στην Αττική το 21,7 %.

Σε αυτού τους ιλιγγιώδεις αριθμούς ο Σαμαράς, ο Μανιτάκης και ο Στουρνάρας συμφώνησαν να προσθέσουν άλλες 150.000 δημόσιους υπάλληλους, που έχουν ήδη συμφωνήσει με την τρόικα από τον περασμένο Μάρτη ότι πρέπει να φύγουν από το Δημόσιο μέχρι το 2015. Ο στόχος για το 2013 είναι να απολυθούν 25.000, δωδεκάμισι χιλιάδες το πρώτο εξάμηνο και άλλοι τόσοι στο δεύτερο. Σε αυτήν την κατεύθυνση πριν από λίγες μέρες ο Σαμαράς ενέκρινε τα νέα οργανογράμματα για τέσσερα υπουργεία, ενώ ακολουθούν τα υπόλοιπα.

“Αξιολόγηση” ίσον κατάργηση

Οι απολύσεις – που θα γίνουν με τη μορφή της “διαθεσιμότητας” - θα στηριχθούν στη λεγόμενη “αξιολόγηση” των δομών αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού. Για το τι σημαίνει “αξιολόγηση” των δομών, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ΥΠΕΚΑ, όπου το 67%-82% των δομών του υπουργείου “αξιολογήθηκαν” προς κατάργηση! Το τι σημαίνει “αξιολόγηση” του ανθρώπινου δυναμικού μας το δείχνει η περίπτωση του εργαζόμενου στο Δήμο Ελληνικού που τέθηκε σε αυτοδίκαιη αργία και απειλείται με απόλυση (βάση της πρόσφατης σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου) επειδή του είχαν κάνει μήνυση οι ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης την περίοδο του 2007 οπότε ο Δήμος συγκρούστηκε με τα συμφέροντα της παραλίας.

Οι απολύσεις των εργαζομένων στους ΟΤΑ, τα υπουργεία, την Παιδεία, την Υγεία πάνε μαζί με την πλήρη διάλυση του κράτους πρόνοιας. Είναι η άλλη όψη του νομίσματος της διάλυσης των υπηρεσιών στους ΟΤΑ, του “Σχέδιου Αθηνά” που κλείνει ΑΕΙ και ΤΕΙ, των συγχωνεύσεων στα δημόσια νοσοκομεία. Με εγκύκλιο που απέστειλε το Υπουργείο Υγείας στα δημόσια νοσοκομεία βάζει στόχο μέχρι το τέλος του Μάρτη να έχει προχωρήσει η οριστική συγχώνευση 661 κλινικών και τμημάτων στα δημόσια νοσοκομεία, που περιλαμβάνει ακόμα και κλεισίματα ολόκληρων νοσοκομείων, όπως το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθήνας στο Δαφνί.Ξεπούλημα των ΔΕΚΟ

Μια από τις μεγάλες μάχες που έρχονται είναι αυτή των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.

Σε συνέντευξή του την Κυριακή ο υπουργός Ανάπτυξης Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι θα έχει ξεπουλήσει τον ΟΣΕ μέχρι τον Ιούνιο. Την περασμένη Τετάρτη το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε την προκήρυξη διαγωνισμού για την ΕΥΑΘ με πώληση του 51% των μετοχών. Στις 5 Απριλίου αναμένονται οι καταληκτικές προσφορές για τον ΟΠΑΠ, στις 12 Απριλίου για τις ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, ενώ μετά από ένα δεκαήμερο εκτιμάται ότι θα έχουν ληφθεί και οι αποφάσεις για τον ανάδοχο. Στους άμεσους στόχους και η “εκποίηση” των φιλέτων όπως η παραχώρηση της έκτασης του “Ερημίτη” για 99 χρόνια στην Κασσιόπη στην Κέρκυρα.

Φως, νερό, λιμάνια

Η κυβέρνηση επιδιώκει μέσα στο 2013 να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις στα ΕΛΠΕ, τον ΟΠΑΠ, την ΕΥΑΘ, τις ΔΕΠΑ, τη ΛΑΡΚΟ, τα λιμάνια, τα ΕΛΤΑ, τη ΔΕΗ – και συνολικά για το 2013 να πουληθούν περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου αξίας περίπου 4,2 δισ. ευρώ με άμεση είσπραξη 2,8 δισ. ευρώ.

Τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ακολούθησαν “θετικές εκτιμήσεις” των “διεθνών οίκων” που επεσήμαναν ότι ο στόχος για έσοδα 19 δισ ευρώ μέχρι το 2015 είναι “ρεαλιστικός”.

Είναι προφανές ότι οι διεθνείς και ντόπιοι “οίκοι” δεν πρόκειται να ησυχάσουν αν δεν αγοράσουν τζάμπα τη δημόσια ενέργεια, το νερό, τις συγκοινωνίες και όλα τα φιλέτα που θέλει να βγάλει στο σφυρί η συγκυβέρνηση Σαμαρά. Γι' αυτό άλλωστε, (δίπλα στη φιλολογία για την Ελλάδα που πρέπει να ρίξει κι άλλο τους μισθούς και να διαλύσει τα συνδικάτα για να γίνει πιο προσφιλής στους “επενδυτές”), εντείνονται οι επιθέσεις στα “προνόμια” των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, η λάσπη με στόχο το συνδικαλιστικό κίνημα και η “εξυγίανση” των επιχειρήσεων προκειμένου το κράτος να φορτωθεί όλα τα χρέη και οι “επενδυτές” τα κέρδη.