Βρυξέλλες: Διαδηλώσεις στη Σύνοδο της ΕΕ

Διαδηλώσεις στις Βρυξέλλες οργανώθηκαν στις 14 και 15 Μάρτη, την ώρα που εξελισσόταν η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. Τα βελγικά συνδικάτα έβαλαν στο στόχαστρο την πολιτική λιτότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναδεικνύοντας τα 26 εκατομμύρια άνεργους στη σημερινή ΕΕ, τα απανωτά κλεισίματα και τις μαζικές απολύσεις που έχουν χτυπήσει τα εργοστάσια στο Βέλγιο.

Ανάμεσα στις χιλιάδες διαδηλωτών, μαχητική ήταν η παρουσία των σωματείων από τα εργοστάσια που δίνουν μάχες ενάντια στις απολύσεις τους τελευταίους μήνες (Arcelor-Mittal, Caterpillar, Ford Genk). Το σωματείο της Arcelor-Mittal έκανε διαδήλωση και στη Λιέγη, μαζί με απεργία. Υπήρχαν αντιπροσωπείες σωματείων από διάφορες χώρες της Ευρώπης: ανάμεσά τους ένα μπλοκ με νοσοκόμες από την Πολωνία.

Στη διάρκεια των κινητοποιήσεων, ομάδα από Βέλγους εργαζόμενους μαζί με ακτιβιστές από Γερμανία, Ιταλία, Δανία και Ελλάδα κατέλαβαν το κτίριο της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων. Η Γενική Διεύθυνση είναι η έδρα του Όλι Ρεν, δηλαδή το οικονομικό κέντρο του ενός από τους τρεις πόλους της Τρόικας.

Εκεί δίνεται η “γραμμή” της λιτότητας και των εκβιασμών που θα χρησιμοποιήσουν οι αντιπρόσωποι της Κομισιόν στις διάφορες χώρες. Στα μέσα Φλεβάρη ο Όλι Ρεν ήταν αυτός που προανήγγειλε πως από το 2014 θα πρέπει να μειωθεί ακόμη περισσότερο ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα.

Μιλήσαμε με τον Κώστα Τόδουλο, που ζει στις Βρυξέλλες. “Κατά τη διάρκεια της κατάληψης οργανώθηκε τελετή απονομής του Νόμπελ φτώχειας και ανεργίας στην ΕΕ. Τα βελγικά ΜΑΤ παρά την “υπόσχεση” ότι δεν θα γίνουν συλλήψεις μετά την αποχώρηση των διαδηλωτών από το κτίριο έκαναν επίθεση. Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και ο σύντροφος Τάσος Αναστασιάδης, από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο οποίος είχε έρθει ως ομιλητής σε εκδήλωση της βελγικής οργάνωσης LCR.

Την επόμενη μέρα, 15/3, οργανώθηκε διαδήλωση ενάντια στην αστυνομική καταστολή και βία. Στην κινητοποίηση πήραν μέρος και κοινότητες μεταναστών, ανάμεσά τους η Μαροκινή Κοινότητα, που διαμαρτύρονται για το ρατσισμό και τις επιθέσεις της αστυνομίας”.