Θεσσαλονίκη: Διήμερο Αλληλεγγύης

Διήμερο Αλληλεγγύης στους εργάτες γης της Μανωλάδας διοργανώνει την Τετάρτη 19 και την Πέμπτη 20 Ιούνη η ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης στο Πολυτεχνείο.

Η πρώτη μέρα είναι αφιερωμένη στην ιστορία της πόλης και συγκεκριμένα στα 70 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη. Η ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης θέλει με αυτόν τον τρόπο να θυμίσει ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα των ναζί στην Ελλάδα, την εκτόπιση 60.000 θεσσαλονικέων εβραίων στα κρεματόρια του Άουσβιτς. Ομιλητές στην ανάλογη συζήτηση θα είναι η Αλέκα Γερόλυμπου, Πανεπιστημιακός, ο Γιώργος Γιαννόπουλος, εκδότης του Περιοδικού Ενεκεν, και ο Μπάμπης Κουρουνδής, δικηγόρος, από την ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια θα γίνει προβολή ντοκιμαντέρ με τίτλο: “Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης” του Δημήτρη Σοφιανόπουλου και Βασίλη Βασιλικού.

Oμιλίες και συναυλία

Η δεύτερη μέρα είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένη στον αγώνα των μεταναστών γης της Μανωλάδας, όπου θα περιλαμβάνει ομιλίες του Τζαβέντ Ασλάμ, προέδρου της Ένωσης Μεταναστών Εργατών και του Πέτρου Κωνσταντίνου, συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ. Θα ακολουθήσει συναυλία από τους: ΠΕΜΠΤΗ ΚΑΣΤΑ, BaiLdSA, DRIVE IN, Reice & MABRO, Shotgunz, WHITE ROOM για την ενίσχυση του σωματείου εργατών γης “η Μανωλάδα”.

“Θα συμμετέχω σαν πρόεδρος της Ενωσης Μεταναστών Εργατών στις εκδηλώσεις της ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης για τη Μανωλάδα”, μας είπε ο Τζαβέντ Ασλάμ. “Εχουμε ενημερώσει τους μετανάστες της Θεσσαλονίκης και μέσω της Πακιστανικής Κοινότητας και μέσω της Κοινότητας του Μπαγκλαντές να είναι και αυτοί εκεί. Το μήνυμα που θέλω να τους μεταφέρω είναι ότι μόνο όταν είναι οργανωμένοι στα συνδικάτα και παλεύουν στο δρόμο μαζί με το εργατικό κίνημα και την ΚΕΕΡΦΑ μπορούν να έχουν δικαιώματα, μπορούν να έχουν μία ζωή χωρίς φασισμό και ρατσισμό. Σήμερα σε αυτή την περίοδο που ζούμε, κάθε μετανάστης χρειάζεται να είναι ενεργό μέλος, να παλεύει και να αγωνίζεται δίπλα στο εργατικό κίνημα. Εμείς η Πακιστανική Κοινότητα 10 χρόνια τώρα έτσι έχουμε κερδίσει και έτσι θα συνεχίσουμε. Το καλύτερο παράδειγμα είναι το σωματείο που έφτιαξαν οι εργάτες γης στη Μανωλάδα. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να μάθουν όλοι οι μετανάστες σε όλη την Ελλάδα”.