Εκδήλωση στο Θησείο

Με τις ταυτόχρονες μάχες σε ΕΡΤ και Ταξίμ να επιβεβαιώνουν τον κεντρικό τίτλο “Ινσταμπούλ-Αθήνα, κοινός αγώνας”, ξεκίνησε την περασμένη βδομάδα ο κύκλος των εκδηλώσεων του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος για την εξέγερση στην Τουρκία. Η πρώτη συζήτηση έγινε στο Θησείο την Πέμπτη 13 Ιούνη, την ημέρα της γενικής απεργίας συμπαράστασης στους εργαζόμενους της ΕΡΤ.

Δεκάδες αγωνιστές και αγωνίστριες παρακολούθησαν την εκδήλωση. Οι περισσότεροι είχαν φτάσει κατευθείαν από την πανεργατική συγκέντρωση στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, ηλιοκαμένοι και κουρασμένοι, αλλά ενθουσιασμένοι για τον μεγάλο αγώνα που ξέσπασε στην ΕΡΤ παίρνοντας τη σκυτάλη από την Ταξίμ.

Ο Γιάννης Σηφακάκης από το ΣΕΚ ξεκίνησε την ομιλία του περιγράφοντας τις σημερινές μάχες του κινήματος σε Ελλάδα και Τουρκία κόντρα στις επιθέσεις των αρχουσών τάξεων στις δύο πλευρές του Αιγαίου, εξηγώντας το οικονομικό και πολιτικό τους υπόβαθρο. Στη συνέχεια, έκανε μια αναδρομή στους εργατικούς αγώνες στη γειτονική χώρα από τα τέλη του '70 μέχρι σήμερα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην τελευταία δεκαετία με τις μάχες ενάντια στο ΔΝΤ το 2000, το αντιπολεμικό κίνημα του 2003, τα κινήματα ενάντια στα χτυπήματα των φασιστών και για ειρήνη με τους Κούρδους, τη μαζική αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη και το ξεσηκωμό για τις δολοφονίες στο Μαβί Μαρμαρά από τους σιωνιστές του Ισραήλ το 2009. Δείχνοντας έτσι ότι η σημερινή εξέγερση στην Ταξίμ και όλη τη Τουρκία δεν είναι μια ξαφνική εξέλιξη, έκλεισε τονίζοντας τη σημασία του διεθνιστικού συνθήματος “Αγκυρα Αθήνα Λευκωσία, εχθρός μας το κεφάλαιο και η στρατοκρατία”, κόντρα στους εθνικιστικούς μύθους του προαιώνιου αντιπάλου και εχθρού.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, ο Βαγγέλης από την Αλεξανδρούπολη αντέκρουσε τα ψέματα των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων περί οικονομικής ευημερίας των εργατών της Τουρκίας που έβαλαν πλάτη στις μεταρρυθμίσεις, μιλώντας για τη φτώχεια της πλειοψηφίας του πληθυσμού. Ο Γιώργος θύμισε την αλληλεγγύη που έδειξαν οι απλοί άνθρωποι μεταξύ τους το 1999 μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που χτύπησαν τις δύο χώρες με διαφορά μερικών μόλις εβδομάδων. Η Ευγενία, με αφορμή την πρόσφατη απαγωγή και απέλαση του Τούρκου πολιτικού πρόσφυγα Μπουλούτ Γιαϊλά από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, μίλησε για την προκλητική συνεργασία των ελληνικών και τουρκικών κυβερνήσεων ενάντια στο κίνημα, τους μετανάστες και την Αριστερά. Πολλοί ακόμα πήραν το λόγο για να τονίσουν ότι ο αγώνας των εργατών και της νεολαίας σε Ελλάδα-Τουρκία είναι κοινός ενάντια στο σύστημα του κέρδους, του πολέμου και του εθνικισμού.

Ακολουθούν δεκαπέντε ακόμα εκδηλώσεις σε μια σειρά γειτονιές της Αθήνας και μεγάλες πόλεις σε όλη τη χώρα (βλέπε σελίδα 3). Η επικαιρότητά τους συμπυκνώνεται στο πανό “Σαμαρντογάν” που κοσμεί τις τελευταίες μέρες τον προαύλιο χώρο της κατειλημμένης ΕΡΤ.