ΕΡΤ: Ανυποχώρητα, μέχρι τη νίκη

Το “δόγμα του σοκ” και η επίδειξη πυγμής που επιχείρησε ο Σαμαράς γύρισε μπούμερανγκ μέσα σε λίγες ώρες. Οχι μόνο δεν έκλεισε η ΕΡΤ, αλλά ο “παντοδύναμος” κατά τα άλλα πρωθυπουργός, βρέθηκε για πέντε μέρες μέχρι την Κυριακή χωρίς ένα κανάλι, ένα σταθμό, μια εφημερίδα, ένα ηλεκτρονικό μέσο, να μεταδώσει την προπαγάνδα του.

Οι κινήσεις που οδήγησαν στο ματ που πέτυχε το εργατικό κίνημα σε αυτήν την παρτίδα ενάντια στην τρικομματική κυβέρνηση των μνημονίων και τους βαρώνους των ΜΜΕ ήταν, βέβαια, η άμεση απάντηση στο λοκ άουτ με λειτουργική κατάληψη του Ραδιοτηλεοπτικού Μέγαρου στην Αγία Παρασκευή και όλων των χώρων εργασίας της ΕΡΤ σε κάθε μεγάλη και μικρή πόλη κάτω από τον έλεγχο των ίδιων των δημοσιογράφων και των εργαζόμενων.

Αλλά και η κήρυξη απεργίας διαρκείας από τους εργαζόμενους και δημοσιογράφους στα υπόλοιπα ΜΜΕ που νέκρωσε τους υπόλοιπους σταθμούς, κανάλια, εφημερίδες.

Μαζί, χρειάστηκε η προσπάθεια για οργάνωση αυτού του αγώνα από τα κάτω: Με συνελεύσεις - όπως αυτή που οργάνωσαν από κοινού δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι της ΕΡΤ το απόγευμα της Παρασκευής που αποφάσισε τη συνέχιση. Με τη δημιουργία απεργιακής επιτροπής για την περιφρούρηση και οργάνωση του αγώνα.

Mε την έκδοση του απεργιακού φύλλου της Αδέσμευτης Γνώμης, για πρώτη φορά μετά τη μεγάλη απεργία του 1975, που διακινήθηκε χέρι με χέρι από απεργούς και συμπαραστάτες και σε λίγες ώρες έγινε ανάρπαστη.

Ο Σαμαράς, στη βιασύνη του να προβάλει “έργο” που να επιβεβαιώνει το “success story” προς την τρόικα και τις αγορές ξέχασε τον πιο κρίσιμο παράγοντα: τη δύναμη της εργατικής τάξης

Είναι η δύναμη της εργατικής τάξης που έχει φέρει σε αδιέξοδο υλοποίησης (implementation, implementation, implementation για να θυμηθούμε και τη Λαγκάρντ) όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις που η μια μετά την άλλη οδηγείται στην κατάρρευση.

Είναι η δύναμη της οργανωμένης βάσης και του κόσμου της Αριστεράς που όσο και να παίζει ο Σαμαράς το χαρτί του ρατσισμού, του νόμου, της τάξης και του εμφυλιακού τρόμου, δεν μπορεί να την κάνει στην άκρη.

Είναι, τέλος, η ανερχόμενη δύναμη της αντικαπιταλιστικής αριστεράς που μπορεί πλέον να μπολιάζει το εργατικό κίνημα με τις πιο ριζοσπαστικές ιδέες που αποτελούν άμεση πρόταση για δράση. Ιδέες, όπως ο εργατικός έλεγχος στην ενημέρωση. Η πρόταση για απεργιακό δελτίο, που συστηματικά ζυμωνόταν από αυτήν την πλευρά σε όλες τις τελευταίες κινητοποιήσεις στην ΕΡΤ και ευρύτερα στα ΜΜΕ, επιτέλους έβγαλε ένα λουλούδι. Καιρός να ανθίσουν πολλά τέτοια λουλούδια.