Οι εκπαιδευτικοί αντιστέκονται στις απεργοσπαστικές μανούβρες

Όσον αφορά τις διαδηλώσεις: τη Δευτέρα 23/9 το μεσημέρι σε εξέλιξη ήταν το συλλαλητήριο της ΟΛΜΕ στο Υπουργείο Παιδείας στη Νερατζιώτισσα, την Τρίτη 24/9, πριν από τις Γενικές τους Συνελεύσεις, οι καθηγητές θα συμμετέχουν στην πανεργατική διαδήλωση με προσυγκέντρωση στις 10.30πμ στα Προπύλαια, ενώ την Τετάρτη 25/9 θα οργανώσουν Πανελλαδικό Συλλαλητήριο στα Προπύλαια στη 1μμ, κατά τη διάρκεια του οποίου θα διακοπεί η συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Προέδρων.

Η απόφαση της πλειοψηφίας των Γενικών Συνελεύσεων των ΕΛΜΕ ήταν για τη συνέχιση της απεργίας διαρκείας με τη μορφή των πενθήμερων απεργιών, αυτό μετέφεραν οι περισσότεροι αντιπρόσωποι στην Συνέλευση των Προέδρων στις 20/9. Η πρόταση για τις πενθήμερες επαναλαμβανόμενες συγκέντρωσε το 65,7% των ψήφων των ΕΛΜΕ και χρειαζόταν μόλις 4 ακόμα για να φτάσει το 66,6% που προβλέπει το καταστατικό της ΟΛΜΕ. Με άλλα λόγια, 56 από τις 85 ΕΛΜΕ είχαν αυτή την απόφαση με μεγάλες πλειοψηφίες.

Πολλοί αντιπρόσωποι ΕΛΜΕ (σίγουρα όλοι όσοι δραστηριοποιούνται στις Παρεμβάσεις) με τοποθετήσεις τους μετά από αυτή την ψηφοφορία τόνιζαν ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει άλλη απόφαση εκτός από την απεργία διαρκείας. Στη συνέχεια μπήκε πρόταση για πενθήμερη απεργία με Συνέλευση των Προέδρων στη μέση της εβδομάδας για επανεκτίμηση, αλλά δεν τέθηκε σε ψηφοφορία. Έπειτα, έγινε μια συνθετική πρόταση για τριήμερη απεργία και νέα Συνέλευση των Προέδρων, αλλά ούτε αυτή κατάφερε να πάρει το απαιτούμενο ποσοστό αφού συγκέντρωσε το 65,8% των ψήφων των ΕΛΜΕ.

Τελικά, κάτω από την πίεση ότι χρειάζεται να βγει απεργιακή απόφαση, μπήκε σε ψηφοφορία η πρόταση για την 48ωρη και πήρε το 82,3% των ψήφων. Σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας οι αντιπρόσωποι που πρόσκεινται σε ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ έκαναν ό,τι ήταν δυνατό για να μην υπάρξει απόφαση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο αντιπρόσωπος της Α’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας που δεν ψήφισε την τριήμερη απεργία παρόλο που η απόφαση της ΕΛΜΕ του ήταν να «σπάσει» η πενθήμερη σε δύο μέρη.

Τερτίπια

Απαράδεκτη ήταν και η στάση των αντιπροσώπων που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ. Συνεχείς υπεκφυγές, επιθέσεις στις Παρεμβάσεις και στον «τυχοδιωκτισμό» τους και αμέτρητα γραφειοκρατικά τερτίπια. H ανακοίνωση των εκπαιδευτικών της Εργατικής Αλληλεγγύης εξηγεί: «Η ηγεσία του ΠΑΜΕ στους καθηγητές επέλεξε να είναι η δύναμη που ανέλαβε την υπονόμευση της απεργίας. Χωρίς να συμμετέχει και να στηρίζει τη δράση των απεργιακών επιτροπών όλη τη βδομάδα, έβαλε ξεχωριστή πρόταση στις συνελεύσεις για να σπάσει το απεργιακό μπλοκ και κατέληξε στη Συνέλευση Προέδρων σαν τον τελευταίο προϊστάμενο του Υπουργείου Παιδείας να μετράει τα ποσοστά και να εγκαλεί τους απεργούς».

Αντίθετα με αυτή τη στάση, η πλειοψηφία των αντιπροσώπων έβαζε σε όλη τη διάρκεια της Συνέλευσης φοβερές εικόνες από τον ξεσηκωμό που έχει σημάνει η απεργία διαρκείας σε όλες τις πόλεις, από τα μεγάλα ποσοστά συμμετοχής, από την ανάγκη να οργανωθεί η συνέχεια με την ενεργοποίηση όλου του δυναμικού των καθηγητών και των συμπαραστατών στην απεργία με απεργιακές επιτροπές, περιφρουρήσεις, ανοιχτές εκδηλώσεις και μαζικά συλλαλητήρια (διαβάστε για παράδειγμα δίπλα την τοποθέτηση της αντιπροσώπου της Β’ Δωδεκανήσου).
80% υπέρ της απεργίας

Δωδεκάνησα

Η Β’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου ανεβαίνει στη Γενική Συνέλευση των Προέδρων με απόφαση για πενθήμερη απεργία. Στις Γενικές Συνελεύσεις προσπαθήσαμε να κάνουμε έναν απολογισμό, αλλά κυρίως να αποφασίσουμε μεθοδικά τις επόμενες κινήσεις.

Μετά την απεργία που δεν έγινε και όλο το διάστημα του καλοκαιριού ο κλάδος συνειδητοποίησε ότι αν δε σηκώσει κεφάλι, αν δεν ενεργοποιηθεί η βάση, υπάρχει μπροστά ένας δρόμος: η απόλυση. Έχουμε δύο χιλιάδες περίπου συναδέλφους της τεχνικής εκπαίδευσης σε διαθεσιμότητα και χιλιάδες αναπληρωτές στο δρόμο.

Πριν μια βδομάδα ανταποκριθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων και μαζικές Γενικές Συνελεύσεις αποφάσισαν πενθήμερες απεργίες. Η αρχή ήταν δυναμική και με αυτόν τον τρόπο έχουμε χρέος να συνεχίσουμε. Τα σκαμπανεβάσματα είναι φυσικό να υπάρχουν σε ένα αγώνα με διάρκεια, αλλά δεν πρέπει να αφήσουμε κανένα με λογικές ηττοπάθειας να μας πάει πίσω, εμείς πρέπει να τραβήξουμε μπροστά και όχι το αντίθετο. Παράδειγμα για μας ήταν η Νίσυρος με 100% συμμετοχή στην απεργία και τις 5 μέρες, το ίδιο και το ΓΕΛ Καλύμνου.

Προβληματισμοί για τη συμμετοχή, την οργάνωση, την επιτυχία, τα οικονομικά πάντα θα υπάρχουν. Ειδικά σε συναδέλφους σε μικρές περιοχές. Σ’ αυτά πρέπει να απαντήσουμε με οργανωμένες ενέργειες. Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις στις απεργιακές επιτροπές, κάθε πρωί είμαστε έξω από τα σχολεία και προσπαθούμε να πάρουμε και άλλους μαζί μας. Σε αυτό ζητάμε στήριξη από άλλους εργαζόμενους και γονείς. Για το οικονομικό: έχουμε δέκα μέρες μέχρι το τέλος του μήνα να τρέξουμε το απεργιακό ταμείο σε κάθε ΕΛΜΕ.

Ο εκπαιδευτικός τώρα πρέπει να δώσει όλες του τις δυνάμεις σε αυτόν τον αγώνα μέχρι τη νίκη γιατί διαλύεται η ζωή μας και η ζωή των παιδιών μας.

Φωτεινή Ρόιμπα, Β’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου (από την τοποθέτησή της στην Συνέλευση Προέδρων)


Ηράκλειο

Η δεύτερη συνέλευση της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, ήταν όπως και η πρώτη, μαζικότατη, με πάρα πολλούς καθηγητές και καθηγήτριες που συζητούσαν μέσα και έξω από την αίθουσα  πόσο σημαντικό είναι να συνεχιστεί αυτή η απεργία. Πολλοί καθηγητές συζητούσαν πως πρέπει αυτή η απεργία  να οργανωθεί ώστε να έχει συνέχεια και έμπαινε έντονα η ανάγκη να βγουν και όλοι οι χώροι του δημοσίου, όπως οι Δήμοι και τα Νοσοκομεία, σε απεργία διαρκείας.

Μέσα στη συνέλευση, συζητήθηκε πολύ η δολοφονία του Π. Φύσσα από τη συμμορία των νεοναζί και μάλιστα στο τέλος της συνέλευσης πέρασε αντιφασιστικό ψήφισμα και καλέστηκε αντιφασιστική πορεία για την επόμενη μέρα. Η απόφαση για συνέχιση της απεργίας πέρασε σχεδόν ομόφωνα από μία κατάμεστη αίθουσα με πάνω από 500 απεργούς.

Η απεργία των καθηγητών πρέπει να συνεχιστεί και να οργανωθεί, έτσι ώστε να κρατήσει και να νικήσει. Αυτό θα γίνει με την οργάνωση από τα κάτω, απεργιών διαρκείας σε όλους τους χώρους, με απεργιακά ταμεία και με απεργιακές περιφρουρήσεις έξω από κάθε σχολείο έτσι ώστε να διαλύσουμε την κυβέρνηση και κάθε μέτρο που προσπαθεί να περάσει. Με απεργιακά αντιφασιστικά συλλαλητήρια, μπορούμε να κλείσουμε τα γραφεία και να τσακίσουμε τους δολοφόνους της Χρυσής Αυγής.

Λυδία Παυλίδη, Hράκλειο
Οι μαθητές με τους απεργούς

Από την Τετάρτη 18/9 έχουμε προχωρήσει σε καταλήψεις και κινητοποιήσεις. Την Τετάρτη κατεβήκαμε στην πορεία των συνδικάτων, μαθητές από το 2ο ΕΠΑΛ και από το 1ο Γενικό Λύκειο. Μετά επιστρέψαμε στο σχολείο και κάναμε κατάληψη, βγάλαμε από την αρχή Επιτροπή της κατάληψης.

Την Παρασκευή 20/9 έγινε μαθητική πορεία. Συμμετείχαν το 1ο ΕΠΑΛ, το 2ο ΕΠΑΛ με κατάληψη, το 2ο ΕΠΑΛ επίσης με κατάληψη, το 1ο Γενικό Λύκειο με κατάληψη, το 2ο Γενικό Λύκειο και το Λύκειο της Κανήθου. Κλείσαμε τη Γέφυρα, μετά περάσαμε από την οδό που βρίσκονται όλα τα μαγαζιά και στη συνέχεια καταλήξαμε στην Νομαρχία όπου έχουν κάνει κατάληψη τα σωματεία των εργαζόμενων. Αυτό μας έδωσε θάρρος.

Οι εργαζόμενοι μας έλεγαν ότι καλά κάναμε και προχωρήσαμε σε κινητοποιήσεις. Αυτή είναι και η σωστή κατεύθυνση, να μην μένουμε απλά μέσα στην κατάληψη, αλλά να βγαίνουν κλιμάκια μαθητών να πηγαίνουν σε όλη την πόλη, να μιλάνε με τους γονείς και τους υπόλοιπους εργαζόμενους για τα αιτήματά μας.

Μάνια Καρτελιά, μαθήτρια 2ο ΕΠΑΛ Χαλκίδας


Διαβάστε επίσης

Δυνατά στη μάχη των σχολείων